Móric
14 °C
17 °C

Blair és Beckham avatta fel a Wembley boltívét

2004.09.02. 10:08
Az angol kormányfő a világ leglátványosabb stadionjának, a válogatott csapatkapitánya Anglia történelmének nevezte a 2006-ban átadásra kerülő 90 ezer férőhelyes új Wembley-stadiont.
Tony Blair brit kormányfő és David Beckham, az angol labdarúgó válogatott csapatkapitánya együtt avatta fel a teljesen átalakuló londoni Wembley stadion új acél boltívét, amelynek szerda éjjeli helyreillesztése a történelmi sportlétesítmény újjáépítésének eddigi legfontosabb mozzanata volt.

Cél a 2012-es olimpia

A ceremónián Blair és Beckham együtt indította el a nagyszabású tűzijátékot, abban a pillanatban, amikor a 133 méter magas, 370 méter átmérőjű acélkolosszus - négy szakaszból álló, összetett emelési művelet végén - a helyére került.

Az 1750 tonnás szerkezet, amelyet London minden pontjáról jól lehet látni, a majdani új Wembley tetőszerkezetét fogja tartani. Blair azt mondta, hogy a felújítás után a Wembley a világ leglátványosabb stadionja lesz, Beckham pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy a Wembley része Anglia történelmének. A megújuló stadionnak központi szerepe van a 2012-es nyári olimpiai játékok elnyeréséért folyó londoni kampányban.

757 millió fontból épül az új stadion

A stadion az 1948-as londoni olimpia egyik központi helyszíne volt. A 82 éves nemzeti intézményt - ahol az angolok 1966-ban, a németeket legyőzve megnyerték a labdarúgó világbajnokságot, és amely 1923 óta minden labdarúgó Angol Kupa-döntőnek is a helyszíne volt - teljesen átalakítják: 757 millió fontos beruházással 2006-ig új aréna kerül a régi helyére.

A majdani új stadion befogadóképessége 90 ezer fő lesz, és ellátják egy nyitható tetővel is; ezt fogja tartani a most helyére emelt acél boltív. Az első, 1923-as kupadöntőn 130 ezren voltak a lelátókon; ez azóta is nézőcsúcs a Wembleyben.