Auguszta
-7 °C
0 °C

Bergkamp és a Wenger-fiúk sikere

2004.07.30. 09:15
A Sturm Graz elleni edzőmeccsen az Arsenal legnagyobb sztárjai nélkül állt fel, de a meccs jól példázta a csapat edzője, Arsene Wenger csapatépítési ars poeticáját: a tapasztalt Bergkamp mellett töb ismeretlen fiatal alkotta az angol bajnokot. Fabregas, Lupoli, Clichy neve most még nem sokat mond, de a francia edző inkább türelmes, minthogy rekordösszegeket költsön bevált sztárokra.
Amióta Arsene Wenger a londoni klub menedzsere, az "ágyúsok"-ról sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy túlzott költekezésekbe vernék magukat. Természetesen nem a háromszázmillió fontból épülgető új stadionról van szó, hanem a játékos-igazolásokról. A francia szakember mindig is híres volt arról, hogy jó képességű, ám még éretlen futballistákat épít be a csapatába, ahelyett, hogy nagy összegeket költene egy-egy már bevált klasszisra.

Folytatja a bevált taktikát

Az eredmények őt igazolták, eddig három bajnokságot és három kupát nyert a patinás angol klubbal, közben kétszer is véghez vitte a bravúrnak számító duplázást (egy évben nyerte meg a kupát és a bajnokságot). Az elefántcsontparti Tourénak például két év kellett hozzá, hogy a mester a védelem egyik alapkövévé tegye, s példáját könnyen követhetik a most bemutatkozó fiatalok.

A Sturm Graz elleni előkészületi meccsen ismét rengeteg ifikorú játékos mutatta meg Wengernek, hogy mit várhat tőlük.

Az újakat próbálgatta Wenger

A kezdőben - Touré, Gilberto Silva és Bergkamp mellett - helyet kapott a múlt télen igazolt 21 éves spanyol Reyes, a már korábban bemutatkozó, de Ashley Cole miatt nem túl sok lehetőséget kapó francia Gael Clichy, a Barcelonától az év elején "elorzott" - a katalánoknak ingyen kellett elengedniük a tinédzsert, de később kártérítést kaptak - szupertehetségnek kikiáltott Cesc Fabregas is. Pályán lehetett továbbá az Arsenalnál Ausztriában próbajátékon lévő afrikai jobbhátvéd, Fathi, a két új igazolás, van Persie és a - nem túl meggyőző - kapus Almunia, valamint a már-már örök reménységnek tűnő, a tavalyi szezon nagyját a Leedsben futballozó jobbszélső, Jermaine Pennant.

Bergkamp mozgatta a csapatot

Dennis Bergkamp jelenléte viszont még mindig nem fogható semmihez, néhány szinte az összes megmozdulását tapssal jutalmazták még a futballhoz nem konyító nézők is. Mindemellett még nyugodtságot és önbizalmat is sugárzott. A csapat motorja ő és a középpálya közepén kezdő Fabregas volt, egyérintős játékukkal - a másik három támadót (Reyes, van Persie, Penant) bevonva - bolondot csináltak az osztrák védőkből.

Épp egy ilyen kombináció végén mutatott a játékvezető a tizenegyes pontra - Reyest rántották le -, és a sértett, igaz, a kapus beleért, értékesítette is a büntetőt (1-0). A félidő végén egy szakaszon ugyan nyomtak a graziak, de egyértelmű helyzetet nem tudtak kialakítani, ha csak nem érezték Rojas 16-oson belüli vélt buktatását annak, vagy amikor a kiugró Brunmayrt a partjelző tévesen állította meg lesen.

Még több fiatal

A második játékrészre újabb tinik érkeztek a gyepre: a már régebbi Arsenal-igazolások közül a csatár Francis Jeffers és a kapus Stewart Taylor, a jövő nemzedékéből a már többször is pályára lépő tehetséges francia támadó, Aliadiere, valamint a kevésbé ismert Hoyte és Sanderos.

Beállt továbbá két afrikai "próbajátékos", Manuel Eboue és Marco Ne. Mindkét fekete fiú szélvészgyorsaságával vétette észre magát - Nének valójában nem is volt rossz megmozdulása -, de még nem tudni Wenger a leigazolásuk mellett dönt-e.

