Piroska
-2 °C
5 °C

Lothar Matthäus kiakadt

2004.10.05. 15:41
A magyar labdarúgó-válogatott harmadik világbajnoki selejtezője előtt a magyar kapitány, Lothar Matthäus rángó szájjal támadta a sajtót, és védte meg határozottan játékosait. A kapitány a döntetlennel már kiegyezne a szombati stockholmi meccsen. Szerinte ezt csak bátor és gyors játékkal lehet elérni.
"Örömmel nézünk a szombati stockholmi meccs elé" - kezdte kedd délutáni sajtótájékoztatóját a magyar labdarúgó-válogatott kapitánya, Lothar Matthäus a nemzeti együttes harmadik világbajnoki selejtezője előtt. "A svédek nagyobb nyomás alatt vannak, mint mi, mert ők a horvátok ellen hazai környezetben veszítettek alig kevesebb, mint egy hónapja. Pontosan tudják, még egy hazai botlás nem fér bele számukra" - folytatta a szakember.

Jó és gyors játékban reménykedve

Az egykori aranylabdás kifejtette, a nagy tornákon rendre ott vannak a svédek, és a csatáraik nemzetközi klasszisoknak számítanak, így igen nehéz dolga lesz a csapatnak. "A svédek nagyon egységesek, de ha a magyar csapat jó és gyors játékot mutat be, akkor kedvező eredményt érhetünk el" - jelentette ki.

Hozzátette, pillanatnyilag felesleges beszélni az összeállításról, mert Éger László kedd délelőtt megsérült, Lőw Zsolt pedig sérülten érkezett haza Cottbusból. Elárulta, kétszer is megtekintette a svéd-horvát találkozót, amelyiken hetven százalékban a hazaiak birtokolták a labdát, mégis a horvátok nyertek. "A magyar társulat nem tud úgy játszani, mint a horvát, de ha nem ijedünk meg és nem bújunk el, valamint képesek vagyunk semlegesíteni a csatárokat, akkor nem kizárt a meglepetés. A döntetlennel már elégedett lennék" - összegezte az esélyeket és az elvárásait.

Egy cikk háborította fel

A kritika
Szöllősi György cikke a szeptember 14-i Képes Sportban jelent meg: "Ha azt mondjuk, hogy szakmailag bizony nem hozott áttörést, akkor rögtön tegyük hozzá, jelenlétének számos egyéb, járulékos haszna viszont van. Igaz, hogy a bal oldalon játszatja Bodnár Lászlót, igaz, hogy makacsul kitart a válogatott képességűnek csak általa tartott Tóth András mellett, igaz, hogy száműzi a keretből a két, talán leginkább odavaló játékost, Dárdai Pált és Babos Gábort, és még sorolhatnánk szakmai baklövéseit, de halmozza az üzleti sikereket. És most nem azokról a mendemondákról beszélek, amelyek szerint egyes játékosok felfuttatása és külföldre juttatása neki és környezetének is jelentős bevételt hoz, hanem arról a tényleges haszonról, amit a futballnak máris termelt. Azt, hogy a korábban mereven elzárkózó a kereskedelmi tévék valósággal versenyeznek a futballközvetítési jogokért, hogy immár világcégek szponzorálják a futballszövetséget." (Részlet az írásból.)
A cikkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy éles és érzésünk szerint megalapozott kritikája ellenére - amint az a kiemelésből is kitűnik - elismerően is szól a futballkapitányról. Ráadásul Matthäus az írás kapcsán azt a pletykát kifogásolja, ami a magyar sajtóban és a futball-közvéleményben már nyár óta tartja magát, miszerint a szerb Vladan Filipovics játékosügynök futballistái nem véletlenül felülreprezentáltak a nemzeti csapatban, hanem ez kettejük jó viszonyának köszönhető.
Ezek után pedig kiborult, ennek alapja pedig egy a Képes Sportban majdnem egy hónapja megjelent cikk volt, amelyikben szerinte sértő megjegyezésekkel illették játékosait - konkrétan Tóth András beválogatását nehezményezte a korábbi MLSZ-sajtófőnök, Szöllősi György -, őt pedig közvetve azzal vádolta, hogy a játékoseladásokból pénzt kapott.

