Auguszta
-3 °C
2 °C

Újabb közjáték Mathäus körül

2004.10.07. 10:30
Kapcsolódó cikkek (1)
A magyar labdarúgó-válogatott kapitánya, Lothar Matthäus keddi sajtótájékoztatóján egy szerinte a játékosait és őt magát sértő cikkel kapcsolatosan indulatos monológot adott elő, és visszautasította a vádakat. Szerdán a csapat menedzsere úgy döntött, az újságíró nem utazhat a társulattal egy gépen a szombati stockholmi vb-selejtező színhelyére. Ilyen még nem fordult elő a magyar sportsajtó történetében.
A magyar labdarúgó-válogatott idei harmadik vb-selejtezőjére készül, miután Zágrábban 3-0-ás vereséget szenvedett, majd a Szusza Ferenc-stadion legyőzte Izlandot 3-2-re. Stockholmban, a svédek ellen a kapitány, Lothar Matthäus már a döntetlennel is kiegyezne, ám a felkészülés alatt két kínos közjáték is lezajlott.

Lothar nem is tud róla

Matthäus indulatosan, és rángó szájjal támadta meg a Képes Sport újságíróját, a korábbi MLSZ-sajtófőnököt, Szöllősi Györgyöt egyik cikke miatt. Ezek után a válogatott menedzsere, Pellady Péter úgy határozott, hogy Szöllősi nem utazhat egy gépen a csapattal.

"A döntést én hoztam, Lothar valószínűleg nem is tud róla" - mondta az Index megkeresésére az üzletember. Azt is elárulta, hogy ő nem kívánt együtt utazni a szerinte eddig a csapatnak csak ártó, és a negatívumokat kereső és "gusztustalan cikkeket" megjelentető újságíróval. Emögött vélhetően sértődése áll, sejtette. (A tény: Szöllősi 2003 decemberében elhagyta a szövetséget, nem neki mondtak fel.) "Mi mindent megtettünk érte, ám folyamatosan csak köpködést kaptunk tőle, és nem lehet vele kommunikálni. A sajtótájékoztatóról is távozott. Ellenünk van" - állította Pellady.

Pellady hangsúlyozta, Matthäus hozzáértését megkérdőjelezni a válogatott összeállítását illetően szemtelenség. "Az pedig, hogy ő jutalékot kaphat a játékoseladásokból, hazugság" - jelentette ki.

Felvetésünkre, hogy a sérelmezett cikk három héttel ezelőtt íródott, és miért csak most lett belőle probléma, nem adott határozott választ. Azt ellenben többször kifejtette, hogy nemcsak ebben az egy esetben fordult elő a túlzottnál keményebb hangvétel.

Bojkott?

Pellady nem hallott arról, hogy a csapattal utazni szándékozó újságírók közül többen is bojkottálni akarták az utazást, és biztos benne, hogy az újságíró kizárása nem teremt rossz hangulatot sem itthon, sem a csapat körében. Úgy gondolja, nincs rossz üzenete lépésének, mert csak egy emberrel és annak írásaival van bajuk.

Megérti Matthäus kiborulását, mert minden erejével arra törekszik, hogy jobbá tegye a magyar futballt. "Lothar nem diplomata, ő nem tudja visszafogni magát" - közölte. Pellady elmondta, hogy nem ő adta a kezébe a cikket, és nem is ő fordította le neki.

A cikk nehezményezte Tóth András csapatba állítását is. Erről Pellady úgy vélekedett, hogy kétszer jól játszott - Németországban különösen -, Zágrábban nem azt hozta, amit vártak tőle, de ettől még kaphat egy esélyt. "De én nem értek a futballhoz, így nem nekem a dolgom megítélni, hogy Stockholmban játszani fog-e a védő, és hogy lesz-e jobb nála" - összegzett.

Pelladynak meggyőződése, hogy jó úton jár a válogatott, pedig az említett okok miatt is nincsenek könnyű helyzetben.