Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A futballbajnokság létszámába a csődöket is betervezték

2004.07.07. 16:53
Előfordulhat, hogy a bajnok és kupagyőztes Ferencváros nem indulhat az élvonalbeli bajnokságban. A Magyar Labdarúgó Liga ugyanis nem fogadta el a zöld-fehérek által benyújtott nevezést. A Fradin kívül további öt első- és hat másodosztályú együttes nem felelt meg a szigorú kritériumoknak.
"Nem az a célja a Ligának, hogy azokat a csapatokat, melyek nem tudták teljesíteni a bajnoki nevezés feltételeit, nyilvánosan megvesszőzze. Azonban amióta visszautasítottunk nevezéseket, akadt olyan együttes, amely az elmúlt tizenhat órában többet tett az indulásért, mint az elmúlt tizenkét hónapban" - mondta Szieben László a Magyar Labdarúgó Liga elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyet az MLL tartott abból az alkalomból, hogy a keddi ülésén hat élvonalbeli és hat másodosztályú csapat nevezését nem találta megfelelőnek a 2004-2005-ös bajnokságra.

A Liga első embere kihangsúlyozta, hogy a testület senkivel nem kivételezett, a visszautasított hat csapat mindegyike gazdasági - anyagi - követelményeknek nem felelt meg. Egyik csapatot sem említette név szerint, azt azonban kihangsúlyozta, volt olyan egyesület, amelyik még a nevezési díjat sem fizette be.

Az eset következménye, hogy az MLSZ csütörtökre tervezett elnökségi ülése elmarad. Ezen az ülésen az érintett csapatok kérelmére a döntések korrekciójára kerülhetne sor. A Ligában azonban még nem tudják, mikor kerül sor az ülésre, holott az előzetes tervek szerint már a bajnoki sorsolást és a mérkőzések órára lebontott menetrendjének elkészítését is megejtették volna.

A "piszkos" tizenkettő
Az MLL közleménye szerint nem kapott jogot az indulásra a bajnok és kupagyőztes Ferencvárosi TC, a Pápára készülő Balaton FC, a Videoton, a Békéscsaba, a DVTK és a Bp. Honvéd, illetve a másodosztályból a Balassagyarmat, a Kecskemét, a Mosonmagyaróvár, a Makó, a Pápa és a Szeged.

Szieben hozzátette: "A Liga szolgáltató feladatot lát el, és nem az a célunk, hogy minél több csapat nevezésében hibát találjunk, hanem az, hogy segítsünk a hiányosságok feltárásában és kijavításában". Azt azonban hozzátette, a DVTK még az "alapot", a klublicencet se kapta meg. Ez azt jelenti, a diósgyőriek csak abban az esetben indulhatnak a legmagasabb osztályban, "ha egy kisangyal segít nekik".

A ligaelnök újságírói kérdésre elmondta: "Előzetesen tudtuk, hogy a felemelt létszám nem jelenti automatikusan azt, hogy tizenhatan teljesíteni is tudják a követelményeket. Tizenhat csapattal azonban könnyebb szigorúnak lenni, mert így legalább tíz-tizenkét csapat indulhat. Ha maradtunk volna a tizenkét csapatos bajnokságnál, lehet, hogy csak öt csapattal rajtolna a bajnokság".

Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy azon csapatok, melyek nem felelnek meg az első osztály követelményeinek, utólag teljesíthetik a másodosztályú indulás követelményeit, és egy osztállyal lejjebb szerepelhetnek majd. A másodosztályból azonban nem kerülhet fel "pótlólag" csapat az élvonalba. Ez azt jelenti, hogy ha csak tizen teljesítik a feltételeket, akkor tízcsapatos lesz az Arany Ászok Liga.