Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Ne fogadj a Fradira!

2004.08.05. 16:12
A Fradi szerdai BL-selejtezője előtt és után olyan vélemények is elhangzottak, miszerint egyes fogadóirodákban sokan nagy tétben fogadtak a vendég albánok félidei vezetésére. A szünetben valóban a Tirana állt nyerésre (a végeredmény is ez maradt) és ezután csütörtökön a Ferencváros vezetése közleményben kérte fel a "sportfogadási játékokat üzemeltető társaságokat", hogy a gyanúsítgatások elkerülése végett a jövőben ne szerepeltessék a csapat mérkőzéseit a kínálatokban.
Szerdán a Ferencváros gyenge játékkal, elképzelés nélkül futballozva maradt alul 0-1 arányban a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában az albán SK Tirana ellen. A kinti, 3-2-es győzelemnek köszönhetően Lipcseiék mégis továbbjutottak a csoportkörért zajló második fordulóba - ahol a cseh Sparta Praha lesz az ellenfél.

Állítólag nagy tétekben fogadtak

A meccsről szóló tudósításában a Nemzeti Sport a fény és árnyék rovatban arról számolt be, hogy a szerkesztőségbe a találkozó előtt több hívás is érkezett: a telefonálók azt állították, hogy itthoni és külföldi fogadóirodákban egyaránt hatalmas összegekben fogadtak az albán bajnok félidei vezetésére. Az angol gamebookers.com online fogadójátékban le is vették a kínálatból az összecsapást, mivel túl sokan fogadtak a Tirana szünetbeli vezetésére. A meccs állása a szünetben egyébként 0-1 volt...

Penksa érthetetlen jelenete

Az Üllői úton látottak is azt az érzést keltették több nézőben, hogy a gyenge formán kívül más is bénította a zöld-fehér lábakat. A kilencvenperces szenvedést okozhatta a vérszegény játék, de amit a Fradiban két éve gólképtelen Marek Penksa művelt a hajrában, arra nehéz magyarázatot találni: a szlovák csatár néhány lépésre a kaputól, egyedül, senkitől nem zavartatva nem lőtte rá a labdát, hanem megijedt a játékszertől és kijátszotta magát a helyzetből.

FTC: Nem kérünk a méltatlan rágalmakból

A Ferencváros Rt. elnöksége azonban zokon vette a gyanúsítgatást, és csütörtökön a nyilatkozatban utasította vissza, hogy "sportszerűtlen sportfogadások" befolyásolták volna a "valóban nem közönségszórakoztató, de a nemzetközi porondon továbbjutást érő" BL-selejtező eredményét. A klub vezetése szerint a Ferencvárosnak története során szinte minden évadban voltak olyan hazai mérkőzései, melyeket nem tudott megnyerni. Ilyen eredmények a jövőben is lesznek, írják, és nem szeretnék kitenni a csapatot a "teljesítményt illető jogos vagy jogtalan kritikai megnyilvánulások mellett" "méltatlan rágalmaknak, gyanúsítgatásoknak".

Ezért a Ferencváros elnöksége "azzal a kéréssel fordul a sportfogadási játékokat üzemeltető társaságokhoz, hogy tekintsenek el a Ferencváros mérkőzéseinek fogadási játékokban történő szerepeltetésétől."

Az FTC közleményének teljes szövege
A Ferencváros kérése a sportfogadások szervezõihez

"A Ferencváros - Tirana Bajnokok Ligája selejtezõ mérkõzés másnapján egyes kommentárok azt sugallták, hogy a valóban nem közönségszórakoztató, de a nemzetközi porondon továbbjutást érõ meccs eredményét bizonyos sportfogadások befolyásolhatták.

A Ferencvárosnak története során szinte minden évadban voltak olyan hazai mérkõzései, melyeket nem tudott megnyerni. Ilyen vereségeket a csapat - annak ellenére, hogy megnyerte a bajnokságot és a kupát - az elmúlt néhány hónapban is elszenvedett. Ezen vereségeket követõen többen rendre azzal a váddal álltak elõ, illetve az sugallták, hogy a mérkõzés eredményét sportszerûtlen sportfogadások befolyásolták. A Ferencváros 105 éves története folyamán számos mérkõzést nyert meg, veszített el, és sok esetben játszott döntetlent. Ezen eredmények mindegyike elõ fog fordulni az elkövetkezõ hónapokban, években jó párszor, sõt az sem kizárt, hogy csapatunk vesztésre áll majd néha a félidõben. A labdarúgó pályán ilyesmi gyakran elõfordul, éppen ezért tekintettel az elmúlt hónapok eseményeire, és rendszeresen visszatérõ vádjaira a jövõben a Ferencváros nem szeretné kitenni magát annak, hogy a csapat teljesítményét illetõ jogos vagy jogtalan kritikai megnyilvánulások mellett méltatlan rágalmakkal, gyanúsítgatásokkal is szembesülnie kelljen minden alkalommal, amikor amúgy is meg kell birkóznia egy-egy kellemetlen vereség tudatával.

Éppen ezért a Ferencváros ezúton azzal a kéréssel fordul a sportfogadási játékokat üzemeltetõ társaságokhoz, hogy tekintsenek el a Ferencváros mérkõzéseinek fogadási játékokban történõ szerepeltetésétõl.

Köszönjük, hogy megfontolják kérésünket!

FTC Rt."