Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Matthäus: Klinsmann egy gyilkos

2004.10.10. 20:39
A magyar válogatott szövetségi kapitánya a Münchner Tageszeitung című lapnak adott interjújában "gyilkosnak" nevezte Jürgen Klinsmannt, a német nemzeti csapat trénerét, mert menesztette hazája gárdájának eddigi kapusedzőjét, Sepp Maiert.
A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) a jövőben nem számít Sepp Maierre, aki 1987-től a válogatott kapusedzőjeként tevékenykedett.

Maier leszólta Lehmannt

A szakítás okaként az elöljárók azt jelölték meg, hogy a 70-es évek kiválósága megengedhetetlen hangnemben beszélt a jelenleg számításba vett két hálóőr, Oliver Kahn és Jens Lehmann vetélkedéséről. A 60 esztendős tréner néhány hete került a kritikák középpontjába, azután, hogy Lehmannal kapcsolatban úgy fogalmazott: "megfeszülhet, de akkor sem lesz a válogatott elsőszámú kapusa".

A vasárnapi bejelentést Maier, valamint Jürgen Klinsmann szövetségi kapitány, Joachim Löw, a szakvezető segítője, illetve Oliver Bierhof, a szövetség sportigazgatója közötti egyeztetés előzte meg.

Köpke lehet az utód

Klinsmann Maier utódjául Andreas Köpkét, a 90-es évek remek kapusát szemelte ki, a DFB illetékesei a jövő héten veszik fel a kapcsolatot a jelölttel.

A kapitány egyébként - Maierhez hasonlóan - pillanatnyilag Kahnt tartja jobbnak, de időnként Lehmannak is lehetőséget ad a bizonyításra. Így volt ez szombaton is, amikor a német csapat Teheránban, barátságos mérkőzésen 2-0-ra nyert Irán válogatottja ellen.

Matthäus felkapta a vizet

Lothar Matthäus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya igen kritikusan fogadta a döntést.

"Emberileg nagy veszteség érte a DFB-t, de a szövetségben már évek óta nem számítanak az ilyen szempontok. Azóta sem, hogy Jürgen ott van. Ő egy gyilkos" - mondta a 150-szeres válogatott német szakember, aki a Münchner Tageszeitung című lap hétfői kiadásának nyilatkozott.

"Köpke, Klinsmann és Bierhoff mindig is nagyon közel álltak egymáshoz" - fejtegette Matthäus, aki szerint logikusnak tűnik, hogy Köpke legyen a távozó Maier utódja.

Pénzt is veszített Klinsmann miatt

A magyar szövetségi kapitány Klinsmann augusztusi német kapitányi kinevezése óta folyamatosan kritizálja egykori játékostársát. Kettejük viszonya már a pályán is tragikus volt, azt követően pedig, hogy a kilencvenes évek végén Matthäus arra fogadott, hogy bayernes csapattársa képtelen lesz legalább 15 gólt lőni a szezonban, végképp megromlott.

Klinsmann épp tizenötöt lőtt abban az évben, így Matthäus alul maradt, csakúgy mint a német kapitányi posztért folytatott júliusi küzdelemben. Akkor a magyarok edzője többször is önként ajánlkozott a posztra - "szívesen lennék német kapitány" - , ám a DFB vezetői - miután az összes neves német tréner visszautasította a lehetőséget - nagy meglepetésre az Amerikában élő, edzői tapasztalatokkal nem, ám a szükséges képesítéssel rendelkező kollégáját keresték meg, majd napokon belül szerződtették. (Lothar Matthäust decemberben a Magyar Labdarúgó Szövetség a válogatott vezetéséhez kellő képesítés nélkül is leigazolta.)

Hoeness: Matthäus a padon olyan lenne, mint egy KGB-ügynök

Matthäus német szakvezetői kinevezését augusztusban egykori bayernes felettesei is ellenezték, Franz Beckenbauer, a Bayern München-, és a 2006-os vb szervezőbizottságának elnöke csupán azt mondta, egykori játékosa még nem alkalmas a posztra, a bajor klub menedzsere, Uli Hoeness viszont sokkal keményebben fogalmazott: "Ha Lothar lenne a kapitányunk, az olyan volna, mintha egy KGB-ügynök ülne a kispadunkon".

A pályán szinte mindent megnyertek együtt

Klinsmann véglegesítését követően a 42 éves, Magyarországon dolgozó edző a Sport Bild-béli szokásos heti jegyzetében azonnal kritizálta korábbi társát.

"Jürgen jó kapcsolatban áll Mayer-Vorfelder DFB-elnökkel, és alighanem ez a kapcsolat segítette. Ráadásul, amíg a válogatottban játszott, bomlasztotta a csapategységet, klikkek keletkeztek, sokan semmi pozitívat nem tudnak róla mondanak róla mondani" - írta jegyzetében Matthäus.

A két játékos sohasem volt jóban egymással, pedig az Interben és a Bayernben is éveken át együtt futballoztak, olasz- és német bajnokságot, valamint két UEFA-Kupát is nyertek közösen.