Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Capello a Juventus új edzője

2004.05.28. 11:51
Az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Juventus vezetősége csütörtök késő este bejelentette, hogy a távozó Marcello Lippi helyett a következő szezonban az AS Roma eddigi mestere, Fabio Capello irányítja a csapatot. Érdekes, hogy az 57 éves tréner kevesebbet fog keresni, mint eddig, évente hárommillió eurót.
Az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Juventus vezetősége csütörtök késő este bejelentette, hogy a távozó Marcello Lippi helyett a következő szezonban az AS Roma eddigi mestere, Fabio Capello irányítja a csapatot.

A 57 éves szakember hároméves szerződést kötött a torinói klubbal, évente három millió eurót fog keresni, amely kevesebb annál, amennyit eddig kapott. Capello kinevezése óriási meglepetés, hiszen a legnagyobb esélyesnek az AS Monacót a Bajnokok Ligája döntőjéig vezető francia Didier Deschamps-ot tartották.

Capo jön, Conte 13 év után távozik
Antonio Conte 13 év után távozik az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Juventustól.
A 34 esztendős középpályásnak ugyan felajánlották a szerződés-hosszabbítás lehetőségét, ám a 20-szoros válogatott ezt visszautasította, mivel a klub már megegyezett Olivier Kapóval, a francia AJ Auxerre fiataljával.
"Még nem döntöttem el, folytatom-e a pályafutásomat, de az biztos, hogy előbb-utóbb edzőként szeretnék dolgozni" - mondta Conte, aki 1991-ben a Leccétől került az olasz sztárcsapathoz, ám ebben a szezonban sérülései miatt keveset játszott.

Lippi a viszonylag gyenge - harmadik hely - bajnoki szereplés, és a Bajnokok Ligájában a Deportivo La Coruna elleni nyolcaddöntőbeli búcsú miatt döntött úgy, hogy elhagyja a gárdát.

Capello játékosként megfordult az AC Milan, az AS Roma és a Juventus csapataiban, a fekete-fehérekkel hat év aalatt három bajnokságot nyert. Edzőként a milánóiakkal négyszer is, a fővárosiakkal pedig egyszer tudott bajnokságot nyerni, valamint 1997-ben spanyol bajnok lett a Real Madriddal is.

A rendkívül rossz anyagi helyzetben lévő AS Roma így egyre inkább szétesni látszik, hiszen az argentin Walter Samuel egy héttel ezelőtt a Real Madridhoz, a francia Jonathan Zebina a Juventushoz szerződött, a brazil Emerson pedig szintén a torinóiakhoz tart. Francesco Totti, a gárda legnagyobb sztárja pedig már korábban kijelentette, ha a meghatározó emberek távoznak, ő sem fog maradni.

Legutóbbi nyilatkozatai szerint Olaszországban csak a Romában akar játszani, ezért nem tartja elképzelhetetlennek, hogy külföldön folytassa karrierjét.

A Milan viszont már tavaly megkörnyékezte Tottit, ám a Real Madrid vezetősége ezév elején jelezte, szívesen szerződtetné a huszonhét éves irányítót.

Azt még nem tudni biztosan, ki lesz Capello utódja Romában. A posztra többen is esélyesek, különösen a legutóbbi szezonban a szintén anyagi gondokkal küszködő Parmával UEFA-kupás helyen végzett Cesare Prandelli és a Perugiát osztályozóra vezető, nagy Roma-szurkoló Serse Cosmi.

Meghalt a Juventus tiszteletbeli elnöke
Csütörtök este Torino melletti otthonában, rákbetegség következtében elhunyt Umberto Agnelli, az olasz FIAT-csoport elnöke, valamint az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Juventus tiszteletbeli elnöke . Agnelli 1959 és 1961 között az Olasz Labdarúgó Szövetség első számú vezetője volt.
Az olasz válogatott a vasárnapi Tunézia elleni barátságos mérkőzésen fekete gyászszalaggal a mezén lép pályára.
- Úgy gondolok rá, mint nagyszerű sportvezetőre, és fantasztikus üzletemberre - mondta Giovanni Trapattoni szövetségi kapitány.
Umberto Agnelli alig több mint egy éve vette át a FIAT-csoport vezetését Pasolo Frescótól, miután bátyja, Giovanni Agnelli, a FIAT tiszteletbeli elnöke - a legendás "ügyvéd úr" - tavaly januárban meghalt. A jelenleg komoly pénzügyi nehézségekkel küszködő FIAT autógyárat Giovanni és Umberto Agnelli nagyapja alapított 1899-ben. Az Agnelli család a holding részvényeinek közel 40 százalékát birtokolja. Umberto korábban a család pénzügyi társasága, az Ifi elnöke volt.