Huba
17 °C
33 °C

Matthäus ajánlkozik, de cáfolja

2004.07.12. 13:05
Alig egy hónap múlt el a Besiktas-Matthäus affér óta, a magyar válogatott szövetségi kapitányát ismét külföldre csábítják. Igaz, a német újságok elsősorban úgy emlegetik a korábbi 150-szeres válogatott játékost, mint aki folyamatosan ajánlgatja magát a DFB-vezetőknek a Nationalelf kispadjára. Matthäus a magyar lapoknak azt hangsúlyozza, élő szerződése van 2006-ig az MLSZ-szel, de állítja, hazája csapatának az lenne a legjobb, ha ő edzőként, a lemondott Rudi Völler menedzserként irányítaná a nemzeti együttest.
A németek immár nagy gondban vannak: az Eb-kudarc után lemondott Rudi Völler utódját keresik, de az első számú jelölt Ottmar Hitzfeld után a kontinenstornán győztes görögök szakvezetője, Otto Rehhagel is nemet mondott a felkérésre. A kiszemeltek közül visszalépett már az Arsenal francia szakvezetője, Arsene Wenger, valamint a Fenerbahcét trenírozó Christophe Daum is. Rehhagel döntése után vésztanácskozást tartott az a négytagú bizottság is, amelyik Franz Beckenbauer vezetésével az új kapitányt keresi.

Morten Olsen
Jelenleg öten vannak versenyben a posztért: a kameruni válogatottat irányító Winfried Schäfer, a freiburgi Volker Finke, a dán kapitány, Morten Olsen, a PSV Eidhovennél dolgozó Guus Hiddink és a magyar nemzeti együttest edző Lothar Matthäus.

A 150-szeres válogatott egykori világklasszis most is - ahogyan a Besiktashoz való csábításakor történt - egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz, majd cáfolja azokat, és hangsúlyozza, 2006-ig szerződés köti a magyar szövetséghez.

Matthäus nevét még Franz Beckenbauer dobta be, és Németországban azóta is tartja magát a hír, hogy a "nagyágyúk" kiszállása után ő az egyik legesélyesebb a posztra. A német lapok azonban némi távolságtartással kezelik a magyar kapitány személyét: a Kicker, a Die Welt és a Frankfurter Allgemeine Zietung is pikírten jegyzi meg, hogy ő az, aki "mindig bedobja magát a közbeszédbe".

Tárgyal vagy nem tárgyal?

Így történt ez a vasárnap megjelent Bild am Sonntagban is: "Amennyiben a DFB megkeresne, azt ajánlanám, hogy Rudi Völlerrel együtt vezessük a csapatot. Rudi lenne a menedzser, én a kapitány" - fogalmazott Matthäus. Hozzátette, úgy véli, alkalmas lenne a feladatra, a játékosok hallgatnak rá, és főként a fiatalokra építene. Matthäus azonban arról is szólt, még nem keresték meg a DFB-től és nem tárgyalt Beckenbauerrel sem.

A SID német hírügynökségnek viszont úgy fogalmazott, folyamatosan kapcsolatban van Beckenbauerrel, aki azonban Rehhagel nem-je óta nem kereste őt. Ugyanitt hozzátette, jelenlegi szerződésében nincs titkos záradék, még ha ezt is feltételezik néhányan. "Ha megkeresnének, biztos lenne megoldás" - közölte egyértelműen.

Matthäus: Az egész csak spekuláció

Lothar Matthäus
A hétfőn megjelent Nemzeti Sportban sem cáfolta a Völlerrel kapcsolatos felvetését Matthäus, bár úgy fogalmazott, "csak annyit mondtam, hogy az életben minden elképzelhető; Rudi Völlerről pedig csak annyit, hogy sohasem volt vele semmi gondom". Ugyanebben az interjúban a Mallorcán nyaraló szakvezető az mondta, senki nem kereste meg a német szövetségtől, az egész csak spekuláció, nagyon szereti a munkáját és jól érzi magát Budapesten. Befejezésül elmondta, ebben a pillanatban nem érdekli a német kapitányi poszt.

Mégis cáfolat

Az MTI-nek hétfőn már cáfolta a Bild am Sonntagnak adott nyilatkozatot: "A cikk csak az újságíró fantáziájából született. Semmilyen kapcsolatban nem állok a szövetséggel, nekem Magyarországon vannak feladataim."

Beckenbauer lelkes

Pedig a német lapban Franz Beckenbauer is úgy vélekedett, hogy Matthäus neve hamarosan terítékre kerül: "Meg vagyok győződve arról, ha a következő napokban találkozunk a vezetőkkel, akkor Lothar Matthäus lesz az egyik téma."

A felvetett Völler-Matthäus együttműködés létrejöttét valószínűsíti a német futball-liga elnökének nyilatkozata is: nevek említése nélkül Werner Hackmann azt mondta, a kettős felállás lenne a legjobb és az abszolút konszenzusos megoldás a 2006-os világbajnokságra való felkészülés szempontjából.

Mégis Hitzfeld?

Annyi biztosnak tűnik, hogy a DFB most már nem akarja elsietni a döntést, és az sem kizárt, hogy a fáradtságra, pihenésre hivatkozó Ottmar Hitzfeldre várnak egy kicsit és néhány havi átmeneti megoldás után mégis a Bayerntől távozó edző veszi át a kapitányi posztot.