Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Kizárhatják a Romát a Bajnokok Ligájából

2004.09.16. 13:55
Az olasz állami televízió információi szerint elképzelhető, hogy kizárják az AS Romát a Bajnokok Ligájából, mert a klub 'szurkolói' egy öngyújtóval megsebesítették a szerdai Roma-Dinamo Kijev meccs játékvezetőjét, Anders Frisket. Az UEFA (Európai Labdarúgó- szövetség) várhatóan szeptember végére hozza meg a példás döntést.
Súlyos büntetésre számíthat az AS Roma labdarúgócsapata, miután a szerda esti Dinamo Kijev elleni Bajnokok Ligája mérkőzés azért szakadt félbe, mert egy néző a szünetben, vélhetően egy öngyújtóval, fejen dobta Anders Frisk játékvezetőt.

Legalább két hetet még várni kell a büntetésre

Az európai szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága csütörtökön összeült, de nem hozott döntést, hanem szeptember 21-re jelölt ki új tárgyalási időpontot az ügyben.

A Dinamo elnöke csak a stadiont záratná be
Hrihorij Szurkisz, az ukrán szövetség elnöke nem akarja befolyásolni a döntést, de úgy érzi, egyértelmű a helyzet.
"El kell tiltani az AS Romát a mérkőzések hazai rendezésétől, ugyanakkor a Dinamót illeti a szerdai találkozó három pontja. Nem lenne sportszerű, ha újrajátszást rendelne el az UEFA. A Kijev vezetett, míg ellenfele felrúgta a sportszerűség szabályait, cinikus és arcátlan volt. Egyértelmű, hogy a római játékosoké a felelősség a botrány miatt."

"Évek óta nem volt rá példa, hogy egy futballmérkőzést erőszakos esemény miatt kelljen félbeszakítani. A megfelelő döntéshez szükségünk van a játékvezető és az UEFA-ellenőr jelentésére, valamint meg kell hallgatnunk az érintett feleket, a Roma és a Dinamo képviselőit. A határozatot a fegyelmi bizottság mondja ki, de addig eltelhet akár két hét is. A huszonegyedikei döntés ugyanis megfellebbezhető, így a végső ítélet szeptember végére várható" - tájékoztatott csütörtök kora délután William Gaillard, az UEFA kommunikációs igazgatója.

Össze kellett varrni a bíró fejét

A szerdai AS Roma-Dinamo Kijev Bajnokok Ligája mérkőzés a szünetben szakadt félbe, amikor Frisk az első félidő lefújását követően elszenvedett sérülése következtében nem vállalta a folytatást. Az öltözőbe vonuláskor ugyanis valaki, valószínűleg egy öngyújtóval, fejen dobta. Az esetet a televíziós kamerák is rögzítették, melyen annyi látszik, hogy egy szakállas férfi mellől jött a tárgy, amely eltalálta a bírót, aki felrepedt homlokkal, véres fejjel hagyta el a pályát. Sebét néhány öltéssel kellett összevarrni.

Az AS Roma bocsánatot kért Frisktől
A fővárosiak vezetői egy hivatalos közleményben elnézést kértek a svéd bírótól: "Szeretnénk bocsánatot kérni a játékvezetőtől, akit az eset után kivizsgáltak az orvosaink. Közel 400 rendőr, és majdnem ugyanennyi biztonsági ember felügyelte az összecsapást, de sajnos egy ilyen őrültet nem tudtunk megállítani. Természetesen mindent elkövetünk annak érdekében, hogy megtaláljuk az elkövetőt".

Az eset előzménye volt, hogy Frisk piros lapot mutatott fel az AS Roma francia védőjének, Philippe Mexesnek, mert szándékosan megrúgta Maris Verpakovskist, az 1-0-ra vezető Dinamo Kijev lett csatárát.

Példát statuálhat az UEFA

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen büntetésre számíthat a római futballklub. Annyi biztosnak tűnik, hogy a győzelemért járó három pontot magasabb gólkülönbséggel a Dynamo kapja meg, és a Stadio Olimpicóban jó ideig nem játszhat BL-meccset a házigazda.

Az olasz állami televízió, a RAI legfrissebb információi szerint viszont az is elképzelhető, hogy kizárják a Bajnokok Ligájából a csapatot. Az UEFA ugyanis erőteljesen akar fellépni: valószínűleg példás büntetést tervez, hogy megakadályozza az eset megismétlődését, illetve hogy elriassza a szurkolókat az újabb erőszakos cselekedetektől.  • Vennék
  • Hírek