Szilárda
-4 °C
3 °C

Matthäus: Gratulálok a csapatomnak

2004.09.09. 11:35
Sok szempontból is tanulságos volt a magyar labdarúgó-válogatott szerda esti, világbajnoki selejtezője. Ami a legfontosabb, a 3-2-es győzelemmel sikerült javítani a szombati, 3-0-ás zágrábi vereség után - ezt emelte ki Lothar Matthäus szövetségi kapitány is a találkozót követően.
"Gratulálok csapatomnak a fordításhoz, ennek alapfeltétele volt a játékosok pozitív gondolkodása és hozzáállása. Kétszer is talpra álltak, 0-1-nél és 2-2-nél, s remélem, hogy a folytatásban is hasonló szellemben futballoznak majd" - szögezte le a német szakvezető. "Azt sem hallgathatom el, hogy a győzelem ellenére lesz még mit javítanunk. Sajnos az első félidőben nem találtuk a tömören és jól védekező izlandiak elleni ellenszert, ekkor lassan és körülményesen játszottunk. Pedig az ilyen felfogásban játszó riválist csak gyorsabb labdajáratással és támadásokkal lehet megtörni. A jó csapatok kilencven perc során többféle taktikát is alkalmazni tudnak, nekünk szintén ebbe az irányba kell haladnunk."

A szövetségi kapitány szavait alátámasztja, hogy a szünetig szinte nem is került helyzetbe a hazai gárda, sőt a hajrában a Chelsea-t erősítő Eidur Smari Gudjohnsen kétszer villant, s másodszorra pazar fejessel megadásra is késztette Király Gábort.

Matthäus: Torghelle és Szabics nem bírta volna végig

"Felejtsük el az első félidőt, rosszul játszottunk, ráadásul hátrányba is kerültünk" - jegyezte meg az ekkor még a kispadon ülő Torghelle Sándor, a második játékrész egyik hőse. Elemzésében Matthäus kiemelte: a hajrában nyerőemberré előrelépő Torghelle és Szabics Imre sem volt teljesen egészséges, ezért került Kovács Péter a kezdőcsapatba. A cserék ritmusát pedig nem a közönség követelése, hanem saját megérzései határozták meg. "Torghelle és Szabics is felmorzsolódott volna az izlandi védők között, ha az elejétől szerepeltetem őket." - vélte.

A VfB Stuttgart játékosa ezt kissé másként látja."Én vállaltam a játékot, de a kapitány másként döntött. Most már teljesen mindegy, az a fontos, hogy nyertünk. Arra viszont magam sem emlékszem, a harmadik gól előtt miként került elém a labda, de az a lényeg, hogy sikerült betalálnom" - mondta Szabics.

Húsz perc alatt három magyar gól

A szünetet követő negyedórában szinte semmi sem utalt arra, hogy Gera Zoltán vezérletével fordít a magyar válogatott, hiszen a görcsös akarás miatt nem alakult ki helyzet az izlandiak kapuja előtt. A 63. percben azonban a West Bromwich Albion klasszisa gólt fejelt, majd a 76. percben pazar indításával lépett ki Torghelle, s juttatta 2-1-es vezetéshez együttesét. Erre még Indridi Sigurdsson révén válaszoltak a vendégek, de Szabics (80.) találatára már nem.

"Szünet után a cserék révén megbontottuk az izlandiak védekezését, ráadásul ellenfelünk el is fáradt. Mindenesetre a várakozásoknak megfelelően keményen és eltökélten játszottak, alaposan megnehezítették a dolgunkat" - emlékezett Torghelle.

A három pont a realitás

A mérkőzés legjobbja, Gera Zoltán szintén a második játékrészre feljavult teljesítményben látja a siker kulcsát. "Örülök annak, hogy lélektanilag is fontos győzelmet arattunk. A pihenő után felgyorsítottuk a játékot, jól használtuk ki a lehetőségeinket. Szerencsére ellenfelünk végig egysíkúan futballozott, így esélyt adott a fordításra, s ezt ki is használtuk" - jegyezte meg a támadó.

A magyar gárda így két forduló után 3 pontos, ez nagyjából megegyezik a papírformával. "Szerettem volna, ha 6 ponttal indulunk, de bizonyos zágrábi körülmények miatt ez nem sikerült. De azt is el kell ismernem, hogy jelenleg még jobbak a horvátok. A stockholmi győzelmük már egészen más megvilágításba helyezi a zágrábi vereségünket" - mondta Lothar Matthäus. Hozzátette: az októberi stockholmi meccsnek sem csapata lesz az esélyese, de a futballban bármi előfordulhat, így a jó eredmény sem kizárt.

Az izlandiak a játékvezetőt hibáztatják

A magyar kapitány kollégája, Asegir Sigurvinsson a játékvezetőt okolta a vereségért. "Pocsékul vezette a mérkőzést, ezt jól bizonyítja, hogy az egyik hazai gól előtt nem ítélt szabadrúgást az Eidur Gudjohnsen elleni szabálytalanságért, pedig jó pozícióból kísérletezhettünk volna. Csalódott vagyok, hiszen legalább egy pontra rászolgáltunk volna" - mondta az izlandiak szakmai irányítója, aki azért gratulált a magyaroknak a győzelemhez.

Emlékeztető, csoportállás, előzetes
Világbajnoki selejtező, 8. csoport:

Magyarország-Izland 3-2 (0-1)
Szusza Ferenc-stadion, 6000 néző, v.: Ovrebo (norvég)
Gólszerző: Gera (63.), Torghelle (76.), Szabics (80.) illetve Gudjohnsen (39.), I. Sigurdsson (78.)
Sárga lap: Rósa (26.), Torghelle (83.) illetve J. K. Gudjonsson (2.), Vidarsson (60.)

A csoport állása:
1. Horvátország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Svédország 3/2 (7-1), 3. Bulgária 3/1 (3-1), 4. Magyarország 3/2 (3-5), 5. Izland 0/2 (3-6), 6. Málta 0/1 (0-7)

A magyar válogatott idén még két selejtezőt játszik:
október 9.: Svédország-Magyarország
november 17.: Málta-Magyarország

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!