Auguszta
-3 °C
2 °C

Prágában a BL-be juthat az FTC

2004.08.11. 22:16
A Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtező első mérkőzésén hazai pályán 1-0-ra győzött a Sparta Praha ellen. A gólt éppen a frissen igazolt cseh légiós, Robet Vagner szerezte a közepes színvonalú meccsen, amelyen főleg a magyar bajnok irányított. Két hét múlva visszavágó Prágában, és a zöld-fehéreknek reális esélye van arra, hogy 1995 után újra a BL csoportkörébe jussanak.
A Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában a Ferencváros egy héttel a Tirana elleni gyalázatos BL-mérkőzés (0-1) és három nappal a Győr elleni imponáló bajnoki rajt (4-2 idegenben) után fogadta a Sparta Prahát. A cseh sztáralakulat rendszeres résztvevője a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörének, de most mégis úgy tűnt, Lipcseiéknek lehet esélye a továbbjutásra a többek között Karel Poborskyt a soraiban tudó együttes ellen.

Vagner higgadt és pontos volt

A zöld-fehérek az igen alacsony színvonalú első félidőben valamivel jobban játszottak, és a cseh idegenlégiós Robert Vagner a 26. percben ki is használta az egyetlen helyzetet: Balogh bedobása után Homola lyukat rúgott, a csatár kilépett, és két lövőcsel után a rövid sarokba lőtt (1-0).

A vendégcsapat nagyon rosszul futballozott, a szünet után a házigazdák nagyobb fölénybe kerültek, főleg azután, hogy beállt a fiatal Tőzsér Dániel. A Galatasaraytól visszatért középpályás remek passzokat adott, jó beadása is volt, ráadásul kétszer is veszélyes szabadrúgást küldött kapura.

Tőzsér csereként is a legjobb volt

A cseheknek valójában egyetlen helyzetük volt, egy szöglet utáni fejest Szűcs nagy bravúrral védett, az ismétlést pedig Rósa fejelte ki a gólvonalról. Az FTC a hajrában a kinyíló ellenféllel szemben kontrázott, de Zavadszky hat méterről sem tudta eltalálni nem hogy a kaput, még a labdát sem, majd többször is az utolsó passzon múlotta támadás sikere.

Még a 94. percben is volt hazai helyzet, Tőzsér nagyon pontosan küldött rá egy szabadrúgást 23 méterről, de a sokszor bizonytalankodó Blazek kapus ekkor óriásit védett.

Közel tíz év után újra összejöhet a BL

Az 1-0-s győzelem teljesen megérdemelt, igaz, az utóbbi évek leggyengébb Spartája ellen született. A közönség is csak az eredménynek örülhet, a rengeteg szabálytalanság miatt jó játék nem volt, igaz ehhez kellett a meccset szétfújó - többször tévesen ítélt lest is - Meyer bíró is.

A két hét múlva következő prágai visszavágón a Ferencvárosnak komoly esélye van, hogy 1995 után újra Bajnokok Ligája résztvevő legyen.