Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

Matthäus továbbra is ócsárolja a magyar viszonyokat

2004.06.06. 16:40
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a vasárnapi német-magyar meccs előtt nem győzi hangsúlyozni, milyen lehetetlen viszonyok közepette dolgozik Magyarországon. Talán éppen ezért már ő sem titkolja, leül tárgyalni a török Besiktas vezetőivel, akik őt kívánják szerződtetni a következő idénytől.
"Egyelőre abból indulok ki, hogy (magyarországi) megbízatásomat 2005 végéig kitöltöm, de vannak dolgok, amelyek nem tetszenek" - nyilatkozta a Welt am Sonntag című német lapnak Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, akit hírek szerint az isztambuli Besiktas együttese szeretne leszerződtetni.

Rossz szakemberek, rossz játékosok

A szakember úgy véli, Magyarországon "egoista gondolkodás" uralkodik, a klubvezetők nem bocsátják játékosaikat a válogatott rendelkezésére, holott gyakran csak ez a lehetőség van nemzetközi tapasztalatszerzésre. "Mindehhez hozzájön, hogy a futballisták maguk is lemondják a mérkőzést, mert a nyaralás fontosabb nekik" - közölte Matthäus.

A vasárnapi, kaiserslauterni Németország-Magyarország mérkőzést különböző indokokkal 22 magyar játékos mondta le. A berlini Der Tagesspiegel feltételezi, hogy Matthäus azért akarja elhagyni Magyarországot, mert a sikerhez és akaratának érvényesüléséhez szokott 150-szeres német válogatott "ismét több professzionalizmus, népszerűség és publicitás után szomjazik". Mindezt a Besiktas inkább tudná nyújtani, s hozzá még évi 1,5 millió eurós gázsit is.

Már nem titok a tárgyalás

Matthäus a ZDF német közszolgálati televízióban elmondta, a vasárnapi Németország-Magyarország mérkőzés után tárgyalna az isztambuli Besiktas együttesének vezetőivel, akik hírek szerint szeretnék őt leszerződtetni. Arra a kérdésre, hogy Németország a portugáliai labdarúgó Európa-bajnokságon bejut a döntőbe, vagy ő a Besiktas edzője lesz, Matthäus kijelentette: mindkettő lehetséges.

Emellett persze nem felejtette el megjegyezni, a 150-szeres német válogatott: ő a magyar válogatott szövetségi kapitánya, s azzal a gondolattal kacérkodik, hogy a 2006-os németországi világbajnokságon csapata döntő játszik majd a német együttessel.

Matthäus a Besiktas-ügyről annyit árult el, hogy három héttel ezelőtt beszélt a török klub vezetőivel, de akkor Isztambulban még nem zárult le a vezetőségválasztás. Azóta annyiban változott a helyzet, hogy az őt edzőnek szerződtetni kívánó személyt (Yildirin Demirören milliomost) megválasztották. Matthäus feltételezte, hogy amennyiben még mindig őt szeretnék edzőnek, az isztambuli klub vezetői jelentkeznek, s megbeszélik a dolgot.

Az MLSZ elnöke semmiről nem tud semmit

Ezzel szemben a Nemzeti Sport, török sportlapokra hivatkozva már azt is tudni véli, hogy pénteken nem csak a szerződésről, de a szerződtetni kívánt játékosokról is tárgyalt a török klubvezető és a német edző. Így nem elképzelhetetlen, hogy jövőre a Gera-Elber-Ilics csatártrióval játszik a Besiktas.

Ugyancsak török lapinformációk szerint a német szakember maga fizetné ki a 100 ezer eurós (25 millió forintos) lelépési díjat, azonban ezt az összeget méltánytalanul alacsonynak tartják még a törökök is. Az MLSZ elnöke ezzel szemben nem tud semmilyen lelépési pénzről, és Matthäus távozási szándékáról sem.