István, Vajk
19 °C
33 °C

Klinsmann lesz a német szövetségi kapitány

2004.07.22. 12:37
Miután Ottmar Hitzfeld és Otto Rehhagel visszautasította a német labdarúgó-válogatott irányítását, az edzői tapasztalattal még nem rendelkező Jürgen Klinsmann készíti fel a 2006-os vb-re a csapatot. A magyar válogatott mellett dolgozó Lothar Matthäus hiába ajánlkozott.
Jürgen Klinsmann vezetésével készül fel a hazai pályán rendezendő 2006-os világbajnokságra a német labdarúgó-válogatott: ilyen értelmű megállapodás jött létre az egykori válogatott csatár és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöksége között.

Bierhoff a menedzseri poszton

Mint több csütörtöki újság beszámolt róla, az öt órán át tartó New York-i megbeszélésen született egyezség értelmében "hármasfogat" irányítja majd a nemzeti tizenegyet. A Rudi Völler júniusi lemondásával megüresedett szövetségi kapitányi posztot a 39 éves Klinsmann tölti be. Segítőtársa - ha úgy tetszik: a válogatott edzője - Holger Osieck lesz, aki Franz Beckenbauer asszisztenseként segítette vb-diadalhoz a németeket 1990-ben, Olaszországban.

Az igen fiatal triumvirátus legifjabb tagja Oliver Bierhoff, aki a válogatott menedzseri feladatkörét tölti be. Erre a szakképzettsége is feljogosítja: míg Klinsmann szakedzői vizsgával rendelkezik (noha edzői gyakorlata még nincs), Bierhoff üzemgazdász végzettségű. Reá fog hárulni az a feladat, hogy menedzselje, jó értelemben "eladja" a válogatottat, közvetítve a DFB és a közvélemény között.

Klinsmann magát ajánlotta

A hármasfogat igen nagy elvárással néz szembe. Már két év sincs hátra a következő, németországi labdarúgó vb-ig, amelyen a hazai közönség minimum a döntőbe várja kedvenceit. A 2006. évi torna több lesz, mint egyszerű sportrendezvény: azon Németország fog megmérettetni minden szempontból. "Olyan reprezentánsra van szükségünk, aki az országot rövid sportnadrágban is megfelelően képviselni tudja" - indokolta egy szakértő Klinsmann kiválasztását a Deutschlandfunk rádióban.

A DFB eredetileg nem számolt azzal, hogy Klinsmannt kérje fel Völler utódának. Mint a 39 éves egykori stuttgarti (VfB) és milánói (Internazionale) gólzsák nyilatkozatából kitűnik: magát ajánlotta fel, hogy segít a német válogatottat felkészíteni a 2006. évi világbajnokságra.

Külföldi szakemberek neve is felmerült

A DFB bő három hete - az Eb kudarc óta - próbált új szövetségi kapitányt találni, ám a fölkért német kiszemeltek (Ottmar Hitzfeld, Christoph Daum, Otto Rehhagel) rendre nemet mondtak. Utóbb már külföldi jelöltek neve is fölmerült (Guus Hiddink, Morten Olsen, Arsene Wenger), ám ezek a próbálkozások sem jártak sikerrel. A magyar válogatottat irányító Lothar Matthäust is emlegették a lehetséges jelöltek között, sőt ő maga is ajánlkozott.

Matthäus nem bosszankodik
Lothar Matthäus a dpa hírügynökség szerint jó képet vág egy csúnya játékhoz, miután egyértelművé vált, hogy Jürgen Klinsmann vezetésével készül fel a hazai pályán rendezendő 2006-os világbajnokságra a német labdarúgó-válogatott. "Nincs miért bosszankodnom, hiszen engem sosem kérdeztek meg. Meglepett a szövetség döntése, de sok szerencsét kívánok Jürgennek" - mondta a magyar szövetségi kapitány.

Ami a szakvezető-keresésben betöltött saját szerepét illeti, a 150 válogatottsággal nemzeti csúcstartó legenda a sajtóra hárította a felelősséget, mondván: a posztra az ő személye hivatalosan sosem vetődött fel, így neki nem kell ezzel a témával foglalkoznia.

"Kérdezzék Franz Beckenbauert arról, hogy mi is történt az elmúlt két hétben. Azt hallottam, hogy nagy viták voltak a szövetségben, én pedig csak annyit mondtam, hogy bármikor felhívhatnak" - tette hozzá Matthäus, akinek a telefonja azonban néma maradt.