Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vételi ajánlat a Manchester Unitedre

2004.10.04. 15:01
Malcolm Glazer, az egyik résztulajdonos előzetes vételi ajánlatot tett a világ leggazdagabb labdarúgóklubjának megvásárlására. Glazer már tulajdonosa a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatnak is.
A Manchester United a londoni tőzsdén elismerte, hogy az egyik résztulajdonos, azaz Malcolm Glazer előzetes vételi ajánlatot tett a labdarúgóklub megvásárlására. "Számos lényeges részletről kaptunk tájékoztatást, de gazdasági társaságunk további felvilágosítást vár. Jelenleg még nem világos számunkra, hogy lesz-e hivatalos megkeresés" - szerepel az MU állásfoglalásában. A klub bejelentésének hatására a tőzsdén 3,01 százalékkal emelkedett az MU-részvények értéke.

Amerikaifutball-csapat után a MU

A Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatot birtokló Glazer jelenleg 19,2 százalékos részesedéssel rendelkezik az MU-ban, de ezzel csak második a tulajdonosi listán. Két ír versenyló-tulajdonos, J.P. McManus és John Magnier, pontosabban kettejük vállalata, a Cubic Expression ugyanis 28,9 százalékkal bír. Ha bármelyik résztulajdonos legalább 30 százalékos pakettre kíván szert tenni, köteles hivatalos vételi ajánlatot tenni.

"A Glazer-család irányítani akarja a klubot, ennek megvalósítására pedig többféle megoldást lát. Ezek közül az egyik lenne a részvényvásárlás, de felmerülhet, hogy megszerzi a menedzsment vagy az elnökség vezetését" - mondta a hétvégén a Glazerék MU-részvényvásárlását segítő bankár, Mehmet Dalman.

A szurkolók még közbeszólhatnak

Az amerikai üzletembernek - aki 1995-ben 192 millió dollárt fizetett a Tampa Bay Buccaneersért - azonban számolnia kell azzal, hogy angol futballcsapat szurkolói nem rajonganak az ötletéért.

"Ha harcolni akar, akkor mi készen állunk arra, hogy megvívjunk vele. Tudnia kell, hogy nem várjuk tárt karokkal, nem szeretnénk, ha ő lenne a tulajdonos" - szögezte le Jules Spencer, az MU-drukkerek független szövetségének vezetője. Szavainak nyomatékot ad, hogy néhány évvel ezelőtt a drukkerek, ha nem is kizárólag maguk, de megakadályozták az MU értékesítését.

Murdoch már próbálkozott-sikertelenül

1999-ben a Rupert Murdoch vezette BSkyB műholdas és digitális tévévállalkozás egy milliárd fontos ajánlatot tett az MU megvételére, de végül az angol kormány monopóliumellenes hivatalának tiltása miatt csak a részvények 9,9 százalékát vásárolhatta meg.

"Kívülálló" cég ugyanis nem szerezhet 10 százaléknál magasabb tulajdonrészt. A végső döntést megelőzően a szurkolók minden lehetséges fórumon tiltakoztak Murdoch szerepvállalása ellen, így - ha nem is bizonyosodott be - sokat tettek azért, hogy az üzlet nem valósult meg.