Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

A futballbajnokság létszámába a csődöket is betervezték

2004.07.07. 16:53
Előfordulhat, hogy a bajnok és kupagyőztes Ferencváros nem indulhat az élvonalbeli bajnokságban. A Magyar Labdarúgó Liga ugyanis nem fogadta el a zöld-fehérek által benyújtott nevezést. A Fradin kívül további öt első- és hat másodosztályú együttes nem felelt meg a szigorú kritériumoknak.
"Nem az a célja a Ligának, hogy azokat a csapatokat, melyek nem tudták teljesíteni a bajnoki nevezés feltételeit, nyilvánosan megvesszőzze. Azonban amióta visszautasítottunk nevezéseket, akadt olyan együttes, amely az elmúlt tizenhat órában többet tett az indulásért, mint az elmúlt tizenkét hónapban" - mondta Szieben László a Magyar Labdarúgó Liga elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet az MLL tartott abból az alkalomból, hogy a keddi ülésén hat élvonalbeli és hat másodosztályú csapat nevezését nem találta megfelelőnek a 2004-2005-ös bajnokságra.

A Liga első embere kihangsúlyozta, hogy a testület senkivel nem kivételezett, a visszautasított hat csapat mindegyike gazdasági - anyagi - követelményeknek nem felelt meg. Egyik csapatot sem említette név szerint, azt azonban kihangsúlyozta, volt olyan egyesület, amelyik még a nevezési díjat sem fizette be.

Az eset következménye, hogy az MLSZ csütörtökre tervezett elnökségi ülése elmarad. Ezen az ülésen az érintett csapatok kérelmére a döntések korrekciójára kerülhetne sor. A Ligában azonban még nem tudják, mikor kerül sor az ülésre, holott az előzetes tervek szerint már a bajnoki sorsolást és a mérkőzések órára lebontott menetrendjének elkészítését is megejtették volna.

A "piszkos" tizenkettő
Az MLL közleménye szerint nem kapott jogot az indulásra a bajnok és kupagyőztes Ferencvárosi TC, a Pápára készülő Balaton FC, a Videoton, a Békéscsaba, a DVTK és a Bp. Honvéd, illetve a másodosztályból a Balassagyarmat, a Kecskemét, a Mosonmagyaróvár, a Makó, a Pápa és a Szeged.

Szieben hozzátette: "A Liga szolgáltató feladatot lát el, és nem az a célunk, hogy minél több csapat nevezésében hibát találjunk, hanem az, hogy segítsünk a hiányosságok feltárásában és kijavításában". Azt azonban hozzátette, a DVTK még az "alapot", a klublicencet se kapta meg. Ez azt jelenti, a diósgyőriek csak abban az esetben indulhatnak a legmagasabb osztályban, "ha egy kisangyal segít nekik".

A ligaelnök újságírói kérdésre elmondta: "Előzetesen tudtuk, hogy a felemelt létszám nem jelenti automatikusan azt, hogy tizenhatan teljesíteni is tudják a követelményeket. Tizenhat csapattal azonban könnyebb szigorúnak lenni, mert így legalább tíz-tizenkét csapat indulhat. Ha maradtunk volna a tizenkét csapatos bajnokságnál, lehet, hogy csak öt csapattal rajtolna a bajnokság".

Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy azon csapatok, melyek nem felelnek meg az első osztály követelményeinek, utólag teljesíthetik a másodosztályú indulás követelményeit, és egy osztállyal lejjebb szerepelhetnek majd. A másodosztályból azonban nem kerülhet fel "pótlólag" csapat az élvonalba. Ez azt jelenti, hogy ha csak tizen teljesítik a feltételeket, akkor tízcsapatos lesz az Arany Ászok Liga.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!