Zsuzsanna
-4 °C
3 °C
Műkorcsolya
Percről Percre

Kína-Magyarország 2-1

2004.06.01. 15:34
Hiába mondták le többen is a válogatottságot, Lothar Matthäus bízott taralékos csapatában, amely története során először játszott Kínával. Magyar vezetés, majd kínai egyenlítés után a meccs végén a játékvezető egy ajándék tizenegyessel győzelemhez segítette a hazaiakat.
A Kína-Magyarország labdarúgó mérkőzés előzetes esélylatolgatása során az Index Drukkerkocsmájában az 1-3 és a 3-1 volt a két legszélsőségesebb eredmény. Érdekes azonban, hogy a magyar győzelmet sokkal többen tippelték, mint a hazai sikert. (Igaz, a legvalószínűbbnek a döntetlent tartják, akad 0-0 is és 2-2-es "álom" is, mely során az utolsó percben egyenlítünk.)

Először egymás ellen

A két válogatott még soha nem játszott egymás ellen, és amennyiben a brazil válogatott nem fogadta volna el a magyar szövetség meghívását, már április végén találkozott volna a két csapat, hiszen a kínaiak voltak a "B-megoldás". Ronaldinhóék azonban jöttek, (láttak és győztek) így Geráék utazhattak.

A vendéglátók gárdája idén kilenc összecsapáson szerepelt, s hét győzelem mellett két döntetlent ért el, igaz a riválisok egy része messze nem tartozik a világ legjobbjai közé. Lothar Matthäus csapata 2004-ben hat találkozót vívott, három győzelem és három vereség a mérlege. Érdekesség még, hogy a két együttes egymás mellett áll a FIFA-világranglistán: Kína 67., míg Magyarország a 68. helyen található.

Gyors magyar gól

A szövetség honlapja szerint a magyar válogatott négy újonccal, tiszta piros szerelésben kezdte a találkozót. Méghozzá nem is rosszul, hiszen a 3. percben a Fradi friss bajnokát, Rósa Dénest csak szabálytalanul tudták szerelni a hazai büntetőterületen belül, a jogos tizenegyest Kenesei lőtte a bal alsó sarokba.

A gól annyira feldühítette a hazaiakat, hogy a 7. percben Pető Zoltán kapott egy rúgást, mely után ápolásra szorult. A játékot azonban folytatni tudta és a 11. percben az ő sárga lapot érő szabálytalansága után jöhetett az első veszélyes kínai próbálkozás, Vlaszák azonban magabiztosan védett. A folytatásban Rósa is besárgult, majd előbb Torghelle, a másik oldalon pedig Li Xiaopeng kísérletezett távolról - eredménytelenül. Az első negyedóra végére állandósult a kínai mezőnyfölény, komoly helyzetig azonban nem jutottak a hazaiak.

A magyar-válogatott gyors kontrákkal próbálkozott, melyek végén Torghelle került kétszer helyzetbe, ezek azonban kimaradtak. Li Jinyu kapott sárga lapot Kenesei buktatásáért. A félidő hajrájában egyre több támadást vezetett válogatottunk, de előbb Bodor passzolt rosszul a jó helyzetben lévő Torghelléhez, majd Kenesei próbálkozását hárította a kínai kapus.

Egyenlítés a félidő utolsó percében

A magyar támadások ellenére, a játékrész utolsó percében egyenlített a hazai együttes. Bodor szabálytalansága után, Li Xiaopeng ívelt középre mintegy 25 méterről, középen érkezett Zhou Haibin, aki a kapu bal felső sarkába fejelt.

A második félidőre Matthäus és a holland Arie Haan is több helyen változtatott csapatán. A cserék a mieinket zavarhatták meg jobban, hiszen a játékrész elején Szélesi és Leandro is sárga lapot kapott. Egyórányi játék után Rósa beadását Gera fejelte alig fölé.

Egy vitatható tizenegyes döntött

A 75. percben Szélesi újabb szabálytalansága után megkapta második sárga lapját és a vele járó pirosat is, így az utolsó negyedórában emberhátrányban játszik válogatottunk. Ennek ellenére nem esett szét válogatottunk, a döntetlent mégsem tudta megtartani. A 86. percben még Vlaszák bravúrral hárította Li Jinyu fejesét, a 88. percben azonban már ő is tehetetlen volt.

Az alig egy perce pályán lévő Wang Peng hatalmasat esett Tóth Balázs mellett a tizenhatoson belül, az ajándék tizenegyest Zheng Zhi a kapu közepébe vágta. Az utolsó utáni percben még Gera javíthatott volna valamit a helyzetünkön, azonban Rósa bedobása után estében fölé lőtt.

Kína-Magyarország 2-1 (1-1)
Tiencsin, 18 000 néző. Vezette: Albert Chiu Sin Chuen

Kína:
Li Jian - Li Weifeng, Zheng Zhi, Sun Jihai (Zhang Yaokun 45.), Zheng Bin (Yan Song 45.) - Li Yi (Hao Haidong 65.), Xu Yunlong, Li Xiaopeng (Xiao Zhangbo 67.), Li Jinyu - Zhou Haibin (Wang Peng 86.), Zhou Ting (Sun Xiang 45.) Szövetségi kapitány: Arie Haan

Magyarország:
Vlaszák - Szélesi, Gyepes (Stark 45.), Komlósi (Juhász 45.), Pető Z. - Rósa D., Leandro (Huszti 63.), Polonkai (Tóth B. 63.), Bodor, Kenesei, Torghelle (Gera 45.) Szövetségi kapitány:Lothar Matthäus

Gólszerző: Zhou Haibin (45.), Zheng Zhi (89., 11-esből) ill. Kenesei (4., 11-esből)
Sárga lap:
Li Jinyu (27.) illetve Pető Z. (10.), Rósa D. (12.), Leandro (47.), Szélesi (54., 75.), Kenesei (81.)
Piros lap:Szélesi (75.)

Matthäus: Ilyet pályafutásom során még nem láttam
A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Lothar Matthäus a szövetség honlapján értékelte a találkozót:
"Büszke vagyok csapatomra, szerintem megnyertük a mérkőzést, de olyan külső körülmények miatt, amelyeket 25-éves pályafutásom során soha nem tapasztaltam, az eredmény nem ezt tükrözi."

Arie Haan, a kínaiak holland kapitánya is összefoglalta véleményét a mérkőzést követően:
"Jó meccset játszottunk, melyen nehezen nyertünk. A vesztes fél sosem elégedett, de szerintem mi jobbak voltunk."