Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Négerezéssel akart motiválni a spanyol kapitány

2004.10.07. 15:33
A spanyol futballválogatott szövetségi kapitánya, Luis Aragones "szaros feketének" nevezte Thierry Henryt csapata szerdai edzésén, hogy így bírja jobb teljesítményre a francia játékos arsenalos társát, José Antonio Reyest. Angliában, Franciaországban és Madridban máris rasszistának titulálták Aragonest, aki korábban 757 első osztályú meccsen ült a kispadon hazájában, edzette az Atleticót, a Barcelonát, a Betist, a Valenciát és a Mallorcát is, tucatnyi színesbőrű játékossal dolgozott, de még semmilyen problémája nem volt egyikükkel sem. A barcelonai lapok szerint egyszerűen viccelődött a tréner, aki szerint "Reyest az angol és a francia sajtó méltatlanul elnyomja, Henryt viszont folyton magasztalja".
Első hallásra rasszista kijelentésekre ragadtatta magát Thierry Henryval kapcsolatban Luis Aragones, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

Angliában a bulvárlapok felfújták az ügyet

A 66 éves mester a nemzeti csapat edzőtáborában a szerda délelőtti tréningen az alábbi szavakkal fordult José Antonio Reyeshez, aki az Arsenalban a francia klasszis klubtársa: "Csak a saját játékodra figyelj! Mondd meg a szaros feketének (spanyolul: negro de mierda), hogy jobb vagy, mint ő!".

Angliában óriási felháborodást váltottak ki a szakvezető fésületlen szavai. A Daily Mirror című napilap szerint Aragones "közismert a rasszista stílusáról", míg a legnagyobb brit bulvárlap, a Sun úgy véli, hogy "az incidens az állásába is kerülhet". A lapok emlékeztetnek Ron Atkinsonnak a tavalyi esetére, arra, hogy a Manchester United korábbi trénere a Marcel Desaillyt gyalázó nyilatkozata miatt kényszerült feladni tévékommentátori és szakírói munkáját.

"Nem vagyok fajgyűlölő, csak motiváltam"

A 757 élvonalbeli meccsével a hazájának legtapasztaltabb edzőjeként számon tartott Aragones - aki a nyáron vette át az Eb-n leszerepelt válogatott irányítását - értetlenül fogadta a heves ellenreakciókat: "Csak motiválni akartam Reyest. Világpolgárnak tartom magam, sosem voltam fajgyűlölő, és sok színesbőrű barátom van." Példa rá Eto'o vagy a szintén fekete Finidi, akikkel Mallorcán, illetve a Betisnél dolgozott együtt, sikerrel. Ráadásul eddig soha egyetlen színesbőrű futballistájával sem akadt problémája.

A madridi sajtó is erősen helyteleníti az egyedi módszereiről is elhíresült szakember megnyilvánulását. A Marca "veszélyes terápiát" emleget, míg az As szerint "ilyet egyszerűen nem szabad mondani, függetlenül attól, hogy vannak-e bekapcsolt mikrofonok a közelben. Luisnak tudnia kell, hogy szövetségi kapitányként reprezentatív kötelezettségei is vannak".

Baráti feketézés volt

A barcelonai lapok ellenben arról tudósítanak, hogy az ominózus edzés jó hangulatban telt, Aragones csak színlelt dühvel emlegette a "fekete játékost". Az elmundodeportivo.es által közölt képeken látszik is, amint Reyes mosolyog a kapitány szavain, és a honlap arról is beszámol, hogy a szakember pillanatokkal korábban Raúllal is példálózott: "Te jobb vagy mint a blanco!". Ezt követően jött a kiragadott frázis a "negro" jelzővel, ami spanyolul feketét jelent.

A barcelonai újságok azt is megemlítik, hogy a nekik adott interjúkban Aragones agyondicsérte Reyest, és kiemelte, hogy az Arsenal kivételes formája - ebben a szezonban még nem veszített a gárda - legalább annyira köszönhető a spanyol játékosnak, mint a franciának, ám "Angliában és Franciaországban csak Henryt magasztalják, ami nem igazságos".

Aragones így pusztán "önbizalmat akart önteni" a játékosba, tudatosítva benne, hogy "ő a legjobb". A huszonkét éves spanyolnak egyébként remek a viszonya a szakvezetővel, csakúgy mint francia klubtársával: a legutóbbi bajnokin két gólpasszt is adott neki, ráadásul a másodiknál, miután ketten megbolondították a fél védelmet, látványosan össze is ölelkeztek.

A spanyol válogatott Belgiumot fogadja szombaton, vb-selejtezőn.