Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kínkeserves brazil győzelem a Copa Americán

2004.07.09. 10:58
A dél-amerikai kontinenstorna C-csoportjában is lejátszották az első két mérkőzést, de hiába lépett pályára a világbajnok Brazília, elmaradt az előző napi gólparádé. A selecao Chilét, Paraguay Costa Ricát győzte le az utolsó percben.
A Peruban zajló Copa America egyik esélyesének tartott Argentína - magyar idő szerint csütörtök hajnalban igazolta a várakozásokat, és 6-1-re ütötte ki Ecuadort a B-csoportban. Pénteken ugyanez a feladat várt Brazíliára is, amely ugyan legnagyobb sztárjai nélkül érkezett a kontinenstornára, de azért a csapatban ott volt a magyarok ellen áprilisban két gólt szerző Luis Fabiano vagy az Arsenal sztárja, Edu. Egyetlen világbajnok sem volt azonban a Chile elleni kezdőcsapatban. A két válogatott egyébként alig egy hónapja találkozott a Copánál előrébb sorolt világbajnoki selejtezőkben: a Chilében játszott találkozón 1-1re végeztek a csapatok.

A mérkőzés aztán az eddigi talán legunalmasabbra sikeredett a Copán: a brazilok különösebb elképzelés nélkül játszottak, így némi meglepetésre enyhe mezőnyfölényt alakítottak ki a chileiek.

A 24. percben aztán nagy lehetőséghez jutottak az Andokbeliek: Velenzuelát akadályozta a tizenhatoson belül Edu, a mexikói játékvezető pedig a 11-es pontra mutatott. Sebastien Gonzalez belőtte a büntetőt, de Rodrígez bíró megismételtette a lövést, amely másodszorra már elzúgott a felső léc felett. A brazilok ezek után sem élénkültek meg, félóra játék kellett ahhoz, hogy az első igazán a csapat hírnevéhez méltó jelenetet összehozza Alex.

A játék képe a második félidőben sem változott, a chileiek aktívabbak voltak, elsősorban Mirosevics, Velenzuela és Melendez révén. Amikor már mindenki elkönyvelte a Copa első gólnélküli mérkőzését, villant Luis Fabiano. Az addig keveset mutató csatár emelkedett a legmagasabbra és fejelte be a győztes gólt. A nyerő ember így magyarázta kínkeserves győzelmet: "A labda alig ért el hozzám. A középpályások túl messze voltak, egyedül voltam elől. Örülök, hogy olyan gólt szerezhettem, amely önbizalmat adhat a csapatomnak."

A C-csoport másik találkozóján - szintén Areqipában - Paraguay ugyancsak az utolsó percekben gyűrte le Costa Ricát. A déliek nagy sztárjaik nélkül, de azokkal a játékosokkal érkeztek, akik kivívták az olimpiai szereplés jogát Brazília előtt, míg a tornára meghívott közép-amerikaiak többé-kevésbé 2002-es világbajnoki együttesüket szerepeltetik, amely rutinos, többnyire harminc év feletti játékosokból áll.

Az összecsapás alacsony színvonalat hozott, a Costa Rica-iak nagyon visszavontan játszott, míg Paraguay aktívabb volt, így talán rászolgált a minimális győzelemre, amit Julio Dos Santos a 86. percben szerzett tizenegyes gólja jelentett.

Copa América 2004, Peru, C-csoport
Brazília-Chile 1-0 (0-0)
Brazília: Júlio César, Mancini (Maicon 80.), Luisão, Juan, Gustavo Nery; Dudu Cearense (Diego 62.), Renato, Edu, Alex; Luís Fabiano and Adriano (Ricardo Oliveira 62.). Szövetségi kapitány: Carlos Alberto Parreira
Chile: Alex Varas, Moisés Villarroel, Luis Fuentes, Rafael Olarra and Rodrigo Pérez; Rodrigo Valenzuela, Clarence Acuña, Rodrigo Meléndez, Jonathan Cisternas (Luis Jiménez 46.); Milovan Mirosevic (Patrício Galaz 82.), Sebastián González (Hector Mancilla 65.). Szövetségi kapitány: Juvenal Olmos
Gólszerző: Luis Fabiano (90.)
Costa Rica-Paraguay 0-1 (0-0)
Costa Rica: Ricardo González, Try Bennett, Luis Marín, Mauricio Wright, Leonardo González; Cristian Badilla, Douglas Sequeira, Walter Centeno (Carlos Hernández 75.) Steven Bryce; Ronald Gómez (Alonso Solis 58.), Andy Herrón (Álvaro Saborío 58.). Szövetségi kapitány: José Luis Pinto
Paraguay: Diego Barreto, Emilio Martínez, José de Vaca (Pedro Benítez 61.), Carlos Gamarra, Ernesto Cristaldo; Edgar Barreto, Carlos Paredes, Jorge Brítez (Julio dos Santos intervalo), Aureliano Torres; Diego Figueiredo (Fredy Bareiro 67.), Nelson Haedo. Szövetségi kapitány: Carlos Jara