Szilárda
0 °C
6 °C

A Debrecen nem bírt a Pápával

2004.10.31. 13:30
Az futballbajnokság tizenegyedik fordulójában az újonc Pápa meglepte a Debrecent, amely több mint fél órát emberhátrányban játszva mentett pontot idegenben. Az Újpest hazai pályán sem bírt a Péccsel, de a forduló meglepetését a Diósgyőr hozta kaposvári sikerével. A Vasas 0-1-ről fordítva ütötte ki a Honvédot. Vasárnap a Fradi lépett át könnyedén a sereghajtó Békéscsabán.

Utolsó pillanatban mentett pontot a Nyíregyháza

A hétközi Magyar Kupa-kudarc - kiesés a másodosztályú BKV Előre ellen - az eddig idegenben jól szereplő Győr ahhoz a Nyíregyházához látogatott, amely a Détári Lajos, Szabó András edzőkettős érkezése után sem tudott még győzelmet aratni. Az első félidőben a tudatosabban játszó vendégek többször is zavarba hozták a nyírségi védelmet és megérdemelten jutottak előnyhöz. Nicsenko ment el a baloldalon majd a tizenhatoson belülre érve a kifutó kapus felett a Sándor Györgyhöz emelt, aki a öt méterről talált be. Szünet után nagyobb sebességre kapcsoltak a hazaiak, aminek meg is lett az eredménye, ám a döntetlen így is a vendéglátók számára hízelgő.

Jegyzőkönyv
Nyíregyháza-Győri ETO FC 1-1 (0-1)
Nyíregyháza, 2000 néző, V: Megyebíró
Nyíregyháza: Németh - Szatke, Márton (Miskolczi 42.), Mező (Cipf 25.) - Lakatos, Hegedűs, Csillag (Rob 60.), Bánka, Laskai - Nikolic, Faragó
Győr: Stevanovic - Pusztai (Pomper a szünetben), Stark, Vincze G., Tóth P. - Sándor Gy., Ja:kl (Makra 66.), Vincze O. (Binder 80.), Varga Z. - Horváth R., Nicsenko
Gólszerzők: Cipf (88.), illetve Sándor Gy. (19.)
Kiállítva: Laskai (90.)
Sárga lap: Laskai (30., 90.), Lakatos (46.), illetve Varga Z. (21.), Nicsenko (38.), Tóth P. (43.)

Tíz emberrel döntetlenezett a DVSC

A bajnoki címre pályázó Debrecen a múlt heti, Újpest elleni hazai vereség után javítani érkezett az újonc, és eddig meglepően jól teljesítő Pápa otthonába. A mérkőzés elején aztán a hazaiak meglepték ellenfelüket és az első negyedórában akár két góllal is vezethettek volna. Eggyel sikerült is: a szlovák Medved öt méterről fejelt a Loki kapujába. A Debrecen fokozatosan átvette az irányítást, de feltűnően idegesen, kapkodva játszottak a vendégek.

A második félidőben feszült, ideges légkörben zajlott a mérkőzés, az indulatok a játék rovására mentek, ehhez hozzájárulhatott az egyenlítő gól is: az 52. percben egy kapu előtti kavarodás után Sándor Tamás elé került a labda, aki mellel levette, majd tizennyolc méterről, a jobbösszekötő helyéről félmagasan kapura lőtt. Szép kapus a bal kapufára ütötte a labdát, a játékvezető azonban a vonalban álló partjelző intésére gólt ítélt. Öt perccel később a játékvezető kiállította a Radicsba egy szabálytalanság belerúgó Nikolovot, de a létszámkülönbség sem hozott változást az eredményben.

Jegyzőkönyv
Lombard Pápa FC - Debreceni VSC-MegaForce 1-1 (1-0)
Pápa, 2200 néző, V: Saskőy
Pápa: Szép - Radics, Szekér, Farkas A., Orovecz (Szűcs M. 78.) - Kincses, Kovács P., Lászka, Germán (Vörös 82.) - Somfalvi (Stevica 72.), Medved
Debrecen: Csernyánszki - Nikolov, Éger, Komlósi, Szatmári - Habi - Dombi, Sándor T., Halmosi - Bogdanovic (Virág 66.), Kerekes (Leonardo 83.)
Gólszerzők: Medved (11.), illetve Sándor T. (52.)
Kiállítva: Nikolov (56.)
Sárga lap: Szekér (14.), Lászka (30.), Farkas A. (54.), illetve Habi (18.), Nikolov (30.)

Diósgyőri bravúr Kaposváron

Meglepő győzelmet aratott a Gálhidi Györggyel egyre inkább magára találó Diósgyőr az eddig remeklő Kaposvár otthonában. Egy védelmi hibát kihasználva szereztek vezetést viszonylag korán a jórészt a védekezésre összpontosító miskolciak és végül nagy szerencsével be is gyűjtötték a három pontot az ezzel a hazai veretlenségét elveszítő, egyébként jól futballozó és rengeteg helyzetet kihagyó Kaposvárral szemben.

