György
16 °C
24 °C

Matthäusszal Isztambulba távozhat Gera is

2004.06.02. 11:00
A Besiktasnál kitartanak amellett, hogy Lothar Matthäus, a magyar válogatott kapitánya lesz a török sztárcsapat következő edzője. A klub elnöke kijelentette, csütörtökön tárgyalnak a német szakemberrel, aki állítólag vasárnap irányítja utoljára nemzeti csapatot. Matthäust százötvenezer euróért vásárolnák ki.
Isztambulban már május közepe óta kész tényként kezelik, hogy ősztől Lothar Matthäus lesz a török Besiktas vezetőedzője. Ezt először sokan csak az elnöki posztért induló Demirören Yildirim kampányfogásnak gondolták, mondván a török milliárdos egy ilyen nagy név segítségével szeretne elnyerni a posztot.

37 milliós lelépési díj

Azóta a jelenlegi magyar szövetségi kapitány többször is cáfolta a híreket és megerősítette, elsődleges célja a magyar válogatottat kivezetni a 2006-os világbajnokságra. (Ennek ellenére azért meghallgatta a törökök ajánlatát, melyet előbb tagadott, majd elismert.) Ugyanakkor a török üzletember többször is hangsúlyozta, ő nem teheti meg, hogy a levegőbe beszéljen, és biztos a német szakember érkezésében.

Vasárnap óta valóban Demirören Yildirim a klub elnöke, és a legfrissebb hírek szerint 150 ezer eurót (kb. 37 millió forint) fizetne az MLSZ-nek a magyar válogatott szövetségi kapitányáért. Az egykori Aranylabdást a jövő hétre várják tárgyalni és biztosak benne, a vasárnapi német-magyar meccsen ül utoljára a magyar kispadon - erősítette meg az AP hírügynökségnek Kivanc Öktay, a klub elnökségi tagja.

Hrutka szerint nem komoly

Az MLSZ-től származó információ szerint azonban a 150-szeres válogatott legenda jól érzi magát Magyarországon, és továbbra is azt tekinti legfontosabb feladatának, hogy a válogatottat kijutassa a 2006-os németországi világbajnokságra, ugyanakkor bolondnak tartja azt, aki nem hajlandó beszélni egy iránta érdeklődő emberrel.

Hrutka János, a válogatott technikai igazgatója - akinek kinevezését a német tréner szorgalmazta pát hete - az MTI-nek hétfőn azt mondta, hallott a pletykáról, de a török elnök korábban már azt is nyilatkozta, hogy aláírták a szerződést, és szerinte ez is minősíti, mennyire komoly a hír.

Belgrád, Balaton, Boszporusz

A német szakember magával vinné a jelenleg a Ferencvárost erősítő Gera Zoltánt és a korábbi együttesénél, a Partizan Beogradnál futballozó Vladimir Ivicet is. Megválna ugyanakkor a bajnokság harmadik helyén végző klub jó néhány jelenlegi labdarúgótól.

A német sajtót is egyre inkább foglalkoztatja Matthäus szerződése, és a Der Spiegel Belgrád, Balaton, Boszporusz címmel közli írását. A lap arra emlékeztet, hogy a kapitány tagadása korántsem jelenti biztosan azt, hogy komolyan gondolja a magyar válogatott vb-részvételét, mert amikor a Belgrád trénere volt, akkor is folyamatosan tagadott. Matthäus az ügyben először - várhatóan - pénteken fél egykor ad tájékoztatást a bad dürkheimi Dorint Hotelben.

Egervárit és Mészölyt nem keresték

Matthäus szerződtetése előtt Egervári Sándor volt a legesélyesebb a kapitányi kispadra, a szakembert azonban senki sem kereste a napokban. Mint ahogy Mészöly Gézát sem, aki az Újpest tavaszi menetelése után került képbe, mint lehetséges jelölt. Előbbinek nincs, utóbbinak van szerződése a következő szeonra.