Jenő
-2 °C
6 °C

Matthäus ajánlkozik, de cáfolja

2004.07.12. 13:05
Alig egy hónap múlt el a Besiktas-Matthäus affér óta, a magyar válogatott szövetségi kapitányát ismét külföldre csábítják. Igaz, a német újságok elsősorban úgy emlegetik a korábbi 150-szeres válogatott játékost, mint aki folyamatosan ajánlgatja magát a DFB-vezetőknek a Nationalelf kispadjára. Matthäus a magyar lapoknak azt hangsúlyozza, élő szerződése van 2006-ig az MLSZ-szel, de állítja, hazája csapatának az lenne a legjobb, ha ő edzőként, a lemondott Rudi Völler menedzserként irányítaná a nemzeti együttest.
A németek immár nagy gondban vannak: az Eb-kudarc után lemondott Rudi Völler utódját keresik, de az első számú jelölt Ottmar Hitzfeld után a kontinenstornán győztes görögök szakvezetője, Otto Rehhagel is nemet mondott a felkérésre. A kiszemeltek közül visszalépett már az Arsenal francia szakvezetője, Arsene Wenger, valamint a Fenerbahcét trenírozó Christophe Daum is. Rehhagel döntése után vésztanácskozást tartott az a négytagú bizottság is, amelyik Franz Beckenbauer vezetésével az új kapitányt keresi.

Morten Olsen
Jelenleg öten vannak versenyben a posztért: a kameruni válogatottat irányító Winfried Schäfer, a freiburgi Volker Finke, a dán kapitány, Morten Olsen, a PSV Eidhovennél dolgozó Guus Hiddink és a magyar nemzeti együttest edző Lothar Matthäus.

A 150-szeres válogatott egykori világklasszis most is - ahogyan a Besiktashoz való csábításakor történt - egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz, majd cáfolja azokat, és hangsúlyozza, 2006-ig szerződés köti a magyar szövetséghez.

Matthäus nevét még Franz Beckenbauer dobta be, és Németországban azóta is tartja magát a hír, hogy a "nagyágyúk" kiszállása után ő az egyik legesélyesebb a posztra. A német lapok azonban némi távolságtartással kezelik a magyar kapitány személyét: a Kicker, a Die Welt és a Frankfurter Allgemeine Zietung is pikírten jegyzi meg, hogy ő az, aki "mindig bedobja magát a közbeszédbe".

Tárgyal vagy nem tárgyal?

Így történt ez a vasárnap megjelent Bild am Sonntagban is: "Amennyiben a DFB megkeresne, azt ajánlanám, hogy Rudi Völlerrel együtt vezessük a csapatot. Rudi lenne a menedzser, én a kapitány" - fogalmazott Matthäus. Hozzátette, úgy véli, alkalmas lenne a feladatra, a játékosok hallgatnak rá, és főként a fiatalokra építene. Matthäus azonban arról is szólt, még nem keresték meg a DFB-től és nem tárgyalt Beckenbauerrel sem.

A SID német hírügynökségnek viszont úgy fogalmazott, folyamatosan kapcsolatban van Beckenbauerrel, aki azonban Rehhagel nem-je óta nem kereste őt. Ugyanitt hozzátette, jelenlegi szerződésében nincs titkos záradék, még ha ezt is feltételezik néhányan. "Ha megkeresnének, biztos lenne megoldás" - közölte egyértelműen.

Matthäus: Az egész csak spekuláció

Lothar Matthäus
A hétfőn megjelent Nemzeti Sportban sem cáfolta a Völlerrel kapcsolatos felvetését Matthäus, bár úgy fogalmazott, "csak annyit mondtam, hogy az életben minden elképzelhető; Rudi Völlerről pedig csak annyit, hogy sohasem volt vele semmi gondom". Ugyanebben az interjúban a Mallorcán nyaraló szakvezető az mondta, senki nem kereste meg a német szövetségtől, az egész csak spekuláció, nagyon szereti a munkáját és jól érzi magát Budapesten. Befejezésül elmondta, ebben a pillanatban nem érdekli a német kapitányi poszt.

Mégis cáfolat

Az MTI-nek hétfőn már cáfolta a Bild am Sonntagnak adott nyilatkozatot: "A cikk csak az újságíró fantáziájából született. Semmilyen kapcsolatban nem állok a szövetséggel, nekem Magyarországon vannak feladataim."

Beckenbauer lelkes

Pedig a német lapban Franz Beckenbauer is úgy vélekedett, hogy Matthäus neve hamarosan terítékre kerül: "Meg vagyok győződve arról, ha a következő napokban találkozunk a vezetőkkel, akkor Lothar Matthäus lesz az egyik téma."

A felvetett Völler-Matthäus együttműködés létrejöttét valószínűsíti a német futball-liga elnökének nyilatkozata is: nevek említése nélkül Werner Hackmann azt mondta, a kettős felállás lenne a legjobb és az abszolút konszenzusos megoldás a 2006-os világbajnokságra való felkészülés szempontjából.

Mégis Hitzfeld?

Annyi biztosnak tűnik, hogy a DFB most már nem akarja elsietni a döntést, és az sem kizárt, hogy a fáradtságra, pihenésre hivatkozó Ottmar Hitzfeldre várnak egy kicsit és néhány havi átmeneti megoldás után mégis a Bayerntől távozó edző veszi át a kapitányi posztot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?