Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Magyarország-Izland 3-2

2004.09.08. 21:02
A magyar labdarúgó-válogatott zágrábi formáját átmentette az Izland elleni következő selejtezőre, ám a második félidőben három gólt lőtt, és fordított. A magyar gólokat Gera, és a két cserecsatár, Torghelle valamint Szabics szerezte. A horvátok a svédek otthonában is nyertek.
Első világbajnoki selejtezőjén súlyos vereséget szenvedett a magyar labdarúgó válogatott, és különösen fájó volt a zágrábi meccsen, hogy Gera fejesén kívül nem akadt helyzete a csapatnak, a játékosok egyszer sem lőttek kapura.

Már a sorsolás után kiderült, hogy az igazi értékmérő a második találkozó lesz, Izland ellen, hiszen a horvátok sokkal jobban jegyzettek. Az izlandi válogatott eddig háromszor is legyőzte a selejtezőkben a magyart, és most sem volt esélytelen, még ha a hazai pálya kétségtelenül a mieink esélyei mellett szólt. A bolgárok idegenben, 3-1-re verték Gudjohnsenéket. (A két gárda legutóbbi meccsén Reyjavikban 2-0-s magyar siker született.)

A kapitány, Lothar Matthäus támadó futballt és győzelmet ígért. Ennek érdekében - elsősorban fejjátékára számítva - Kovács Pétert jelölte a kezdőbe, Stark sérülése pedig nem jött rendbe, így őt Gyepes váltotta a középső védő posztján. Bodnár László pedig baloldali középpályásként jutott szóhoz.

ELSŐ FÉLIDŐ: a Gudjohnsen második villanása eredményes lett

A norvég Ovrebo játékvezető sípjelére a magyarok kezdték a játékot. Az első lehetőség rögtön az első percben Johannes Gudjonsson adódhatott volna, de miután lecsapott egy rossz hazaadásra és eltolta a labdát Király mellett feldobta magát. Színészkedése sárgát ért.

A negyedik percben az első magyar szöglet után Kovács hat méterről fejelhetett, de jócskán fölé. Három perccel később Simek belőtt szabadrúgására Gera érkezett a rövid sarkon, négy méterről fejelni tudott, de ez is fölément. Eseménytelen időszak után a 17. percben Helguson buktatása után Gudjonsson huszonnégy méterről lőhetett kapura, a labda megpattant egy védőn, de Király biztosan védett. Válaszként Kovács léphetett volna ki a védők közül, de a tizenhatos vonalánál beérték és szerelték.

Huszonkét percig kellett várni az első komoly magyar helyzetre. Rósa jobboldali szöglete után Gyepes nyolc méterről fejelhetett, de Arason a levegőben úszva fogta meg a labdát a bal felső sarok előtt. Félóra elteltével Simek adott be jobbról, Kovács visszapasszolta a labdát, Szélesi tizenkét méterre a kaputól ballal nem mert lőni, toporgott, a védők pedig kivágták a labdát. A következő magyar akciónál Kovács lövésébe vetődtek bele.

Egy előrevágott labdát Helguson hosszan tette maga elé a védők között, így Király kifutva hárított előle. Tíz perccel a félidő vége előtt maradt ki a meccs addigi legnagyobb helyzete. Molnár a saját térfelén adta el a labdát, a vendégek azonnal Gudjohnsent játszották meg, aki Juhász és Gyepes között átvette a labdát, a tizenhatoson belülre érve lőtt, Király vetődve ütötte ki a labdát.

Helyzet után gól következett. Egy jobboldali beadás után a Chelsea-ben légióskodó Gudjohnsen Juhászt megelőzve az ötös sarkáról a kapu közepébe csúsztatott, a magyar kapus mozdulni sem tudott rá. A gól igen visszavetette a csapatot, egy épkézláb átadás sem volt utána a szünetig. A magyar csapat három félidő alatt képtelen volt kapura lőni.

