Piroska
-2 °C
5 °C

A cseh futball fekete szerdája

2004.08.12. 13:32
Kapcsolódó cikkek (1)
Csalódást okozott a Sparta Praha Budapesten, s a két hét múlva sorra kerülő visszavágón nagyon meg kell majd küzdenie a Ferencvárossal a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára jutásért - véli egyöntetűen a csütörtöki cseh sajtó.
"Fekete szerdát élt át a cseh futball, eltávolodott tőle a Bajnokok Ligája" - írja a Sport című prágai lap, amely megjegyzi, a Baník Ostrava esélyei a német Leverkusentől elszenvedett ötgólos vereséggel gyakorlatilag elszálltak, s noha a Sparta kilátásai a csupán egygólos hátrány (0-1) révén jóval jobbak, neki is nehéz lesz kiharcolnia a továbbjutást.

Egy cseh volt a cseh bánat okozója

A szaklap emlékeztet rá, hogy a budapesti mérkőzés hőse egy cseh játékos, Robert Vagner volt, igaz ő, a Ferencváros színeiben játszott. "Feladatát teljesítette: gólt rúgott" - szögezi le az újság tudósítója, aki szerint Frantisek Straka, a Sparta edzője nagyon csalódott volt a vereség miatt: különösen bántotta, hogy játékosai sok egyéni hibát követtek el.

A prágai sajtó egybehangzóan emlékeztet arra, hogy noha a Sparta nem játszott jól, a Ferencváros győztes góljához egy súlyos egyéni hiba kellett.

A Mladá Fronta Dnes szerint egyik csapat sem nyújtott kitűnő teljesítményt, s csak Vágner gyors helyzetfelismerése döntötte el a meccset. "Vágner megbüntette a Spartát" - írja a lap, s úgy véli, hogy a budapesti eredménnyel jelentősen csökkentek a Sparta továbbjutási esélyei.

A gól meghozta a szurkolóka hangját

"Majdnem fél órán át fütyültek a Ferencváros szurkolói, aztán viszont jött a gól, s ennek révén a magyar csapat közelebb került a Bajnokok Ligájához, mint a Sparta" - jegyzi meg a Lidové Noviny, amely ugyancsak úgy látja, hogy a Spartára rendkívül nehéz prágai meccs vár.

A Právo a cseh csapat edzőjét bírálja. Rámutat: Frantisek Straka olyan dühös és felindult volt Homola hibája miatt, hogy a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón "elvesztve méltóságát" csupán a Sparta drukkereinek mondott köszönetet, hogy vették a fáradságot és elutaztak a budapesti "gyötrődésre".

Udvariatlan Poborsky

Arról már a cseh lapok nem írnak, hogy a csapat kapitánya, az Eb-n is szerepelt Karel Poborsky a lefújás után karszalagját letépve azonnal bement az öltözőbe, se az ellenfél csapatkapitányával, se a játékvezetőkkel nem fogott kezet. (Igaz ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a csehek legnevesebb játékosa már a megérkezéskor úgy tolta arrébb az autogram kérő gyerekeket, mintha a zsebébe akartak volna nyúlni.)

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Straka elmondta: nagyon sajnálja a történteket, biztos benne, hogy ez nem a Ferencváros játékosai vagy szurkolói ellen irányult. A vereség miatt feltehetõen rendkívül feszült volt Poborsky, ezért viselkedett így. A Sparta edzője mindenesetre a játékos nevében is elnézést kért mindenkitől.