Valér
4 °C
8 °C

Matthäus: Kína ellen bizonyíthatnak a fiatalok

2004.05.31. 18:37
A magyar labdarúgó-válogatott kedden, magyar idő szerint 13:30 órától Tiencsinben barátságos mérkőzésen lép pályára Kína együttese ellen. A két ország csapata még nem találkozott egymással.
A vendéglátók gárdája idén kilenc összecsapáson szerepelt, s hét győzelem mellett két döntetlent ért el, igaz a riválisok egy része messze nem tartozik a világ legjobbjai közé. Lothar Matthäus csapata 2004-ben hat találkozót vívott, három győzelem és három vereség a mérlege.

Érdekesség, hogy a két együttes egymás mellett áll a FIFA-világranglistán: Kína 67., míg Magyarország a 68. helyen áll. A kínai szervezők telt házat, azaz 38 ezer nézőt várnak az ultramodern létesítménybe a magyar idő szerint 13:30-kor kezdődő összecsapásra.

Akklimatizálódnak

A két válogatott idei eredményei
Kína:
január 27.: Kína-Macedónia 0-0
január 29.: Kína-Macedónia 1-0 (0-0)
február 3.: Kína-Finnország 2-1 (1-0)
február 7.: Kína-Finnország 2-1 (2-1)
február 18.: Kína-Kuvait 1-0 (0-0)
március 17.: Kína-Mianmar 2-0 (2-0) vb-selejtező
március 31.: Hongkong-Kína 0-1 (0-0)
április 14.: Andorra-Kína 0-0 vb-selejtező
április 28.: Algéria-Kína 0-1 (0-1)

Magyarország:
február 18.: Magyarország-Örményország 2-0 (0-0)
február 19.: Magyarország-Lettország 2-1 (0-0) február 21.: Magyarország-Románia 0-3 (0-1)
március 31.: Magyarország-Wales 1-2 (1-1)
április 25.: Magyarország-Japán 3-2 (0-0)
április 28.: Magyarország-Brazília 1-4 (0-3)

A magyar keret vasárnap este Pekingből átbuszozott a találkozó helyszínére, a fővárostól 120 km-re lévő Tiencsinbe. Hétfőn délelőtt egy ebéd előtti séta és taktikai értekezlet szerepelt a programban, hogy a játékosok kipihenhessék a másfél napos utazás fáradalmait, és hozzászokjanak a hatórás időeltolódáshoz.

Délután helyi idő szerint 18:30-kor a találkozó helyszínén, a Teda-stadionban előbb edzést, majd sajtótájékoztatót tartott a német szakvezető, majd vacsora és egy újabb taktikai értekezlet szerepelt a programban. Utóbbi esetében az ellenfél játékrendszerét elemezte Matthäus.

Lesz, aki pihen

Arie Haan, a kínai labdarúgó-válogatott holland szövetségi kapitánya elsősorban a június 9-i, Malajzia elleni vb-selejtező főpróbájának tekinti a keddi, magyarokkal szemben sorra kerülő tiencsini barátságos mérkőzést.

Lothar Matthäus szokásához híven nem nevezte meg előre a kezdőcsapatot - elvégre helyi idő szerint kedden 11 órától még egy edzést tart -, de sejtetni engedte a névsort.

- Már rég túltettem magam azon, hogy sok a hiányzónk. A mostani meccs nagy esélyt ad a fiatal játékosoknak a bizonyításra. Támadó szellemben fogom pályára küldeni a csapatomat, és nyerni szeretnék. A kínaiak közül két-három játékost ismerek, ám a taktikájukkal tisztában vagyok. Olyan együttest akarok pályára küldeni, hogy a vasárnapi, németországi mérkőzésre is maradjon pihent vagy kevésbé leterhelt játékosom - mondta Matthäus a tréninget követően.

A 19 fős, több cserén is átesett keretből sem mindenki teljesen egészséges, ugyanis Szűcs Lajos és Tóth Mihály is kisebb sérüléssel bajlódik.

A német szakember várhatóan a következő összeállításban küldi pályára együttesét a Kína elleni idegenbeli barátságos mérkőzésen: Vlaszák -- Komlósi, Gyepes, Pető -- Szélesi, Tóth B. (Rósa D.), Leandro, Bodor -- Polonkai -- Kenesei, Torghelle (Tóth M.).

Válogatott keretek
Kína:
Kapusok: Liu Jün-fej, Li Csien (Chongqing Qiche)
Mezőnyjátékosok: Hao Hajtung, Vang Peng, Csi Mingji, Jen Szung, Csang Jaokun (valamennyien Dalian Shide), Cseng Cse, Li Ji, Li Vejfeng, Cseng Pin (valamennyien Shenzhen Jianlibao), Csao Csüncsö, Vang Liang, Hszü Liang (valamennyien Liaoning Zhongyu), Csang Jüning, Hsziao Csanpo, Szun Hsziang (valamennyien Shanghai Shenhua), Jü Kenvej (Tianjin Teda), Csou Hajpin, Li Csinjü, Li Hsziaoping (mindhárman Sandong Luneng), Vej Hszin (Chungking Kuicse), Csou Zeng (Kingdao Bright), Szun Posou (Szecsuán Gvancseng), Hszü Jünlong (Peking Hyundai), Csi Hung (Inter Shanghaj), Szun Csihaj (Manchester City), Szao Csiaji (1860 München)

Magyarország:
kapusok: Szűcs Lajos (Ferencváros), Király Gábor (Hertha BSC), Vlaszák Géza (Újpest)
védők: Szélesi Zoltán (Újpest), Juhász Roland (MTK), Komlósi Ádám (MTK), Gyepes Gábor (Ferencváros), Stark Péter (Győr), Pető Zoltán (Sopron), Bodor Boldizsár (Germinal)
középpályások: Leandro de Almeida (Ferencváros), Huszti Szabolcs (Sopron), Polonkai Attila (Újpest), Gera Zoltán (Ferencváros), Tóth Balázs (Videoton), Rósa Dénes (Ferencváros)
csatárok: Kenesei Krisztián (Gouan Peking), Torghelle Sándor (MTK), Tóth Mihály (Sopron)