Auguszta
-4 °C
2 °C

Akár be is zárhatják a Fradi stadionját

2004.10.01. 18:37
Fegyelmi eljárást indított a Ferencváros ellen az európai futballszövetség, amiért az angol Milwall elleni UEFA-kupameccsre pirotechnikai eszközöket vittek be a nézők és rasszista rigmusok hangzottak el. A Millwall elnöke szerint még nem félt így soha futballmeccsen, míg az FTC közleményben utasította vissza az angol klub kritikáit.
Sokba kerülhet a Ferencvárosnak a Millwall elleni UEFA-kuapmérkőzésen történtek. A meccs alatt a nézők rasszista megnyilvánulásokat tettek az angol klub színes bőrű játékosai felé. A szigetországi bulvárlapok is ezt emelték ki a meccsel kapcsolatban, illetve azt, hogy korábban Budapesten többször is összecsaptak a két csapat szurkolói.

Az angol klubelnök félt

Ezzel szemben a csapat játékos-edzője, Dennis Wise a lefújáskor megtapsolta a magyar közönséget is, kollégája Ray Wilkins úgy nyilatkozott, hogy természetes, hogy nem nekik szurkoltak az Üllői úton, de nem érzett ellenséges hangulatot.

Velük szemben a Millwall első embere, Theo Paphitis azt mondta, még gyermekkorában sem félt így futballmeccse. "Nem hagyhattuk el a helyünket a meccs alatt, mert a megerősített rendőri biztosítás miatt erre nem volt lehetőségünk" - mondta a sportvezető a BBC-nek.

Paphitis szerint olyan volt a kilencven perc, mintha a futball felejteni való időszakába repültek volna vissza. A klubelnök azt mondta, a legkülönbözőbb dolgok szálltak feléjük többek között üvegek, pénzérmék és még étel is. Egy ponton olyan veszélyessé vált a helyzet, tette hozzá, hogy el kellett hagyniuk a szektort és kihagytak tíz percet a meccsből.

A Fradinál elismerték a problémákat

A Ferencváros közleményben válaszolt az angol kritikákra és ebben elismerték, hogy ha ugyan elenyésző számban csupán, de valóban hallatszottak rasszista bekiabálások a stadionban (mindkét táborból), és azt is, hogy fellobbantak fáklyák az Üllői úton, igaz, csak hét darab, a Fradi vezető gólja után. Felhívják azonban arra is a figyelmet, hogy nagyon sok szigetországi szurkoló érkezett jegy nélkül a meccsre, akik rátámadtak a biztonságiakra és így próbáltak bejutni a stadionba. A Ferencváros vezetői azt is leszögezték, hogy a Millwall több illetékese is úgy nyilatkozott, nem érezték magukat veszélyben Budapesten.

Az UEFA egy héten belül dönt

A Millwall hivatalosan is jelezte kifogásait az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA), amely pénteken már jelezte: fegyelmi eljárást indít a Ferencváros ellen a rasszista bekiabálások és a pirotechnikai eszközök használata miatt.Az UEFA egy héten belül határoz az ügyben. Amennyiben a fegyelmi bizottság elmarasztalja a Ferencvárost, a büntetés pénzbírság, vagy akár pályabezárás is lehet.

A klubnak ebben a kupaszezonban nem ez az első fegyelmi ügye. Augusztus 4-én, az SK Tirana elleni Bajnokok Ligája-selejtező hazai visszavágóján verekedés tört ki az egyik szektorban, amely 6-7 percig tartott, ezért 30 ezer svájci frankos bírságot kapott a magyar bajnok, míg az idegenbeli, július 27-én rendezett első találkozón a vendégszektorból egy füstbomba repült a játéktérre, melyért háromezret kellett fizetni.