Piroska
-2 °C
5 °C

'Doppingolták a Juventus játékosait'

2004.10.15. 14:55
A legsikeresebb olasz futballklub, a Juventus ellen 1999-ben indult eljárás, miután Zdenek Zeman, az AS Roma akkori edzője doppingolással vádolta meg az egyesület játékosait. Ötéves vizsgálatsorozatot követően a torinói ügyészségen péntek délelőtt ismertették a klub elleni vádat, melyben kimondják: a Juventusnál tiltott szereket adtak a focistáknak.
"A Juventus futballistáit EPO-val doppingolták, ez egyértelműen kiderül a játékosok túl magas vörösvérsejt-számából, amelyet az orvosi vizsgálatok mutattak ki. Mindezt pontos és egymást erősítő feljegyzések bizonyítják. A tiltott szereket sérülésükből felépülőben lévő játékosoknál bizonyítottan alkalmazták, amint az kiderül Antonio Conte és Alessio Tacchinardi dossziéjából" - mondta Gianfranco Colace, a Juventus elleni vizsgálatot folytató egyik államügyész péntek reggel, a torinói bíróságon.

Zeman indította el az ügyet

A leghíresebb és legsikeresebb olasz futballklub ellen 1999-ben indult meg az eljárás, miután az akkoriban az AS Romát edző - ma a Lecce trénere - Zdenek Zeman azt nyilatkozta, hogy a Juventusnál doppingolják a focistákat.

A torinói klub képviselői akkor is és ma is tagadták a cseh szakember állításait, az öt év alatt többször is megpróbáltak véget vetni az eljárásnak, ám az a múlt heti kihallgatásokkal célegyenesébe érkezett, így a tárgyalássorozat nemsokára a döntéshozatallal ér véget.

Precedens nélkül

Az ügyészek vádjai nagyon súlyosak, de mivel korábban még nem csak hogy Olaszországban, hanem a világon sem volt példa hasonló esetre, az ítéletet egyelőre megjósolni sem lehet.

Annyi persze valószínűsíthető, amennyiben a Juventus vezetőit, illetve orvosait bűnösnek nyilvánítják, nem csak rájuk, de a klubra is kemény büntetés vár.

Az FC Juventus a legsikeresebb olasz futballkub, hazája bajnokságát huszonhétszer, kupáját kilencszer nyerte meg, és győzött mindhárom európai sorozatban, a BEK-ben, illetve Bajnokok Ligájában, az UEFA- és a Kupagyőztesek-kupájában is.

Az idei szezonban szintén kiválóan szerepel, vezeti az olasz Serie A-t és élen áll a BL-csoportjában is.