Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Matthäusnak a svédek ellen a döntetlen is jó

2004.10.08. 16:36
A svédeknek csak a győzelem a jó, míg a mieink egy újabb vereséggel alaposan lemaradhatnak a továbbjutást jelentő helyekről. A magyar csapatból több alapember is hiányzik, míg az ellenfél klasszisai hetek óta remek formában vannak.
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton Svédországban lép pályára világbajnoki selejtező mérkőzésen. A hazaiak eddigi két találkozójukon magabiztosan verték Máltát, majd hazai környezetben kikaptak a horvátoktól, így ellenünk csak a győzelem elfogadható számukra.

A horvátoktól sima vereséget szenvedő, majd Izlandot nagy nehezen legyőző magyar válogatott is tisztában van ezzel, így nem meglepő, hogy Lothar Matthäus szövetségi kapitány - aki mindenhol győzni szeretne - ezúttal úgy nyilatkozott, tökéletesen elégedett lenne az egy ponttal is.

Három alapember hiányzik

A mieink helyzetét nehezíti, hogy a német kapitány ezúttal nem számíthat három alapemberére, a horvátok elleni kiállítás miatt még mindig eltiltását töltő Husztira és a három sárga lappal rendelkező Rósára és a sérült Lőwre. Mindhármuk küzdeni tudása, futómennyisége hiányozni fog a Ljunberget is soraiban tudó svéd középpályások ellen.

Klasszisok és Torghelle

Az Arsenal játékosának kell kiszolgálnia a Larsson, Ibrahimovics csatárkettőst, melynek mindkét tagja remek formában van, hiszen a Barcelonában és a Juventusban is alapembernek számítanak és az elmúlt hetekben is több, fontos gólt szereztek. (Nem mellékesen Máltának ketten hatot lőttek és mindketten tagjai annak az ötvenes listának, melyről kiválasztják az idei év legjobb labdarúgóját.)

Ugyanez nem mondható el a magyar együttes támadóiról, hiszen Torghelle egyre nehezebben tud bekerülni a Crystal Palace csapatába és Szabics is messze van tavalyi remek formájától. Az elmúlt válogatott meccseken többnyire Gera volt a "megmentő", de a volt ferencvárosi játékostól sem lehet elvárni, hogy sorozatban a hátán vigye a csapatot.

Az összeállítás még titok

A mieink csütörtökön érkeztek meg Svédországba és már aznap edzést tartottak. Ezen a játék gyorsítását, a beívelésekre és a fejesekre való reagálást gyakorolták. Lothar Matthäus teljes titokként kezeli az összeállítást, talán csak Király, Gyepes és Gera helye biztos, míg a túloldalon csak a bal oldali védőjátékos Edman nem szerepelhet. A találkozót a skót Stuart Dougal vezeti.

A hétvégi program:
A hétvégén 23 mérkőzést rendeznek a labdarúgó világbajnoki selejtezők európai csoportjaiban. A programból ezúttal egy összecsapás emelkedik ki: Manchesterben igazi brit rangadót rendeznek, ugyanis az angolok a walesieket fogadják.

A magyar érdekeltségű csoportban a stockholmi Rasunda-stadionban 17 órakor kezdődő Svédország-Magyarország találkozó mellett a Horvátország-Bulgária, valamint a Málta-Izland összecsapást bonyolítják le.

A hétvégén Dél-Amerikában is folytatódnak a kvalifikációs küzdelmek, az öt mérkőzés közül kiemelkedik a két, egyformán kétszeres világbajnok Argentína és Uruguay válogatottjainak összecsapása.

Európai világbajnoki selejtezők (szombat):
1. csoport:
Finnország-Örményország, Tampere 16 ó
Csehország-Románia, Prága 17 ó
Macedónia-Hollandia, Szkopje 20:30

2. csoport:
Ukrajna-Görögország, Kijev 18:15
Törökország-Kazahsztán, Isztambul 19
Albánia-Dánia, Tirana 20:45

3. csoport:
Luxemburg-Oroszország, Luxembourg 17
Szlovákia-Lettország, Pozsony 17:30
Liechtenstein-Portugália, Vaduz 19:15

4. csoport:
Ciprus - Feröer-szigetek, Nicosia 18
Izrael-Svájc, Tel-Aviv 19
Franciaország-Írország, Párizs 21

5. csoport:
Skócia-Norvégia, Glasgow 16
Fehéroroszország-Moldova, Minszk 18
Szlovénia-Olaszország, Celje 21

6. csoport:
Anglia-Wales, Manchester 16
Azerbajdzsán - Észak-Írország, Baku 18:30
Ausztria-Lengyelország, Bécs 20:30

7. csoport:
Bosznia-Hercegovina - Szerbia és Montenegró, Zenica 20:15
Spanyolország-Belgium, Santander 21:45

8. csoport:
SVÉDORSZÁG-MAGYARORSZÁG, Stockholm 17 ó
Málta-Izland, La Valletta, 18:15
Horvátország-Bulgária, Zágráb 20:15

Az állás: 1. Horvátország 6 pont/2 mérkőzés, 2. Svédország 3/2 (7-1), 3. Bulgária 3/1 (3-1), 4. Magyarország 3/2 (3-5), 5. Izland 0/2 (3-6), 6. Málta 0/1 (0-7)

Dél-amerikai világbajnoki selejtezők:
szombat:
Argentina-Uruguay 20
Bolívia-Peru 22 ó
vasárnap:
Kolumbia-Paraguay 0:10 ó
Venezuela-Brazília 3
Ecuador-Chile 23