Emellett azt is bírálta, hogy az újságíró nem érezte úgy, hogy jó volt magyarnak lenni a Zágrábban szeptember negyedikén 3-0-ra elveszített találkozó után. (A Nemzeti Sport és a Képes Sport munkatársait megtámadták a horvát huligánok, egyiküket megütötték, az autójukat megrugdosták, szélvédőjét betörték.)

Kritika lehet, hazugság nem

"Hol van a híres magyar önérzet?" - fakadt ki. Majd belekezdett körülbelül tízperces monológjába, amit igen indulatosan - bár ezt cáfolta -, és rángó szájjal adott elő. "A kritika megengedett, de ebben a formában nem. Ennek az embernek fel kell dolgoznia a múltat, korábbi sérelmeit" - utalva ezáltal arra, hogy sértett ember lehet, miután - önszántából - elhagyta a labdarúgó-szövetséget.

"Hová jutott az újságírás?" - kérdezte hevesen. "Az Eiffel-torony sem nyolc hónap alatt épült fel, csodára nem lehetünk képesek, de nekem ki kell állnom a játékosaim mellett, meg kell védenem őket, így Tóthot is, aki válogatott képességű, és ezt már igazolta is. Szeretném megváltoztatni azt, amit eddig itt rosszul csináltak. Én azért vagyok itt, hogy a magyar futballt arra a szintre juttassam el, ahol korábban volt. Ez az újságíró egyszer sem mondta nekem szemtől szembe, hogy elhibáztam volna valamit, csak a hátam mögött. Nem kaptam tőle eddig kérdést" - sérelmezte.

Visszautasítja az anyagi hasznot

Elmondta, hogy nem tűri el a hazugságokat, és az ilyen stílusú újságírást, azt azonban nem akarta megérteni, hogy az újságírónak joga van kritikát gyakorolni. "Visszautasítom, hogy nekem anyagi hasznom lett volna a játékosok eladásából. A kritikával egyetértek, a hazugsággal nem" - tajtékzott.

A Népszabadság munkatársa, Hegyi Iván védelmébe vette kollégáját, egyszersmind felvetette, hogy hozzátartozik-e Matthäus hivatásához a sajtó munkájának minősítése. Ám erre a kapitány nem adott egyenes választ, ugyanakkor ismét védelmébe vette a játékosait.

Verebest is megtámadták

Amikor lehiggadt, elmondta, hogy Dárdaival megbeszélte a múltat, amikor a berlini Hertha középpályása visszautasította a válogatott meghívót. "Az országért fog küzdeni, mint a többiek" - állította.

Magyarország svédországi vendégjátéka szombaton öttől kezdődik, az RTL Klub közvetíti, de nagy kérdés, hogy a korábbi kapitány, Verebes József fog-e szakkommentátorként közreműködni, aki a zágrábi selejtezőn ugyancsak kemény kritikát fogalmazott meg, ezzel kivívta mind az MLSZ, mind a német szakvezető nemtetszését. A soron következő találkozón már Kovács Kálmán magyarázta a történteket.

Szöllősi nem érti a támadást
Szöllősi György így reagált az Indexnek: "Óriási megtiszteltetés! Amikor 13 évesen első tudósításomat készítettem a '90-es vb döntőjéről csak úgy magamnak, álmomban sem gondoltam volna, hogy Lothar Matthäus életében egyszer még az én írásaim jelentik majd a legfőbb problémát. Akkor nagyon fájt, hogy nyertek a németek, de Lothar tudását kénytelen voltam elismerni. Szövetségi kapitányként sajnos aligha lesz képes azt a szintet megközelíteni. Nem értem, miért támadott meg, feltehetően rosszul fordították le neki a cikkeimet, de hangsúlyozom, nagy megtiszteltetés, hogy szabadidejében a Képes Sportot forgatja."