Huba
19 °C
33 °C

Argentína kiütéssel kezdte a Copát

2004.07.08. 11:15
A címvédő minimális győzelmét és a hazaiak döntetlenjét hozó első nap után gólözönnel folytatódott a Copa America. A perui kontinenstornán az argentinok 6-1-re győztek Ecuador ellen, Uruguay tíz emberrel döntetlenezett a "vendég" Mexikóval.
A nemrég véget ért Európa-bajnokság után Dél-Amerika is elkezdte a saját "Eb-jét" a Copa Americát. Idén, hároméves szünet után, Peruban rendezik meg a kontinenstornát, tizenkét csapattal. Részt vesz két vendégcsapat is, Közép-Amerikából Mexikó és Costa Rica érkezett. A három négyes csoportból az első kettő jut tovább automatikusan, valamint a két jobbik harmadik is továbbléphet.

Az A-csoport nyitómeccsén a címvédő Kolumbia csak tizenegyessel bírt az esélytelenebbnek tartott Venezuelával, a házigazda pedig 0-2-ről tudott egyenlíteni a szintén "outsidernek" tartott Bolívia ellen.

A szerdán - magyar idő szerint csütörtök hajnalban - lejátszott találkozók meghozták a gólokat is a Copára. Az első összecsapáson Mexikó és Uruguay lapos első negyvenöt percet produkált, de a játékrész végén a Manchesterben játszó Forlán passza után Bueno szerzett vezetést a délieknek, majd a közép-amerikaiak még a hosszabbításban egyenlíteni tudtak: Osorio átadásnak szánt labdája lepte meg Barbat kapust.

A folytatásban a fordítás is sikerült Mexikónak - Pardo egy távoli lövésből talált be -, majd tíz főre fogyatkozott az ellenfél. Az "uruk" mégis egyenlíteni tudtak: egy jobboldali szöglet után Paolo Montero emelkedett a legmagasabbra, és a Juventus-játékos a hálóba fejelt.

A legkiegyenlítettebbnek tartott csoport másik találkozóján Argentína gyorsan elintézte Ecuadort: Saviola negyedóra alatt ért el mesterhármast. A torna fő esélyesének tartott csapat már a negyedik percben vezetést szerzett, de nem tudta növelni előnyét, sőt, Ecuador egyórányi játék után egyenlített is. Ekkor jött a Barcelona csatára: a 64., a 73., majd a 77. percben is eredményes volt, majd D'Alessandro és Gonzalez is betalált, teljessé téve ezzel a kiütéses győzelmet a legnagyobb sztárjai - Verón, Cerespo - nélkül érkező, de ütőképesnek tűnő argentinoknak.

Copa America, B-csoport
Uruguay-Mexikó 2-2 (1-1)
Uruguay: Luis Barbat, Joe Bizera, Paolo Montero, Dario Rodríguez, Gustavo Varela, Marcelo Sosa, Cristian Rodríguez, Omar Pouso (Vicente Sánchez), Carlos Bueno, Diego Forlán (Juan Martin Parodi) y Dario Silva (Richard Morales). Szövetségi kapitány: Jorge Fossati.
Mexikó: Javier Sánchez, César Davino, Rafael Márquez, Ricardo Osorio, Salvador Carmona,Héctor Altamirano (Jaime Lozano), Pavel Pardo, David Oteo, Octavio Valdez, Jared Borgetti, Francisco Palencia (Adolfo Bautista). Szövetségi kapitány: Ricardo Lavolpe.
Gólszerzők: Bueno (42. perc), Montero (86.), ill. Osorio (47.), Pavel Pardo (68.)

Argentína-Ecuador 6-1 (1-0)
Argentína: Roberto Abbondanzieri, Gabriel Heinze, Roberto Ayala, Javier Mascherano, Juan Pablo Sorín; Javier Zanetti, Killy González (Clemente Rodríguez), Andrés D´Alessandro, Luis González, César Delgado (Mauro Rosales) y Javier Saviola (Carlos Teves). Szövetségi kapitány: Marcelo Bielsa.
Ecuador: Geovanny Ibarra, Ivan Hurtado, Ulises de la Cruz (Edison Mendez), Andrés Obregon, Vicente Ambrossi; Augustín Ordoñez (Javier Delgado), Marlon Ayoví, Manuel Chála, Giovanny Espinoza, Neicer Reasco e Edwin Tenorio (Franklin Salas). Szövetségi kapitány: Hernan Dario Gomez.
Gólszerzők: Killy González (4. perc- 11-esből), Saviola (64., 73. 77.), D´Alessandro (84.), Luis González (88.), ill. Agustín Delgado (61.)