Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A Puskás-stadionból nem lesz lakópark

2004.06.24. 14:14
Pénteken csak a selejtezők selejtezőjét sorsolják az európai kupákban, de a Ferencváros a következő körben akár a Real Madridot vagy a Manchester Unitedet fogadhatja a Népstadionban. A felsőszektorokat - az UEFA szigorú előírásai miatt - tétmérkőzésen nem nyithatják meg. Egyre valószínűbb, hogy Magyarország legnagyobb befogadóképességű stadionját újítják fel, még akkori is, ha külföldön inkább lebontják a régi lelátókat. Az Arsenal pálya helyén például lakópark lesz.
Stadiontörténet
1947-ben egy osztrák-magyaron leszakadt az Üllői-úti Fradi-pálya tribünje, 250 ember zuhant le, s csak a véletlenen múlt, hogy senki sem halt meg. Ez gyorsította fel a Népstadion megépítését, amelyet 1953-ban hetvennyolcezer néző előtt adtak át.
Az aréna 1959-ben négy vasbeton oszlopra szerelt villanyvilágítást kapott, a lelátókat nyolcvanháromezer fősre bővítették. A legtöbben, 104 ezren az osztrák-magyar mérkőzést nézték meg, 1955-ben. Később megszüntették az állóhelyeket, ez csökkentette a befogadóképességet.
Az 1990-es években az építmény felújítása során megerősítették a felső lelátó szerkezetét, s lefedték a sajtópáholyt. A létesítményt 2002-ben Puskás Ferencről, az Aranycsapat világhírű csatáráról nevezték el.
A Bajnokok Ligája (BL) selejtezőinek sorsolásán olyan csapatok lehetnek a Ferencváros ellenfelei, mint a Real Madrid, a Manchester United vagy a Bayern München. A mérkőzést minden bizonnyal az alaposan elhasználódott Népstadionban rendeznék, de a magyar-brazilhoz hasonló polémia nem kezdődne újra a felső szektorok megnyitásáról.

Roberto Carlosék fellépése előtt hetekig nem lehetett tudni, hogy huszonnyolcezer, negyvenhatezer, netán hatvankilencezer ember tekintheti meg a helyszínen a mérkőzést. Az Építésügyi Ellenőrző Innovációs Kht. végül úgy döntött, hogy a középső szektorra beengedhetik a nézőket, a felső szektorba viszont nem, vagyis negyvenhatezer ember szurkolhatott a stadionban.

Egy-két jobb eredmény után

Az Európai Labdarúgó-szövetség a barátságos mérkőzések megrendezésénél jóval szigorúbb feltételek támaszt a tétmérkőzésekénél. A Ferencváros BL-selejtezőjét ezért csak háttámlás székekről lehet végigszurkolni, ilyenből pedig mindössze huszonnyolcezer van a Népstadionban.

A több tízmillió forintos magyar-brazil mérkőzés anyagi sikerén felbuzdulva viszont újabb közönségvonzó válogatottat hívhat meg Budapestre a Magyar Labdarúgó-szövetség. A világbajnoki selejtezők is hamarosan kezdődnek, és egy-két jobb eredmény után kevés lehet a huszonnyolcezer ülőhely.

Rozsda marja

Az elsők
Az első nagy koncert: Louis Amstrong, 1965. június 9.
Az első vallási rendezvény: Billy Graham amerikai evangélista igehirdetése, 1989. július 29.
Az első válogatott mérkőzés: Magyarország-Svédország 2:2, 1953. november 15. Góllövők: Palotás, Czibor illetve Kallgren és Hamrin.

Forrás: Sportfolió Kht. Népstadion és Intézményei

Az Index Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumból (GYISM) származó értesülései szerint mégse bontják le a Puskás-stadiont, hogy újat építsenek helyette, hanem a meglévőt újítják fel. A részletekről egyelőre nem tudni, habár építészek szerint a felsőlelátókat csak lebontani érdemes. A vasbeton gerendák több szektornál elmozdultak, néhol öt-tíz centiméteres rések tátongnak. A vasbetont különösen a tribün szélén marja a rozsda. Az alap viszont jó állapotban van, így az alsólelátóra "ráhúzható" egy újabb tribün.

A tervekről egyelőre annyi tudható, hogy vállalkozói alapon, magántőke bevonásával valósítanák meg, a részletekkel ősszel áll a GYISM a nyilvánosság elé. A Népstadion honlapján a rekonstrukciókkal kapcsolatos információkra kattintva az jelenik meg, hogy szerkesztés alatt.

Lakóparkot építenek

Nyugat-Európában az utóbbi években inkább lebontják a régi stadionokat, és újakat húznak fel. Így történt ez az angol labdarúgás szimbólumának tartott Wembley-vel vagy az 1954-es világbajnoki döntőnek otthont adó berni Wankdorffal. Az 1913 óta az Arsenalnak helyet adó Highbury helyén lakóparkot építenek, bár az Ashburton Grove-on felépülő új stadionba a jelenleginél huszonkétezer emberrel több fér be.