Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kínkeserves brazil győzelem a Copa Americán

2004.07.09. 10:58
A dél-amerikai kontinenstorna C-csoportjában is lejátszották az első két mérkőzést, de hiába lépett pályára a világbajnok Brazília, elmaradt az előző napi gólparádé. A selecao Chilét, Paraguay Costa Ricát győzte le az utolsó percben.
A Peruban zajló Copa America egyik esélyesének tartott Argentína - magyar idő szerint csütörtök hajnalban igazolta a várakozásokat, és 6-1-re ütötte ki Ecuadort a B-csoportban. Pénteken ugyanez a feladat várt Brazíliára is, amely ugyan legnagyobb sztárjai nélkül érkezett a kontinenstornára, de azért a csapatban ott volt a magyarok ellen áprilisban két gólt szerző Luis Fabiano vagy az Arsenal sztárja, Edu. Egyetlen világbajnok sem volt azonban a Chile elleni kezdőcsapatban. A két válogatott egyébként alig egy hónapja találkozott a Copánál előrébb sorolt világbajnoki selejtezőkben: a Chilében játszott találkozón 1-1re végeztek a csapatok.

A mérkőzés aztán az eddigi talán legunalmasabbra sikeredett a Copán: a brazilok különösebb elképzelés nélkül játszottak, így némi meglepetésre enyhe mezőnyfölényt alakítottak ki a chileiek.

A 24. percben aztán nagy lehetőséghez jutottak az Andokbeliek: Velenzuelát akadályozta a tizenhatoson belül Edu, a mexikói játékvezető pedig a 11-es pontra mutatott. Sebastien Gonzalez belőtte a büntetőt, de Rodrígez bíró megismételtette a lövést, amely másodszorra már elzúgott a felső léc felett. A brazilok ezek után sem élénkültek meg, félóra játék kellett ahhoz, hogy az első igazán a csapat hírnevéhez méltó jelenetet összehozza Alex.

A játék képe a második félidőben sem változott, a chileiek aktívabbak voltak, elsősorban Mirosevics, Velenzuela és Melendez révén. Amikor már mindenki elkönyvelte a Copa első gólnélküli mérkőzését, villant Luis Fabiano. Az addig keveset mutató csatár emelkedett a legmagasabbra és fejelte be a győztes gólt. A nyerő ember így magyarázta kínkeserves győzelmet: "A labda alig ért el hozzám. A középpályások túl messze voltak, egyedül voltam elől. Örülök, hogy olyan gólt szerezhettem, amely önbizalmat adhat a csapatomnak."

A C-csoport másik találkozóján - szintén Areqipában - Paraguay ugyancsak az utolsó percekben gyűrte le Costa Ricát. A déliek nagy sztárjaik nélkül, de azokkal a játékosokkal érkeztek, akik kivívták az olimpiai szereplés jogát Brazília előtt, míg a tornára meghívott közép-amerikaiak többé-kevésbé 2002-es világbajnoki együttesüket szerepeltetik, amely rutinos, többnyire harminc év feletti játékosokból áll.

Az összecsapás alacsony színvonalat hozott, a Costa Rica-iak nagyon visszavontan játszott, míg Paraguay aktívabb volt, így talán rászolgált a minimális győzelemre, amit Julio Dos Santos a 86. percben szerzett tizenegyes gólja jelentett.

Copa América 2004, Peru, C-csoport
Brazília-Chile 1-0 (0-0)
Brazília: Júlio César, Mancini (Maicon 80.), Luisão, Juan, Gustavo Nery; Dudu Cearense (Diego 62.), Renato, Edu, Alex; Luís Fabiano and Adriano (Ricardo Oliveira 62.). Szövetségi kapitány: Carlos Alberto Parreira
Chile: Alex Varas, Moisés Villarroel, Luis Fuentes, Rafael Olarra and Rodrigo Pérez; Rodrigo Valenzuela, Clarence Acuña, Rodrigo Meléndez, Jonathan Cisternas (Luis Jiménez 46.); Milovan Mirosevic (Patrício Galaz 82.), Sebastián González (Hector Mancilla 65.). Szövetségi kapitány: Juvenal Olmos
Gólszerző: Luis Fabiano (90.)
Costa Rica-Paraguay 0-1 (0-0)
Costa Rica: Ricardo González, Try Bennett, Luis Marín, Mauricio Wright, Leonardo González; Cristian Badilla, Douglas Sequeira, Walter Centeno (Carlos Hernández 75.) Steven Bryce; Ronald Gómez (Alonso Solis 58.), Andy Herrón (Álvaro Saborío 58.). Szövetségi kapitány: José Luis Pinto
Paraguay: Diego Barreto, Emilio Martínez, José de Vaca (Pedro Benítez 61.), Carlos Gamarra, Ernesto Cristaldo; Edgar Barreto, Carlos Paredes, Jorge Brítez (Julio dos Santos intervalo), Aureliano Torres; Diego Figueiredo (Fredy Bareiro 67.), Nelson Haedo. Szövetségi kapitány: Carlos Jara

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!