Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Pofonok csattantak a horvát-magyar után

2004.09.06. 14:18
A hétfői sportlap cikke szerint újságírókat ért atrocitás szombat éjszaka Zágrábban a horvát-magyar világbajnoki selejtező után. A Nemzeti Sport beszámolója szerint a stadionba érkező szurkolókat is embertelen módszerek fogadták, a magyar nagykövetség sajtóattaséja szerint azonban minden a rangadókon szokásos rendben zajlott, nem volt magyarellenes hangulat a horvát fővárosban. A rendőrség öt magyart állított elő a meccs kapcsán.
A szombati Horvátország-Magyarország zágrábi világbajnoki selejtezőmeccs előtt békésen beszélgettek egymással Zágráb fővárosában a két csapat szurkolói, sőt, a távirati iroda jelentése szerint még sálakat is cseréltek egymással Jellasics bán szobra alatt.

Valaki mutogatott, valaki zászlót cserélt
Az Index helyszíni információi szerint a horvát szurkolók nem voltak ellenségesek a magyarokkal, de győzelmük után heccelték a mieinket, mutogattak feléjük. Tudósítóink azonban nem foglalkoztak a hergeléssel, így különösebb konfliktus sem pattant ki. A Nemzeti Sport arról is írt, hogy a lefújás után horvát újságírók diadalittasan és gúnyosan "Lothar, Lothar" kiáltást intéztek magyar kollégáik felé - ezt nem hallották az Index tudósítói a sajtópáholyban. Kollégáink gyorsan kitaláltak Zágrábból, megálltak egy benzinkútnál, ahol piros-fehér kockás mezbe bújt fiatalok csoportja várakozott, de egyetlen ellenséges lépést sem tettek, sőt a meccs utáni forgalomban az egymás mellet álló autókban magyarok és horvátok zászlókat is cseréltek.

Útbaigazítás helyett pofon

A 3-0-s hazai győzelemmel végződött meccs után már nem volt ilyen baráti a viszony, legalábbis a Nemzeti Sport tudósítóit nagyon kellemetlen élmények érték. A sportlap hétfői beszámolója szerint éjfél után valamivel, kifelé haladva a városból eltévedt a három autóból álló konvoj, majd az út szélén megálltak és egy horvát fiatalt kérdeztek a helyes irányról. A válasz azonban egy ökölcsapás volt, majd egy bokorból újabb "segítség" érkezett és kőzápor hullott az autókra. A konvoj gyorsan továbbhajtott, de egy kilométerrel távolabb újabb kőzápor zúdult az autókra.

Parkolóba terelték a magyarokat

A sportnapilap beszámolója szerint ha a szurkolókat nem is érték ilyen támadások, a meccset biztosító rendőrök és szervezők velük sem bántak kesztyűs kézzel. A magyar autókat harminc kilométerrel Zágráb előtt megállították, a buszokat külön kísérték a város szélére, ahol egy parkolóba terelték a magyar rendszámú járműveket, és együtt kísérték őket a Maksimir stadionhoz. A buszokról nem szállhattak le azok sem, akik magukon akartak könnyíteni. A beengedésénél embertelenül motoztak, az aprópénzt is elvették a szurkolóktól, valakit a jegyétől is megszabadítottak, ami miatt később magyarázkodnia kellett.

Nem volt ellenséges hangulat

A zágrábi magyar nagykövetség sajtóattaséja szerint nem uralkodott magyarellenes hangulat a horvát fővárosban. Siteri Sándor az Indexnek elmondta, minden intézkedés a félelmetes hírű Dinamo-Hajduk rangadókon megszokottak szerint zajlott.

Nem volt különbség magyar és horvát között

A sportújságírók esetéről nem hallott a sajtóattasé, a követségre egyetlen bejelentés érkezett szombaton: az egyik drukker azt sérelmezte, hogy elvették tőle a rendőrök a sörét, és felszállították a buszára. Siteri Sándor hozzátette, ez az intézkedés sem a mi szurkolóink ellen irányult, mindenkitől elvettek a stadion bejáratánál minden alkoholt, és a Maksimirben, illetve környékén nem is árusítottak szeszt. Az ellenőrzésről elárulta saját tapasztalatát is: fiával igyekezett az arénába, és hiába érkezett diplomataként a díszpáholyba, a náluk lévő görkorcsolyát vissza kellett vinniük autójukba.

Öt magyart vettek őrizetbe

"Elszigetelt esetek történhettek, de horvát-magyar viszályról szó sincs" - mondta a követségi tisztviselő, akit a horvát rendőrség közrendvédelmi osztálya arról tájékoztatott, hogy összesen tizennégy embert vettek őrizetbe Zágrábban a meccs kapcsán. Ebből öt volt a magyar: hármójuknak pirotechnikai eszközök birtoklása miatt, kettejüknek az elfogyasztott túl sok alkohol miatt kellett az őrszobán tölteniük az éjszakát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!