Simán győz a csikócsapat

A 66. percben beállt a 17 éves olasz balszélső, Arturo Lupoli is, aki leginkább mediterrán vérével keltett feltűnést: a második ugyanolyan esetnél, amikor elvitte a labdát miután ellene ítéltek bedobást, a játékvezető kénytelen volt felmutatni neki a sárga lapot.

A meccs végül negyedórával a vége előtt dőlt el, amikor is Eboue kiugratta Aliadiere-t a jobb partvonal mentén, s az ő beadására középen érkező Jeffers 2-0-ra módosította a játékállást. Összességében a publikum elégedett lehetett, 12 eurós állóhelyükért ugyan nem az Henry-Pires-Vieira-Ljungberg-Campbell-Cole fémjelezte ágyúsokat látták a szurkolók, de egy viszonylag színvonalas mérkőzésen betekintést nyerhettek napjaink egyik legsikeresebb edzőjének csapatépítő munkájába.

Ki tudja, lehet, hogy Clichy az új Cole, Ne az új Ljungberg, esetleg Fabregas az új Bergkamp. Egy biztos, az igazi Bergkamp játékát szerencsére még egy újabb éven át biztosan élvezhetjük.

Még mindig Bergkamp a csúcs - Az Index játékoselemzése
Manuel Almunia: nem túl magabiztos kapus, a Celta Vigotól vették meg néhány hete. Nem ő lesz az új Seaman.
Fathi (próbajátékon) : gyors, tehetséges, de technikailag és a váratlan szituációkban még fejlődnie kell.
Kolo Toure: nagyon sokat fejlődött, a védelem közepében nagyszerűen helyt állt. Főleg Arsene Wenger nevelői kvalitásait dicséri, hogy amikor az Arsenalhoz érkezett, még támadó középpályás volt.
Pascal Cygan: Wenger "francia-mánia" nevű betegségének egyik tünete, de sérülés esetén hellyel-közzel helyettesítheti Campbellt, esetleg Tourét.
Gael Clichy: nagyszerű játékos, gyors, technikás, jól szerel; pechére Ashley Cole is ballábas.
Jermaine Pennant: most jöhet el az ő éve, remek jobbszélső.
Gilberto: megbízható, profizmusa, meccsrutinja érezhető volt.
Cesc Fabregas: nagyszerűen lát a pályán, zseniális labdarúgó válhat belőle, nagyon oda kell rá figyelni; megtaníthatnák bal lábbal labdához érni, gyorsan, amíg még lehet.
Robin van Persie: nagyon akart, volt néhány elképesztő megmozdulása, csele, de az első félidő végére elszürkült, talán elfáradt.
Dennis Bergkamp: Maestro? Tábornok? Zseni?
Jose Antonio Reyes: idénre várhatóan teljesen be fog épülni az Arsenalba, Henry és Bergkamp mellett még egy vérbeli támadó.
Stuart Taylor: a kapus egy lövést kapott a sarok irányába, azt szépen fogta.
Justin Hoyte: fiatal hálóőr, őt sem nagyon tették próbára a Sturm támadói.
Manuel Eboue (próbajátékon) : kivette a részét a második gólból, gyorsasága Arsenal-szerződéshez juttathatja.
Philippe Senderos: magabiztos középhátvéd, egy nagy hibája után mindent a legegyszerűbben és a legkevésbé kockázatosan oldott meg. Magas, erős játékos.
Marco Ne (próbajátékon) : ha sikerül 60 kiló fölé tornászni valahogy az erőnléti trénereknek, rá is premiere ligás szerződés vár. A Sturm védői még a vékony alkata ellenére sem tudták megállítani.
Arturo Lupoli: a kis olasz jól tette, hogy Angliába igazolt, ha fegyelmezettebbé válik, nagyszerű focista lehet. Az edzésen ügyesen mozgott, a felnőtt meccsekhez még erősödnie kell.
Francis Jeffers: talán már maga is megbánta, hogy nem maradt az Evertonnál. Henry mögött esélye sincs labdába rúgni.
Jeremie Aliadiere: lassú víz partot mos; Clichy mellett Wenger másik francia importja, aki idővel meghatározó játékos lehet. Tehetséges, passzolni is tudó támadó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!