Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Orbán csodagólt lőtt az üres kapuba

2004.10.28. 00:13
A Magyar Kupában a harmadosztályú Felcsút 3-2-es vereséget szenvedett hazai pályán az elsőligás Debrecentől. A mérkőzésen kispados volt Orbán Viktor volt miniszterelnök, aki szerint Novák Dezső futballtehetsége ügynökmúltja ellenére is vitathatatlan. Molnár Csaba klubtulajdonos nem lát összefüggést Orbán személye és a klub jómódúsága között.
"Hátravontan játszatom, centerként nem akarom összerugdaltatni" - mondta Nagy László, a Felcsút vezetőedzője Orbán Viktorról. "Negyvenegy évesen egy félidő is megterhelő. Tízperces játékos, de hát edzésre nem jár, neki talán már a tízperc is sok" - mondta Molnár Csaba, a felcsúti klub tulajdonosa Orbán Viktorról. "Mindannyian az edző kezében vagyunk" - mondta Orbán Viktor a pályára lépés esélyeiről.

Ott már van guba

Lassan ereszkedik a köd a felcsúti pályára. Tét a Magyar Kupában a legjobb tizenhat közé jutás, ellenfél a bajnoki címre hajtó Debrecen, a fideszes polgármester, Kósa Lajos legkedvencebb játékszere. A világítást még nem kapcsolták be, a büfében a drukkerek sorban állnak a dobozos sörökért, a parkolóba nagy Mercedeseken gurulnak be azok az üzletemberek, akik az elmúlt tizenöt évben klubról klubra szállva részt vettek a magyar futball tönkretételében. De mit keresnek Felcsúton? Sz. T. megmondja: "Tudod, a Felcsút jövőre biztos feljut a másodosztályba, ott már van guba, van mit zsebre tenni." Ha lesz, aki hagyja.

Molnár Csaba vasút- és útépítésnél használt automatikát gyártó céget gründöl. Olyan sikeresen teszi ezt, hogy négy évvel ezelőtt a Felcsút elnökévé választották. A csapat tulajdonosaként minden számlát ő ír alá, és egyedül vezeti a klubot. A feljutást szinte biztosra veszi, habár a hétvégi mérkőzésen hazai pályán verte őket a Paks, de még így is vezetik a bajnokságot. "A játékosok most büntetésben vannak" - mondja. "Tessék mondani, ha Orbán Viktor nem politikus lenne, hanem a helyi fűrészüzemben dolgozna, akkor is ilyen szép lenne a stadion?" - kérdezzük. "El kell jönni ide hétköznap, csak az én embereim szépítgetik az önkormányzati tulajdonú pályát és környezetét. Orbán Viktor csak az utánpótláscsapatainkat támogatja" - válaszolja Molnár Csaba. A csapat költségvetéséről annyit árul el, hogy "több tízmilliós" nagyságrendű.

Könnyített munkarendben

A harmadosztályú csapatban többen is megtehetik, hogy csak a futballnak éljenek. Akad, akit a tulajdonos lát el munkával. Az egyik legjobb futballista például mérnököket fuvaroz, könnyített munkarendben, de rendszeresen. Több játékos feltűnt hosszabb-rövidebb ideig az NB I-ben. A középső védő Szalai Csaba és a csatár Földes Gábor a Videotonban, a középpályás Móri Tamás az Újpestben lett ismert játékos.

Régi bűnnek hosszú az árnyéka

A csapathoz 1999-ben szerződött volt kormányfő legutóbb a REAC elleni kupamérkőzésen játszott a csapatban. A Felcsút 3-1-re vezetett, amikor Orbán beállt, a csapat kapott egy gólt, és - még hívei egybehangzó állítása szerint is - miatta majdnem kapott még egyet. Észak-Amerikából délben jött haza, első útja a felcsúti pályára vezetett. "Még a remeg a lábam" - mondja az autogramkérőknek. "Mit szól majd Kósa Lajos, ha Orbán-góllal verik ki kedvenc csapatát?" - kérdezzük. "A legkevésbé sem érdekel, hogy mit szól hozzá, mert a pályán semmi sem számít" - válaszolja Orbán az Indexnek, bár a csapatvezetők szerint csak akkor áll be, ha a mérkőzés vége előtt tíz perccel két-három gól a különbség a két csapat között.

Novák Dezső vallomásáról - a Ferencváros válogatott játékosa elismerte, hogy az állambiztonságnak írt jelentéseket játékostársairól - Orbán ezt mondta: "Régi bűnnek hosszú az árnyéka. A rendszerváltás kezdetén kellett volna rendbe tenni az ügynökkérdést. Legyen véleményük azoknak, akikkel együtt játszott, akikről a jelentéseket írta. A történtek Dezső bácsi futballteljesítményét nem árnyékolják be, a sorsdöntő szereléseit, a védhetetlen szabadrúgásgóljait csak tehetségének köszönheti."

