Ágnes
-1 °C
2 °C

A brit sajtó szerint erőszak és rasszizmus uralkodott Budapesten

2004.10.01. 12:46
A brit bulvárlapok elsősorban a Millwall fekete játékosait fogadó rasszista megnyilvánulásokat emelik ki a szerdai, Ferencváros elleni UEFA-kupameccs kapcsán, a The Times viszont megjegyzi, túlzás lett volna békés meccset várni két hírhedt szurkolótábortól.
A pénteki brit lapok beszámolói szerint az angol Millwall fekete játékosait végig rasszista bekiabálásokkal gyalázta a Ferencváros közönsége a csütörtök esti UEFA Kupa-visszavágón.

A The Sun, a világ legnagyobb példányszámú, naponta tízmillió olvasóhoz eljutó bulvárlapja szerint a mérkőzés előtt az angol csapatot elkísérő szurkolók közül négyet késeltek meg Budapesten, s a Millwall "nagy európai kalandjának végét jelentő" találkozónak "erőszak és rasszizmus adott ronda hátteret". A lap helyszíni tudósítása szerint a lelátó népe Mark McCammont, Paul Ifillt és Marvin Elliotot gyalázta, s a mérkőzés hangulata tükrözte "a magyar főváros utcáit eluraló erőszakot".

McCammon felháborodását azzal jelezte, hogy amikor a meccs végén Szűcs Lajos kapussal mezt cserélt, a magyar játékos trikóját az angol csatár "undorral hajította el" - áll a The Sun cikkében.

Visszafogott pályaedző

A lapnak mindazonáltal sportszerűen nyilatkozott Ray Wilkins, a Millwall segédedzője, mondván: a késelések miatt, amelyekről a meccs alatt nem tudott, nagyon csalódott, de a légkört ezzel együtt sem tartotta ellenségesnek, hiszen idegenben "az ember általában olyan közönség előtt játszik, amelyik nem az ő győzelmét akarja". Wilkins szerint a Millwall a második félidőben "kivételesen jó teljesítményt" nyújtott.

A The Sun a meccs sztárjává Rósa Dénest választotta, akit "kis nagyember" megjelöléssel illetett.

Budapest az angol foci csúnya napjait idézte

A Daily Mirror beszámolója "ellenséges légkörben lejátszott rossz hangulatú meccsnek" nevezte a mérkőzést, és azt írta, hogy a Millwall fekete játékosait "folyamatosan gyalázták" a hazai szurkolók.Ez a lap is kiemelte, hogy McCammon a magyar kapus mezének elhajításával fejezte ki érzéseit.

A Daily Mirror szerint "a lerobbant stadion és a szurkolók az angol futball régi, csúnya napjait idézték fel".

Taps Wise-nak

A bulvárlapok által lefestett képhez persze hozzátartozik, hogy az angol szurkolók egy csoportja szerda este szétverte az éppen angol tulajdonban lévő belvárosi Beckett's sörözőt, illetve, hogy a brit drukkerek többször is összecsaptak a magyarokkal Budapest belvárosában. Úgy tűnik, a beszámolókból az is kimaradt, hogy a játékos-edző Wise a lefújás után megtapsolta a ferencvárosi közösnéget, amely ugyanígy viszonozta a köszöntést.

Higgadt Times

A bulvárlapokhoz képest árnyaltabban mutatja be a történteket a The Times tudósítása szerint "túlzás lett volna békés mérkőzést várni két olyan klubtól, amelynek szurkolói egyformán kilengéseikről hírhedtek". A patinás brit napilap szerint a Ferencváros közönsége "minden alkalommal, amikor Ifill vagy Elliot labdához ért, igazolta rasszista hírnevét és McCammon beállítása csak újabb célpontot adott" neki. A tudósítás szerint a legmaradandóbb kép az egész estéről a mentőben fekvő, vér áztatta szurkolóé lesz.