Szilárda
0 °C
6 °C

Virágzik a szurkolói futballturizmus

2004.10.22. 12:45
A hétközi két Bajnokok Ligája-rangadón - Juventus-Bayern, Milan-Barcelona - a nem érintett csapatok szurkolóin kívül kétségkívül a magyarok voltak legtöbben. Lépten-nyomon magyar szót lehetett hallani, családi szórakozásnak is kiválónak bizonyult a két meccs. Az Index tudósítójával néhányan megosztották gondolataikat, miért nem járnak itthon meccsekre, csak külföldön.
Kedd délelőtt csak néhány jegyüzér tántorgott a Juventus impozáns stadionja előtt a Bayern München vendégjátékát megelőzően. Alighanem óriási szereptévesztésben voltak, mert komolyan nem gondolhatták, hogy tőlük vesznek majd jegyeket a szurkolók, hiszen a Juve-stadionban még egyszer sem volt telt ház, amikor a "Zebrák" játszottak. (Amikor a város másik és egyben előbb alapított csapata a Torino feljutott, akkor viszont megtöltötték a drukkerek a hetvenezres arénát.)

"Szia, Anyu!"

Végül húszezren voltak kíváncsiak a németekre, és a foghíjas lelátókon magyar transzparensek is megjelentek, köztük a "Szia Anyu!" Kifelé jövet aztán szembesülhettünk azzal, hogy nem kóbor drukkerhadról van szó, hanem szervezettről.

Jöttek vagy százan, és korántsem voltak elkeseredve, hogy mind iramban, mind hangulatban egy gyorsan felejthető meccset láthattak, mert már a szerdai Milan-Barcelona lázában égtek.

Milánóban még több magyar volt. Itt a jegyüzérek sem voltak elkárhoztatva, aligha kellett az éhhaláltól tartaniuk, mert a klub hivatalos ajándékboltjában egyértelművé tették: csak a feketepiacon lehet jegyhez jutni.

Magyar meccsre soha

A San Siro teljesen megtelt, és a magyarok közül jött apa fiával, de megnézte a meccset szerelmespár is. Volt olyan szurkoló is, aki kijelentette, a Barcelona kedvéért inkább áldoz vagyonokat, de látni akarja az idén kifejezetten jól, és tekintélyének megfelelően szereplő csapatot.

"Én sohase mennék el a magyar válogatottal a világ egyetlen pontjára sem. Elismerem a légiósok tudását, de ennyi." - mondja Roland. "Én járok magyar meccsekre, de csak nevetni tudok rajtuk" - teszi hozzá barátja, Tibor. "A múltkor láttam a válogatottban tévedésből otthagyott Tóth András nyilatkozatát, amelyikben azt találta mondani, azért rosszabbak a külföldieknél, mert állandóan azzal szembesítik őket, hogy ők olyan játékosok, akikkel össze sem lehet hasonlítani a külföldieket. És annyit mondják ezt, hogy az ember a végén elhiszi: nincs keresnivalója. Hát nincs is, és kurvára nem is kíváncsi rájuk senki, mert alkalmatlanok és nagypofájúak" - teszi hozzá a hevesebb vérmérsékletű Tamás.

Nekünk még stadionunk sincs

Vannak persze náluk higgadtabbak, akik egymás között kiértékelték a meccset, és a mi véleményünkre is kíváncsiak voltak. Így szóba került Ronaldinho egy-két klasszismozdulata, Sevcsenko lendülete, és persze rögtön találgatás kezdődött, ki kaphatja idén az Aranylabdát.

A stadion percek alatt kiürült, a nyolcvanezres tömeg hömpölyögve hazaindul, és ilyenkor gondol bele az ember, ha Magyarországon csak egy kicsivel jobb futball lenne, és ha gyakrabban jönnének hozzánk sztárcsapatok, akkor milyen határtalan őrület lenne a pályák környékén és a stadionokban. De nekünk még komoly stadionunk sincs.

Olcsó jegytől a VIP-kártyáig
A szurkolók az Arenatravel jóvoltából utazhattak a két olasz városba, és az ügyvezető, Kudar Margit tájékoztatása szerint egyikük sem fél attól, hogy bajuk eshetne, balhéba keveredhetnének. "A félbeszakadt Roma-Lazio meccsen például egy édesanya a lányával utazott ki, és semmi bajuk nem esett, jóllehet a találkozó után egy olyan villamosra szálltak fel, amelyiken kizárólag Lazio-drukkerek voltak" - jelentette ki.

"Vannak törzsutasaim, de szerencsére egyre többen akarnak színvonalas meccseket látni. Büszkén mondhatom, irodánk kiváló kapcsolatokkal rendelkezik, így nemcsak a legolcsóbb jegyekhez jutunk hozzá, hanem érdeklődés esetén VIP-kártyát is tudok szerezni, ami egyben azt is jelenti, hogy akár az öltözőig is elkísérhetik a drukkerek a játékosokat" - állította megkeresésünkre.

Az ügyvezető úgy tapasztalja, hogy a város látnivalói ritkán érdekli ügyfeleit, mert leginkább a meccsre hangolódnak rá. Az irodának a sport a fő profilja, és két éve a Juventus-Manchester valamint az Inter-Barcelona meccsre 250 utast vitt ki. (A bajnokik iránt is hatalmas az érdeklődés.)

"Öt-hatéves gyerekek is igen érdeklődnek az ilyen hangulatú meccsek iránt, és úgy láttam, a nagyobbak sem mindig a tengerpartot választják, hanem az itthon elképzelhetetlen légkörű meccseket" - összegzett.