Ágnes
-5 °C
2 °C

Matthäus már nincs versenyben a német kapitányi posztért

2004.07.21. 14:46
Az Eb-n lemondott Rudi Völler utódját kereső négytagú bizottságnak újabb favoritja van a német szövetségi kapitányi posztra a kameruniakat irányító Winfried Schäfer személyében. A szakembernél családi problémák sincsenek: felesége már rábólintott a lehetőségre.
Már közel egy hónapja lemondott a német válogatott szakvezetői megbízatásáról Rudi Völler, miután csapata a csoportkört sem élte túl a portugáliai labdarúgó-Eb-n. Azóta az elsőszámú jelölt, Ottmar Hitzfeld mellett visszamondta a felkérést a görögökkel Európa-bajnok Otto Rehhagel és az Arsenalt edző francia Arsene Wenger is.

Olsen és Hiddink

Még mindig a favoritok között van Guus Hiddink, a PSV Eindhoven edzője, aki a 2002-es vb-n Dél-Koreával negyedik lett, valamint a dán nemzeti csapat irányítója, Morten Olsen is. Mindkettejüket szerződés köti, akárcsak a magyar válogatott kapitányát, Lothar Matthäust, aki több nyilatkozatban is felajánlotta szolgálatait hazája szövetségének, igaz, mindannyiszor le is szögezte, neki élő megállapodása van, és ki akarja vezetni mostani csapatát a 2006-os világbajnokságra.

Matthäust már nem akarják

Matthäus nyilatkozatai azért is voltak meglepőek, mert nem tárgyalt vele senki sem a kapitánykereső testület részéről, noha Franz Beckenbauer egy alkalommal azt mondta, következő ülésükön szó lesz a korábbi 150-szeres válogatottról. A bizottságot vezető "Kaiser Franz" hétfőn azonban már kijelentette, Matthäus túl fiatal a megbízatáshoz és más szakemberben gondolkodnak.

Kamerunból érkezhet a megoldás

Maradt tehát Hiddink és Olsen, de újabb "versenyző" előzheti be a két külföldit: a hétfői tanácskozás után Beckenbauer bejelentette, a kameruniak irányítója, Winfried Schäfer is lehet Völler utódja. Az ötvennégy éves trénernek 2006-ig szóló szerződése van a "szelídíthetetlen oroszlánokkal", de nem zárja ki a hazatérést. A Kicker sportmagazinnak még Afrikából nyilatkozott úgy, hogy "nagyon különleges" lenne a poszt a számára, de még nem keresték.

Schäfer: Megnyerhetjük a vb-t

Kedden azonban már hazatért, és a frankfurti repülőtéren már arról beszélt a Bildnek, hogy helyes volt előbb Hitzfeldet és Rehhagelt felkérni, de most olyan szakemberre van szükség, akit "lángra lobbant a lelkesedés". Schäfer már azt sem zárja ki, hogy a németek megnyerjék a két év múlva esedékes tornát: "Nem kezdjük nulláról az építkezést, nézzenek csak Angliára, ahol a fiatal Hitzlsperger és Huth játszik, aki ott megállja a helyét, nem lehet rossz. És a Bundesligában is nagyon sok tehetség szerepel". A 2006-os sikerhez szerinte azonban az is kellene, hogy a német klubok több hazai futballistát foglalkoztassanak.

A feleség nagyon megértő

Esetében ráadásul már felesége is áldását adta az esetleges új megbízatásra. Mint ismert, Hitzfeld és Rehhagel döntésében is fontos szerepet játszottak az asszonyok. Frau Schäfer azonban azt sem bánná, ha férje Afrikában maradna: "Ott ő úttörőszerepet játszik", tette hozzá.

Schäfer játékosként 403 Bundesliga-meccsen lépett pályára, edzőként többek között a Karlsruhét és a Stuttgartot irányította. Előbbi egyesületnél ő fedezte fel Oliver Kahnt, a válogatott csapatkapitányát, aki máig jó kapcsolatot ápol korábbi mesterével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!