Ágnes
-1 °C
2 °C

Több mint másfél milliárdot érne a vb-szereplés

2004.10.07. 10:52
A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra kijutó csapatok 38 százalékkal több pénzt kapnak, mint a két évvel ezelőtti vb-résztsztvevők. Ez azt jelenti, amennyiben magyar labdarúgó-válogatott kijut, 10,37 millió svájci frankot, azaz 1,67 milliárd forintot kap.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága zürichi ülésén úgy döntött, hogy a 2006-os németországi világbajnokságon részt vevő csapatok mindegyike 10,37 millió svájci frankos - 1,67 milliárd forint - rajtpénzt kap.

Ez az összeg 38 százalékkal magasabb, mint a 2002-es, dél-koreai-japán rendezésű viadal esetében volt. Az ázsiai tornán 240 milliót osztottak szét a harminckét együttes között - valamennyi válogatott 7,5 milliót (1,2 milliárd forint) kapott -, míg két év múlva már 332 milliót fognak teríteni.

Mennyi jut nekünk?
Erre a hatalmas pénzösszegre a magyar válogatottnak a William Hill fogadóiroda szerint viszonylag kevés esélye van. Az angol iroda szerint a szombati svédek elleni selejtezőn a hazaiak győzelme 1,5-ös, a döntetlen 3,4-szeres, míg a magyar siker hatszoros pénzt ér. Emellett a csoportból történő továbbjutásra is lehet tippelni, itt a horvátok továbbjutása kétszeres, a svédeké 3,2-es, míg a bolgároké 3,75-ös szorzóval szerepel. Ezután következik a magyar válogatott, amelyre ha most fogadnánk, továbbjutás esetén huszonegyszeres pénz járna.

Elvetették Wenger ötletét

A végrehajtó bizottság állásfoglalása alapján egyelőre nem változik a selejtező mérkőzések menetrendje, vagyis marad a szombat-szerdai ritmus. Több edző, köztük is első helyen Arsene Wenger, az Arsenal trénere azzal a javaslattal élt, hogy a kvalifikációs válogatott összecsapásokat - amennyiben egymás után kettő van soron - szerdán és szombaton játsszák, így a játékosok pihentek lennének a következő hétvégi bajnoki fordulóra.

Az ülésen újból felvetődött a nemzetközi versenynaptár harmonizációjának - illetve a 2002-ben életbe lépett rendszer hatékonyabb alkalmazásának - szükségessége. A sportági elöljárók szerint továbbra is túl sok a mérkőzés, ráadásul - noha erre a szisztémának lehetőséget kellene biztosítania - pillanatnyilag nincs mód arra, hogy a játékosok két idény között kipihenhessék magukat.

Nem kötelező részt venni a Konföderációs Kupán

A FIFA vezetői éppen ezért arról döntöttek, hogy Európa és Dél-Amerika bajnokának a jövőben nem lesz kötelező részt vennie a Konföderációs Kupán, amelyre egyébként az eddigi kettő helyett négyévente kerül majd sor. A változás a jövő évi tornát még nem érinti. A kontinensek képviselőinek megmérettetését, ezentúl mindig az aktuális vb-rendező bonyolítaná le, ezzel egyben lehetőséget kap a minél hatékonyabb felkészülésre.

Május 14-én legyen vége a szezonnak

A nemzetközi szövetség döntéshozói továbbá azt szeretnék, ha a nemzeti és nemzetközi bajnoki, illetve kupasorozatok a jelenleginél korábban, már május 14-én befejeződnének. Az egyelőre erősen vitatott javaslatról a végrehajtó bizottság a következő ülésén, december 18-án tárgyal újra.