Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Nyertek a hollandok és az olaszok, botlottak a spanyolok

2004.09.09. 00:19
A világbajnoki selejtezők második körében egy kisebb meglepetés született, a spanyol válogatott nem tudott Bosznia ellen. A legnagyobb érdeklődéssel várt meccset a hollandok 2-0-ra nyerték a csehek ellen, a horvátok a svédek otthonából is elvitték a három pontot.
1. csoport: van Hoijdonk döntött a rangadón

A világbajnoki selejtezők második körében az első csoportban játszották a legnagyobb érdeklődéssel várt meccset, a cseh válogatott ugyanis Hollandiába látogatott. A két gárda a nyári Európa-bajnokság legszínvonalasabb meccsét játszotta, akkor a csehek 3-2-re nyertek. A hollandoknak most sikerült a visszavágás, 2-0-ra nyertek. Mindkét találatot van Hoijdonk szerezte, az elsőt a 33. a másodikat a 84. percben.

A románok megerőltetés nélkül nyertek Andorrában, már az első negyedóra végén három gólt szereztek, a finnek sem izzadtak meg túlzottan az örményekkel szemben.

2. csoport: Kiszenvedett ukrán siker

A második csoportban is volt egy pikáns mérkőzés, hiszen az Európa-bajnok görögök a törököket fogadták. A találkozó nem hozott igazán színvonalas meccset, egyik félnek sem sikerült gólt lőni.

Az ukránok a rendes játékidő ráadásában vitték be a győztes góljukat a sorozatban először induló kazahok ellen, az első fordulóban győztes albánok idegenben korántsem markáns arcukat mutatták, és alulmaradtak a grúzok ellen. A második gólt az utolsó percben Demetradze lőtte.

3. csoport: A portugálok még gólt sem kaptak

A portugálok fanatikusoknak sokáig kellett várni az első gólra, ám miután az Cristiano Ronaldo révén megszületett, a folytatásban gyorsan lőttek még hármat, így bebiztosították győzelmüket az észtek ellen. A portugálok még gólt sem kaptak, első meccsükön Rigában nyertek 2-0-ra.

Fordulatos mérkőzést láthattak Luxemburgban az érdeklődők, akik lehettek vagy ötszázan. Az Eb-részvevő lettek hátrányba kerültek a második félidő közepén a miniállam korántsem veretes alakulata ellen, de végül Prohorenkovs révén fordítottak, és 4-3-ra diadalmaskodtak.

A szlovákok ugyanakkor hetet lőttek Liechtensteinnek.

4. csoport: szenvedtek a franciák is

Az első fordulóban meglepetésre döntetlent játszó franciák Feröerre látogattak, és most sem tündököltek. A győzelmükhöz ennek ellenére kétség sem férhetett, Guily bő félóra után volt eredményes, majd a második játékrészben Cissé is betalált.

Izrael három év után játszhatott ismét hazai pályáján, és Ciprus ellen hátrányba került, de fordított. Gyors gólváltás vezette be az sjváci-ír összecsapást, már az első negyedóra végén kialakult a végeredmény - előbb Morrison majd Yakin lőtt gólt -, a folytatásban már gólképtelennek bizonyultak a csapatok.

5. csoport: Del Piero egy év után lőtt újra gólt

Eredmények:
Andorra-Románia 1-5
Örményország-Finnország 0-2
Hollandia-Csehország 3-2
Görögország-Törökország 0-0
Kazahsztán-Ukrajna 1-2
Grúzia-Albánia 2-0
Portugália-Észtország 4-0
Szlovákia-Liechtenstein 7-0
Luxemburg-Lettország 3-4
Feröer-szigetek-Franciaország 0-2
Svájc-Írország 1-1
Skócia-Szlovénia 0-0
Izrael-Ciprus 2-1
Moldova-Olaszország 0-1
Norvégia-Fehéroroszország 1-1
Lengyelország-Anglia 1-2
Ausztria-Azerbajdzsán 2-0
Wales-Észak-Írország 2-2
Litvánia-San Marino 4-0
Bosznia-Spanyolország 1-1
Svédország-Horvátország 0-1
Az olaszok a norvégok elleni kierőlködött győzelmük után Moldáviában sem vallottak kudarcot, Del Piero egy év után ismét gólt szerzett, és ennek köszönhetően nyert Marcello Lippi együttese. A skótok nem bírtak a szlovénokkal, a norvégok ugyan vezettek, nem tudták előnyüket megtartani, a fehérorosz Kutuzov kiegyenlített

6. csoport: Öngóllal nyertek az angolok

Az angolok szombati bécsi pontvesztésük után nagyon odafigyeltek a lengyelek ellen, és ha egy öngóllal is - Glowacki vétett el egy labdát -, de legyőzték a házigazdát. Az osztrákok megerőltetés nélkül verték Azerbajdzsánt, a walesiek kétgólos hátrányba kerültek az észak-írek ellen hazai pályájukon, de végül egyenlítettek.

7. csoport: Spanyol botlás

A spanyolok ugyan Vicente révén előnybe kerültek Szarajevóban a bosnyákok ellen, Bolic kiegyenlített, így az ibériaiak pontvesztéssel indultak. A litvánok négyet rámoltak be San Marinónak.

8. csoport: a horvátok sem kaptak még gólt

A horvátok Srna 63. percben szerzett góljával Göteborgban múlták felül a svédeket a negyvenezer néző legnagyobb bánatára. A horvátok nem dolgoztak ki sok helyzetet, de a hazai gárda nem találta a ritmust. A gól egy szabadrúgás után született, a védők nem álltak feladatuk magaslatán. A csoportot így Prsoék vezetik hat ponttal, a magyar, a svéd és a bolgár válogatottnak három pontja van, míg Izland és Málta egyelőre pont nélkül áll.