Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Pályázat a Puskás-stadion átépítésére

2004.07.01. 17:16
Az 1953-ban átadott Népstadion felső karéjai már néhány éve életveszélyesekké váltak, átalakítása ennek ellenére sokáig húzódott, jövőre azonban megindulhatnak a munkálatok. A 2001 óta Puskás Ferenc nevét viseli stadion ötvenezer férőhelyes lesz, és lesz benne atlétikai pálya.
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium pályázatot hirdetett meg csütörtökön olyan fejlesztési javaslatok kialakítására, amelyek a Puskás Ferenc Stadion és Létesítményei teljes területére vonatkoznak és amelynek eredményeként a volt Népstadion és környéke teljesen megújul.

Megismerés, felmérés, végleges koncepció

"A cél első lépésben az, hogy a tárca megismerje és felmérje a befektetői igényeket, elvárásokat és ez alapján dolgozza ki a végleges fejlesztési koncepciót" - hangzott el a GYISM helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc miniszter elmondta, hogy a tárca szándékai szerint megújul a stadion, épül egy korszerű, multifunkcionális sportcsarnok és létesül továbbá a lakosság számára is nyitott sport- és szórakoztató centrum, a magánszféra bevonásával.

Megtörtént a kezdőrúgás

A tárca vezetője úgy fogalmazott, hogy "hosszú, bonyolult mérkőzés kezdőrúgását végezték el a mai napon, egy olyanénak, amelyen győzni szeretnének, és amelynek a végén szándékaik szerint Magyarország és a magyar sport fog nyerni".

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy itt van negyven hektáron, fél évszázados tradícióval egy fantasztikus sportkomplexum, amely azonban az igényeket ma már nem tudja kiszolgálni.

Legalább ötvenezer férőhelyes lesz

A stadion felújítása és korszerűsítése halaszthatatlanná vált. Ami a fejlesztési irányokat illeti, maga a Puskás Ferenc-stadion döntően állami pénzből teljes mértékben megújul, oly módon, hogy a pálya labdarúgó-mérkőzések megrendezése mellett alkalmas maradjon atlétikai versenyek lebonyolítására is. A lelátó felső karéját lebontják és megteremtik annak lehetőségét, hogy a mostani 20-30 ezer fős stadiont legalább 50 ezer fősre bővítsék.

A stadion melletti területen jöhet létre egy modern, sokfunkciós sportközpont egyfelől a nemzeti válogatottak részére, másfelől pedig a csarnokegyüttes kiegészítő létesítményként működne a szomszédos Papp László Aréna nagy rendezvényei számára. A sportközpont úgynevezett PPP-konstrukcióban születik meg, melynek lényege, hogy a döntően magánbefektetők részvételével megvalósuló beruházáshoz az állam hosszú távú szolgáltatásvásárlási garanciát nyújt, kapacitásokat vásárol a leendő csarnokegyüttesben az élsport, a versenysport számára.

Gyurcsány: Szabad a pálya

A 40 hektáros terület egy harmadik része megkötöttségek nélkül áll a befektetők rendelkezésére, ahogyan a sportminiszter fogalmazott: "itt szabad a pálya".

E szférában komoly bevételre számítanak, és az állam nyitott minden olyan fejlesztési elképzelésre, amely sport-, vagy sporthoz kapcsolódó létesítmény-beruházásra, például szálloda, vendéglátóipari egységek, fitneszcentrumok építésére vonatkozik.

2005 második felében indulhat el a beruházás

Gyurcsány Ferenc szerint megbecsülhetetlen a teljes fejlesztés összértéke, bár a sajtótájékoztatón egy 75 milliárd forintos "tipp" elhangzott. A miniszter biztos benne, hogy szép számmal lesznek ingatlanfejlesztők, befektetők külföldről, még a tengerentúlról is akár. A sporttárca első embere bízik benne, hogy a Puskás Ferenc Stadiont és Létesítményeit érintő érdemi fejlesztés már 2005 második felében elindul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!