MÁSODIK FÉLIDŐ: Gera egyenlített

A fordulás után Rósa szöktette a csereként beállt Szabicsot, ő éles szögből lőtt, de nem okozott veszélyt. Ezek után hatalmas helyzetet hagytak ki a vendégek. Tóth András lába elatt elcsúszott a labda, Gudjonsson egyedül törhetett kapura a jobboldalon, éles szögből nyolc méterről lőtt, de centikkel mellé.

Végre kapura lőtt a magyar csapat. Rósa szabadrúgása után röviden mentettek a védők, a kipattanó Simek elé került, aki a tizenhatos jobboldali sarkáról lőtt, de a jobb sarok mellé másfél méterrel. Nem sokkal később Rósa indította a bal oldalon megiramodó Gerát, aki maga elé vette a labdát, ballábas lövését azonban megfogta Arason.

Aztán a 63. percben jött az egyenlítés. Rósa a jobboldalról ívelt az ötös túloldali sarkára, Gera hat méterről fejelt - simán túlugrotta nála magasabb védőjét -, a jobb felső sarokba. Arason csak érinteni tudta a labdát. Tíz perccel később Rósa cselezgetett húsz méterre az izlandi kaputól, lövésre is vállalkozott, de jócskán fölé.

Egy perc sem telt el, Gera a felezővonalnál kapott labdát, Torghellét indította, aki kilépett a lesre játszó védők közül, egyedül törhetett kapura, nyolc méterről ballal lőtt, és a labda a bal alsó sarokban kötött ki.

Két percig sem örülhetett a magyar szurkolótábor. Gudjohnsen tört előre középen, jobbra játszott, ott Sigurdsson várta a labdát, beadásra vállakozott, Gyepes lábán azonban megpattant a labda, ami védhetetlenül vágódott Király felett a léc alá.

Ismét nem telt el két perc, amikor Szabics lecsapott Gera blokkolt lövése után egy lecsorgó labdára, és hét méterről a kapuba gurított. A hajrára nem tudott váltani a vendégcsapat, a magyar pedig egyértelműen az eredmény megtartására rendezkedett be.

A csoport másik mérkőzésén Horvátország idegenben nyert Svédország ellen 1-0-ra.

Lothar Matthäus így értékelt: Nagyon kemény mérkőzésen van túl mindkét válogatott. Remekül küzdött a csapat, elégedett vagyok a játékosokkal. Annak köszönhetjük a sikert, hogy végig bíztunk magunkban, és így a magunk javára fordítottuk a találkozót. A megszerzett három ponttal újra nyílt lett a csoport.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Izland 3-2 (0-1)
Szusza Ferenc-stadion, 6000 néző, v.: Tom Ovrebo (norvég)
gólszerző: Gera (63.), Torghelle (76.), Szabics (80.) illetve Gudjohnsen (39.), I. Sigurdsson (78.)
sárga lap: Rósa (26.), Torghelle (83.) illetve J.-K. Gudjonsson (2.), Vidarsson (60.)
Magyarország: Király Gábor - Gyepes Gábor, Juhász Roland, Tóth András - Szélesi Zoltán (Szabics Imre a szünetben), Molnár Balázs, Rósa Dénes, Bodnár László - Simek Péter (Lőw Zsolt 91.), Gera Zoltán - Kovács Péter (Torghelle Sándor 66.)
Izland: Arni Gautur Arason - Olafur Örn Bjarnason, Kristjan Örn Sigurdsson, Amar Thor Vidarsson, Indridi Sigurdsson - Arnar Gretarsson (Veigar Pal Gunnarsson 86.), Hermann Hreidarsson, Johannes Karl Gudjonsson, Eidur Smari Gudjohnsen (Heidi Sigurdsson 86.) - Thordur Gudjonsson (Gylfi Einarsson 77.), Heidar Helguson

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!