Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem lehet a világ legjobbja a BL-gólkirály és a legtöbb Eb-sztár sem

2004.10.06. 11:37
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta annak a harmincöt férfi és huszonegy női játékosnak a nevét, akik pályázhatnak az év legjobbjának járó díjra. Az idén kiemelkedőt nyújtók közül Morientes, Maniche, Ricardo Carvalho, Ashley Cole még a legtágabb listára sem fért fel, ám Raúl, Ronaldo és Owen ott vannak - mint mindig.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta annak a harmincöt férfi és huszonegy női játékosnak a nevét, akik pályázhatnak az év legjobbjának járó díjra.

A szervezet képviselői elméletileg az egészéves teljesítményeik alapján választották ki a jelölteket, melyben persze hatványozottan számít a nyári Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény.

A kínlódó Real Madrid adja a legtöbb játékost

Luis Figo
Természetesen a bérelt hellyel rendelkező Real-sztárok - Raúl, Figo, Ronaldo - ezúttal is felkerültek a listára, annak ellenére, hogy a spanyol talán élete eddigi leggyengébb hónapjain van túl, a brazil meg végiglazsálta a nyarat - nem ment el a Copa Americára sem -, ősszel alig lőtt gólt tétmeccsen, ráadásul rendre pocsékul is játszott már tavasszal is. Figo, bár már csak árnyéka egykori önmagának, a tavaszi borzalmas teljesítménye után legalább az Eb-n összeszedte magát, bár a portugál válogatott Eb-döntője sem neki köszönhető.

Ott van a legjobbak között a szintén realos Zidane, Beckham és Roberto Carlos is, akik nem produkáltak kiemelkedő évet, de hozták saját átlagukat. És persze ott van a legjobbak listáján a legújabb galaktikus - az utóbbi időben kevésbé hallani ezt a jelzőt a madridi szupersztárok kapcsán - Michael Owen is, aki gyenge liverpooli tavasz, majd átlagon aluli Eb után a Realba be sem fér.

Sajnos sokkal több olyan futballista van viszont, aki a nyári szereplése miatt egyértelműen megérdemelné a harmincötös tagságot, mégsem került be a keretbe.

Az Eb legjobb védői is hiányoznak

Ilyen mindenek előtt az előző BL-kiírás gólkirálya, Fernando Morientes - mellékesen az Eb-n is jobb volt mint a honfitárs Raúl -, illetve korábbi monacói társa, Ludovic Giuly, akit tavaszi játéka alapján a BL-legjobbjának is választhattak volna. (Azóta a kis francia már a Barcelonában remekel.)

Fernando Morientes
Hiányzik a kontinenstorna legjobb középpályásának választott Maniche és a legbiztosabb védőjének szavazott Troianosz Dellasz is. Utóbbi ráadásul Európa-bajnok is lett. De ott lenne a helye a BL-győztes és Eb-döntős portugálnak, a szintén középhátvéd Ricardo Carvalhónak, aki idén a világ egyik legjobb centerhalfjává fejlődött.

Rajtuk kívül nem került a tág keretbe sem a balbekkek legjobbika, az angol Ashley Cole, illetve az Eb-n tökéletesen játszó, és az elődöntőig jutó Jaap Stam sem.

A FIFA-nál a kapusok kiválasztására szintén nem vesztegettek sok energiát, így lehet tagja a harmincötnek a tavasszal a Bayernnel, majd az Eb-n a német válogatottal leszereplő Oliver Kahn, és maradhatott ki a csehek remeklő hálóőre, Petr Cech. Ő amellett, hogy a nyári tornát hiba nélkül védte végig, új csapatában, a Chelsea-ben nyolc bajnokin mindössze egy gólt kapott.

Rivalizálás és szponzori befolyás

A FIFA sajátos megközelítését mutatja, hogy a hiányzók legtöbbje tagja volt az Európa-bajnokság All-Star keretének, melybe az esemény legjobbjait választották be. Persze az is lehet, hogy a harmincötös, szakmailag nézve kétségtelenül foghíjas, ám PR-szempontból szinte tökéletes névsor a FIFA-UEFA (az európai fociszövetség) sportdiplomáciai rivalizálásnak, illetve a tőkeerős szponzorok befolyásának eredménye.

Ronaldo de Assis 'Ronaldinho'
A világ labdarúgásának 'hozzáértői' még valamelyest visszaszerezhetik a tekintélyüket, ha a harmincötből végül a brazil Ronaldinhót és Adrianót, valamint az ukrán Sevcsenkót választják az első háromba.

Egyikük sem játszott ugyan az EB-n, de Ronaldinho tavasszal valójában összerakott egy csapatot, a Barcelonát, Adriano nyolc góljával megnyerte a Copa Americát hazájának, ráadásul az utóbbi, közel harminc meccsén majdnem harminc gólt szerzett. Sevcsenko meg olasz gólkirály lett, sőt, ősszel is vezeti a Serie A góllövőlistáját, amellett hogy megnyerte a bajnokságot a Milannal.

Természetesen a jegjobb trióból nem lógna ki az Eb-gólkirály Baros, az ismét megújuló svéd Henrik Larsson, a Chelsea új szátrja, Dider Drogba, a Milan fantasztikus brazilja, Kaká, a tinizseni Wayne Rooney vagy a cseh Pavel Nedved sem.

A 'versengés' ünnepélyes eredményhirdetésére december 20-án a zürichi operaházban kerül sor a 14. FIFA-gála keretében, amely a szövetség centenáriumi programsorozatának a csúcspontja is lesz.

A legjobb három-három labdarúgó nevét november végén hozzák nyilvánosságra. Tavaly a francia Zinedine Zidane és a német Birgit Prinz volt az év legjobbja.

A 2004-es férfi és női jelöltek
Adriano (brazil), Ayala (argentin), Ballack (német), Baros (cseh), Beckham (angol), Buffon (olasz), Cafú (brazil), Cristiano Ronaldo (portugál), Deco (portugál), Drogba (elefántcsontparti), Eto'o (kameruni), Figo (portugál), Gerrard (angol), Giggs (walesi), Henry (francia), Ibrahimovic (svéd), Kahn (német), Kaká (brazil), Lampard (angol), Larsson (svéd), Makaay (holland), Maldini (olasz), Nedved (cseh), Nesta (olasz), Owen (angol), Pires (francia), Raúl (spanyol), Roberto Carlos (brazil), Ronaldinho (brazil), Ronaldo (brazil), Rooney (angol), Sevcsenko (ukrán), van Nistelrooy (holland), Zagorakisz (görög), Zidane (francia)

Boxx (amerikai), Cristiane (brazil), Dominguez (mexikói), Formiga (brazil), Hamm (amerikai), Hooper (kanadai), Lilly (amerikai), Lingor (német), Ljungberg (svéd), Marta (brazil), Moström (svéd), Nördby (norvég), Pichon (francia), Pretinha (brazil), Prinz (német), Rottenberg (német), Szava (japán), Scurry (amerikai), Stegemann (német), Svensson (svéd), Wambach (amerikai)