Jenő
-3 °C
6 °C

Klinsmann lesz a német szövetségi kapitány

2004.07.22. 12:37
Miután Ottmar Hitzfeld és Otto Rehhagel visszautasította a német labdarúgó-válogatott irányítását, az edzői tapasztalattal még nem rendelkező Jürgen Klinsmann készíti fel a 2006-os vb-re a csapatot. A magyar válogatott mellett dolgozó Lothar Matthäus hiába ajánlkozott.
Jürgen Klinsmann vezetésével készül fel a hazai pályán rendezendő 2006-os világbajnokságra a német labdarúgó-válogatott: ilyen értelmű megállapodás jött létre az egykori válogatott csatár és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöksége között.

Bierhoff a menedzseri poszton

Mint több csütörtöki újság beszámolt róla, az öt órán át tartó New York-i megbeszélésen született egyezség értelmében "hármasfogat" irányítja majd a nemzeti tizenegyet. A Rudi Völler júniusi lemondásával megüresedett szövetségi kapitányi posztot a 39 éves Klinsmann tölti be. Segítőtársa - ha úgy tetszik: a válogatott edzője - Holger Osieck lesz, aki Franz Beckenbauer asszisztenseként segítette vb-diadalhoz a németeket 1990-ben, Olaszországban.

Az igen fiatal triumvirátus legifjabb tagja Oliver Bierhoff, aki a válogatott menedzseri feladatkörét tölti be. Erre a szakképzettsége is feljogosítja: míg Klinsmann szakedzői vizsgával rendelkezik (noha edzői gyakorlata még nincs), Bierhoff üzemgazdász végzettségű. Reá fog hárulni az a feladat, hogy menedzselje, jó értelemben "eladja" a válogatottat, közvetítve a DFB és a közvélemény között.

Klinsmann magát ajánlotta

A hármasfogat igen nagy elvárással néz szembe. Már két év sincs hátra a következő, németországi labdarúgó vb-ig, amelyen a hazai közönség minimum a döntőbe várja kedvenceit. A 2006. évi torna több lesz, mint egyszerű sportrendezvény: azon Németország fog megmérettetni minden szempontból. "Olyan reprezentánsra van szükségünk, aki az országot rövid sportnadrágban is megfelelően képviselni tudja" - indokolta egy szakértő Klinsmann kiválasztását a Deutschlandfunk rádióban.

A DFB eredetileg nem számolt azzal, hogy Klinsmannt kérje fel Völler utódának. Mint a 39 éves egykori stuttgarti (VfB) és milánói (Internazionale) gólzsák nyilatkozatából kitűnik: magát ajánlotta fel, hogy segít a német válogatottat felkészíteni a 2006. évi világbajnokságra.

Külföldi szakemberek neve is felmerült

A DFB bő három hete - az Eb kudarc óta - próbált új szövetségi kapitányt találni, ám a fölkért német kiszemeltek (Ottmar Hitzfeld, Christoph Daum, Otto Rehhagel) rendre nemet mondtak. Utóbb már külföldi jelöltek neve is fölmerült (Guus Hiddink, Morten Olsen, Arsene Wenger), ám ezek a próbálkozások sem jártak sikerrel. A magyar válogatottat irányító Lothar Matthäust is emlegették a lehetséges jelöltek között, sőt ő maga is ajánlkozott.

Matthäus nem bosszankodik
Lothar Matthäus a dpa hírügynökség szerint jó képet vág egy csúnya játékhoz, miután egyértelművé vált, hogy Jürgen Klinsmann vezetésével készül fel a hazai pályán rendezendő 2006-os világbajnokságra a német labdarúgó-válogatott. "Nincs miért bosszankodnom, hiszen engem sosem kérdeztek meg. Meglepett a szövetség döntése, de sok szerencsét kívánok Jürgennek" - mondta a magyar szövetségi kapitány.

Ami a szakvezető-keresésben betöltött saját szerepét illeti, a 150 válogatottsággal nemzeti csúcstartó legenda a sajtóra hárította a felelősséget, mondván: a posztra az ő személye hivatalosan sosem vetődött fel, így neki nem kell ezzel a témával foglalkoznia.

"Kérdezzék Franz Beckenbauert arról, hogy mi is történt az elmúlt két hétben. Azt hallottam, hogy nagy viták voltak a szövetségben, én pedig csak annyit mondtam, hogy bármikor felhívhatnak" - tette hozzá Matthäus, akinek a telefonja azonban néma maradt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?