Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Wenger: Néhány játékosomat doppingolták

2004.10.08. 13:37
Az Arsenal nyáron Anglián kívülről igazolt új játékosai közül "néhánynak" túl sok vörösvérsejtje volt, amikor a klubhoz érkezett, állítja az egyesület edzője, Arsene Wenger. A szakember szerint a futballistákat a tudtukon kívül doppingolták.
Az Arsenal labdarúgócsapat edzője, Arsene Wenger szerint a futballban is létezik a dopping, "néhány klub ugyanis a focistái tudta nélkül doppingolja a játékosait".

A szakember azt követően jutott erre a következtetésre, hogy a nyáron Anglián kívülről igazolt játékosai közül többnek is irreálisan magas volt a vörösvérsejt-szintje, amit a kerékpársportban elterjedt EPO nevű anyag válthat ki.

Holland, francia, olasz és spanyol klub is gyanúba kerülhet

A szer a vér vörösvérsejt-számát növeli meg, így az több oxigén szállítására képes, ami fokozza a szervezet teljesítőképességét.

"Néhány külföldről érkezett új játékosunknál abnormálisan magas vörösvérsejt arányt mutattak ki az orvosaink, amely elgondolkodtató" - nyilatkozta Wenger az eurosport.com-nak, a televíziós sportcsatorna internetes oldalának.

A nyári átigazolási szezonban a holland Robin Van Persie-t a Feyenoordtól, az olasz Arturo Lupolit a Parmától, a francia Mathieu Flaminit a Marseille-től, míg a spanyol Manuel Almuniát a Celta Vigótól szerződtette az Arsenal.

Valószínűleg négyük között lehetnek azok, akiknél a normálisnál jóval több vörösvérsejtet találtak, bár Wenger nem mondott neveket.

A Juventus ellen ma is folyik az eljárás

"Előfordulhat, hogy a klubjuknál úgy tudták, vitamintablettákat szednek, miközben teljesen mást adtak nekik. Szerintem vannak olyan egyesületek, amelyek titokban doppingolják a játékosaikat" - jelentette ki Wenger, vagyis az Arsenal új igazoltjai állítják, nem volt tudomásuk róla, hogy tiltott szert vesznek magukhoz.

Angliában a doppingvizsgálatoknál nem ellenőrzik az EPO jelenlétét, amely csak a vérből mutatható ki. Olaszországban még a kilencvenes évek végén Zdenek Zeman, aki napjainkban a Lecce edzője, doppingolással vádolta meg a Juventus játékosait, és az EPO is szóba került az ügyben.

Néhány éve a Parma is gyanússá vált, amikor a szezon előtti felkészüléskor több játékosnál is túl magas vörösvérsejt-szintet mutattak ki, ám akkor ezt a klub vezetői azzal magyarázták, hogy a csapat magaslati edzőtáborban készült, és emiatt változott meg a vérük összetétele.

Olaszországban a Juventus ellen bírósági eljárás is indult, amely viszont a mai napig nem ért véget, az ítélet kihirdetését már többször is elhalasztották.