Dadogósan passzolgat

A mérkőzés elején a Debrecen, ahogy mondani szokás, kapujához szegezi a hazai csapatot. A lövések és fejesek alig kerülik el a kaput. A vendégdrukkerek rigmusaikkal megbotránkoztatják a hülye bírózáshoz szokott hazaiakat. Vass István Zoltán egykori sportriporter stílusában: A debreceni szurkolók nagy természetükkel kérkednek, valamint nemi eltévelyedésre biztatják a szomszédvár Békéscsaba szurkolóit. Felhangzik a "mocskos MSZP" is dalba öntve, mire egy jóérzésű felcsúti néző odaszól társának: "Inkább ezt kéne énekelniük a fiúknak". Leonardo, a vendégek színes bőrű játékosa a huszonkilencedik percben vezetést szerez, 0-1.

A szünetben Orbán Viktor dadogósan passzolgat játékostársával, a jelenet láttán legvérmesebb rajongóinak is be kellett látniuk, hogy helyes döntés volt cserének jelölni, bár egy lövése után a labda a felső lécről az égbe pattant, majd valószerűtlen ívben hullott vissza a gólvonal mögé. Na jó, a kapu üres volt.

Kettő-kettőig jól állt

A második félidőben Orbán sorsa megpecsételődött, vagyis biztossá vált, hogy végig a cserék keserű kenyerét kénytelen eszegetni. Az ötvenhatodik percben Vargát buktatták a 16-oson belül, a debreceni védőt kiállították, a büntetőt maga Varga lőtte a kapuba, 1-1. Két perc múlva száz százalékos ziccert hibázott a hazai csapat, majd Szatmári ismét a Debrecennek szerzett vezetést, 1-2. A Felcsút nem adta fel, Móri egyenlített, 2-2. Két perccel a lefújás előtt a debreceni Halmosi készülődött szabadrúgáshoz. A felcsúti kapu mögött melegítő Orbán odaszólt a mellette álló cserejátékosnak, "ez nagyon meleg", és még a fejét is elfordította, így nem láthatta, hogy Kerekes a hálóba fejeli a labdát, 2-3. Az elsőligás Debrecen kínlódva nyert a harmadosztályú Felcsút ellen.

"Nem féltem attól, hogy Orbán Viktor dönti el a mérkőzést - nyilatkozta a mérkőzés után Kósa Lajos, debreceni polgármester. - A mérkőzés előtt arról beszélgettünk, hogy úgy lenne igazságos, ha mindketten játszanánk a saját csaptunkban." "Két gólt lőttek szabadrúgásból, pedig kedden direkt a rögzített helyzetek elleni védekezést gyakoroltuk" - mondta Nagy László. "Kettő-kettőig egész jól álltam" - mondta a 3-2-es felcsúti győzelmet tippelő volt miniszterelnök az öltözőben.

A jó szimatú Mercedeses klubkasszatolvajok különben a mérkőzés után az öltözőben gratuláltak a kiscsapat szép teljesítményéhez, ami nem sok jóval biztat, bár lehet, hogy nem is a 2005-ös feljutásra, hanem már 2006-ra gyúrnak.

A Magyar Kupa eredményei:
Felcsút SE (NB II)-Debreceni VSC 2-3
Szombathelyi Haladás (NB I/B)-Békéscsabai EFC 1-2 - hosszabbítás után
Baktalórántháza SE (NB II)-Budapesti Vasas 2-3
Szolnoki MÁV Neusidler (NB I/B)-Fehérvár FC 1-3
Szentesi TE (NB II)-Pécsi MFC 1-6
Dabas FC (NB II)-Ferencváros 0-4
Szeged FC (NB I/B)-MTK Budapest 0-4
Dunaújvárosi FC (NB I/B)-Diósgyőri BFC 2-1
Balatonlelle (NB II)-Kaposvári Rákóczi 0-3
Ajkai FC (NB III) - Matáv-Sopron 0-5
Rakamazi SSC (NB III) - Lombard Pápa 0-1
BKV Előre (NB I/B)-Győri ETO 2-1
Győri Integrál DAC (NB II)-Újpest FC 2-5
Kazincbarcika (NB II)-Pénzügyőr SE (NB II) 1-0
Bodajk (NB I/B)-Makó FC (NB I/B) 2-1 - hosszabbítás után
Bőcs (NB II)-Budapest Honvéd 2-4