Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A Diósgyőr nélkül folytatódik a labdarúgó bajnokság

2004.09.10. 15:45
Mindössze négy fordulót élt meg a nyáron nagy viharokat kavart Diósgyőri BFC labdarúgócsapata. A Siófokról Miskolcra költözött sportvállalkozás nem tudta betartani a klublicenc feltételeit
Beigazolódni látszik Szieben László liga elnök júliusi kijelentése, mely szerint azért lett tizenhat csapatos a bajnokság, hogy legalább tizenketten indulhassanak. Azzal a módosítással, hogy tízenhatan elindultak, de mindössze négy fordulót kellett várni, hogy eggyel kevesebben legyenek.

Nem tudta pótolni hiányosságait a klub

A magyarországi UEFA licencadó bizottság döntése alapján ugyanis a Diósgyőri BFC péntektől nem vehet részt az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. Erről Sélley Zoltán magyarországi licenc-menedzser tájékoztatta az érintetteket.

A közlemény szövege: "Alulírott dr. Sélley Zoltán UEFA Licenc manager a mai nappal a Siófok FC Kft. - a másodfokú licencadó Fellebbviteli Bizottság által 2004. június 1. napján megadott - UEFA klublicencét a Klublicenc Szabályzat 4.2.4.2 pontja alapján visszavonom, mert a szervezet tartósan nem felelt meg az UEFA Klublicenc előírásainak, és ezen hiányosságait a megadott határidőig sem pótolta. A Siófok FC Kft-t a Klublicenc Szabályzat 4.2.4.3. pontja értelmében az NB I bajnokságból kizárom."

Az állandó névcsere sem segített

Mint ismert, a nagy nyári vándorlásban az előző idényben negyedik helyezett siófoki együttest irányító kft. a bajnokság előtt Diósgyőrbe költözött és átvette az ottani klub irányítását. Erre azért kerülhetett sor, mert a Szombathelyen működő Lombard FC Siófok helyett Pápára költözött. Igaz Diósgyőrött sem ez volt az első ilyen lépés, hiszen tavasszal a Reszeli Soós István fémjelezte vállalkozás mondott csődöt, akkor a Monor "költözött" a borsodi székhelyre megmentőként.

Orosz Lajos, Miskolc alpolgármestere szerint az önkormányzat teljesítette a Magyar Labdarúgó Liga által megfogalmazott követelményeket. Ezt pénteken sajtótájékoztatón is bejelentették.

A város betartotta ígéretét

"Amit ígértünk, azt betartottuk, idén 25 milliót, jövőre pedig 60 milliót biztosítottunk volna a csapat számára a stadion ingyenes használata mellett" - mondta az MTI-nek Orosz Lajos. Hozzátette: nem érti, a klublicenc feltételeinek teljesítését miért a támogatókon kell számon kérni, az önkormányzat ugyanis nem kívánt tulajdonos lenni a klubban.

Mások sincsenek jobb helyzetben

"Nem értem, miért kellett erre a három mérkőzésre idenyomni a Siófokot Diósgyőrbe?" - tette fel a kérdést Orosz Lajos. - "Úgy tűnik, csökkenteni akarják az NB I létszámát, a híreket olvasva a Békéscsaba vagy a Videoton sincs jobb helyzetben, mint mi. A Siófoknak érvényes licence volt, a kft-nek pedig nincs lejárt tartozása. Azt sem értem, miért éppen szeptember 10-e volt a határidő a feltételek teljesítésére."

Az MTI megkeresésére Farkas Gábor, a Diósgyőr BFC technikai igazgatója azt mondta, még nem értesült a kizárás híréről. Kuti István klubtulajdonos nem volt elérhető.

A kéthetes szünet után így az Arany Ászok ligában szombaton és vasárnap az 5. fordulóban már csak hét mérkőzést rendeznek. Az első "szabadnapos" a Zalaegerszeg lesz. A Liga versenybizottsága rendkívüli ülést tartott, s határozata szerint törlik a csapat összes eddigi eredményét. A szabályok értelmében a kizárt együttes jövőre nem indulhat az élvonalban.

Háttér
Az előző szezonban a Diósgyőr labdarúgócsapata - DVTK 1910 néven - negyedik helyen végzett a május végén befejeződött másodosztályban, ezzel kiharcolta az élvonalbeli szereplés jogát.

A klubot működtető gazdasági társaság viszont komoly anyagi gondokkal küzdött, jelentős adósságot halmozott fel, így már a feljutás pillanatában kérdéses volt a csapat további sorsa. Első fokon - még áprilisban - csupán öt csapat kapta meg a licencet, majd június elején a fellebbviteli testület további nyolc együttesnek adott "zöld jelzést", ám a miskolci klub nem volt köztük, sőt végül egyedüliként licenc nélkül maradt.

Ekkor úgy tűnt, Miskolcon nem lesz élvonalbeli futball, hiszen az NB I-ben a szabályok szerint csak olyan csapat indulhat, amely rendelkezik az UEFA által kiadott papírral. Július elején a liga sem fogadta el a diósgyőriek nevezését. Július 20-án hatalmas fordulat következett be a telephelycserék révén. A diósgyőri klub helyét a Balaton FC vette át, ugyanis a korábbi hírekkel ellentétben Siófokról nem Pápára, hanem Miskolcra költözött, ám a Veszprém megyei város sem maradt csapat nélkül, hiszen a Lombard Haladás oda tette át a székhelyét. A Diósgyőr megüresedő helyét pedig az osztályozón elbukott, az NB I/B-ben ötödik helyen végzett Nyíregyháza vehette át.

A helyzet azonban továbbra sem volt egyszerű Miskolcon, mivel a siófoki csapat mellett a feljutást kiharcoló együttes is készült a bajnoki rajtra. Előbbit Kiprich József, utóbbit Détári Lajos irányította. A "régi" gárdából végül négyen csatlakoztak a Siófokról érkező társaikhoz. A Diósgyőr négy forduló után pont nélkül az utolsó helyen állt az élvonalban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!