Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A németek Matthäust szeretnék kapitánynak

2004.07.17. 18:37
Völler lemondása, Hitzfeld valamint Rehhagel visszautasítása után továbbra sincs kapitánya a német labdarúgó válogatottnak. A mindig ajánlkozó magyar kapitányt, Lothar Matthäust a közvélemény szívesen látná a csapat élén, a szövetség négytagú bizottsága viszont külföldi edzőt hozna.
A megkérdezettek 74 százaléka szeretné Lothar Matthäust a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát a német válogatott élén látni a Bild című lap felmérése szerint.

Matthäus szeretné, ha gondolkodóba esne a szövetség

A legolvasottabb német újság szombati számában közzétett eredményt kommentálva Matthäus úgy nyilatkozott, hogy "ez világos beszéd. Jóleső dolog, hogy ilyen sokan tisztelnek meg bizalmukkal. Ez talán a labdarúgó szövetség (DFB) felelőseit is elgondolkodtatja."

Matthäus mögött a holland Guus Hiddink végzett a második helyen 18 százalékkal - ő a dél-koreai válogatott kapitánya volt korábban -, míg a dán Morten Olsen 8 százalékot kapott. Ezt a három embert emlegetik jelenleg a német szövetségi kapitányi poszt várományosaként, miután a válogatott csalódást keltő portugáliai Eb-szereplése után Rudi Völler lemondott. Nem vállalta a megbízatást Ottmar Hitzfeld, a Bayern München volt szakvezetője, valamint Otto Rehhagel, az Eb-győztes görög válogatott szakvezetője sem. Érdektelenséget nyilvánított és érvényes szerződésére hivatkozott a német származású Arsene Wenger, a londoni Arsenal mestere, de őt a DFB hivatalosan nem is kereste meg.

Olsen vagy Hiddink?

A hírek szerint a legnagyobb eséllyel Olsen pályázik a tisztségre, hiszen ő már ténykedett Németországban, valamint az Eb-n és a világbajnokságon is továbbkerült csapata a csoportból. Igaz az egyenes kieséses rendszerben el is búcsúzott gyorsan.

A Bild úgy tudja, hogy a DFB négytagú "trénerkereső" bizottsága felvette a kapcsolatot Hiddinkkel, akit szerződése 2007-ig a PSV Eindhoven csapatához köt - második lett a holland bajnokságban -, de a megállapodásban állítólag szerepel egy olyan záradék, amelynek értelmében mellékállásként akár válogatottat is felkészíthet. (A hollandok viszont aligha engedélyeznék a kettőt.)

"Jó hangulatban akarják várni a vb-t a drukkerek"

A bulvárlap szerint Winni Schäfert, a 2002-ben Afrika Kupát nyert kameruniak német edzőjét is emlegetik, mert nem kerülte el a DFB figyelmét a szövetségi kapitányi poszttal kapcsolatos nyilatkozata. ("Ezt a posztot nem szabad visszautasítani".)

A Mallorcán nyaraló Lothar Matthäus a szombati Bildben kifejtette: "A fontos az, hogy a megfelelő személyre essen a választás. Az emberek jó hangulatban akarják várni a 2006-os világbajnokságot, és már két év sincs hátra. Jó érzés, hogy sokan hiszik úgy: én ajándékozhatom meg őket ezzel a szép időszakkal". Korábban az újság hasábjain nem titkolta, hogy már a német válogatott összeállításán gondolkodik.

Magyarországról szó sem volt

A játékosként 150-szeres válogatott Matthäus azt is reméli, hogy a jövőben a szövetségi kapitány munkáját menedzser is segíti, aki a Bundesliga-klubok és nemzeti válogatott között közvetítene.

Ezúttal azonban nem említette, hogy ő Magyarországot szeretné kijuttatni a világbajnokságra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!