Jegyzőkönyv
NABI Kaposvár-Diósgyőr BFC 0-1 (0-1)
Kaposvár, 3000 néző, V: Makai
Kaposvár: Balajcza - Finta, Zahorecz, Kovácsevics - Farkas (Huzmi 69.), Nagypál (Bank 60.), Máté, Andruskó (Zsolnai 78.), Tóth B. - Kardos, Oláh
Diósgyőr: Kövesfalvi - Hornyák, Mogyorósi, Horváth T., Müller (Sipeki 60.) - Egressy, Vitelki, Katona, Belényesi - Tisza (Krajncz 80.) Polyák (Papp 73.)
gólszerző: Polyák (15.)
sárga lap: Zahorecz (18.), Máté (20.), Tóth B. (88.), illetve Polyák (37.), Mogyorósi (67.), Vitelki (87.)

ZTE: magabiztosan idegenben is

A Zalaegerszeg hetek óta bizonytalan anyagi háttérrel remekel és ezúttal Sopronban sem inogtak meg a kék-fehérek. A frissebben, pontosabban futballozó vendégeknek jóval több helyzetük volt, a Matáv egy szép akciónak, valamint Balogh kapus bravúrjainak köszönheti, hogy nem került hátrányba az első félidőben. A hazaiak a második félidőben is sok hibával, pontatlanul játszottak, a játék képe alapján a vendégek győzelme megérdemelt, és az egygólos különbség még a soproniakra nézve hízelgő.

Jegyzőkönyv
Matáv FC Sopron-ZTE FC 1-2 (1-1)
Sopron, 3600 néző, V: Vad II.
gólszerzők: Bárányos (22.), illetve Koplárovics (34.), Józsi (61.)
sárga lap: Debnár (53.), Bárányos (91.), illetve Ljubojevic (19.), Csóka (83.)
Sopron: Balogh - Földvári, Debnár, Szekeres, Hanák - Bagoly (Pintér, 72.) - Lazic, Fehér (Sira, a szünetben), Balaskó (Szabó O., 60.) - Bárányos, Tóth M.
ZTE: Varga - Kocsárdi, Sebők, Csóka, Szamosi - Ljubojevic (Babati (76.), Balog, Józsi (Janjic, 92.), Koplárovics - Waltner, Gyánó (Sebők J., 62.)

Pontot rabolt a Fehérvár

Rengeteg pontatlanság jellemezte az MTK játékát, a hazaiak kapkodtak, így a támadások befejezése nem sikerülhetett. A két gyors fehérvári csatár többször is zavarba hozta a hazai védelmet. A második félidő első negyedórája rendkívül unalmas futballt hozott, már-már úgy tűnt, hogy egyik csapat sem tör győzelemre. Ekkor azonban Illés rövid időn belül két alkalommal is bevette a Fehérvár kapuját, amire ugyancsak gyorsan válaszolt Horváth F. A szépítő gól reményt adott a vendégeknek, akik a hajrában végül kiharcolták a döntetlent.

Jegyzőkönyv
MTK Budapest-Fehérvár FC 2-2 (0-0)
Hidegkuti-stadion, 1000 néző, V: Sóthy
MTK: Végh - Balogh B., Lambulic, Juhász, Pollák - Bori, Jezdimirovic, Horváth L., Füzi - Kanta J. (Illés, a szünetben), Silva
Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Kuttor, Koller, Horváth G. - Schwarcz (Bozic, 65.), Lattenstein, Tóth B., Szabó T. - Hercegfalvi (Magasföldi, 71.), Horváth F. (Csordás, 87.)
gólszerzők: Illés (61., 65.), illetve Horváth F. (67.), Magasföldi (84.)
sárga lap: Jezdimirovic (17.), illetve Hercegfalvi (7.), Kuttor (73.)

A Pécs kibekkelte a döntetlent

Az Újpest egy hete Debrecenben tudott nyerni, Pécsett viszont csak a gondokról érkeztek a hírek, így a két csapat budapesti találkozója előtt a lilák tűntek esélyesebbnek. A hazaiak nagy lendülettel kezdték a mérkőzést, ám úgy tűnt, hogy a pécsiek megtalálták az újpesti támadások ellenszerét és betömörülős játékukkal sikerült kihúzniuk a kritikusnak számító első negyedórát. A sikertelen próbálkozások hatására mintha az újpestiek kicsit elbizonytalanodtak volna, ami a pécsiek játékkedvét hozta meg.

A második játékrészben folytatódott az első negyvenöt perc forgatókönyve: az újpestiek támadtak, de a vendégek valóságos élő falat alkottak 16-osuk előterében. A pécsiek első fegyelmezetlenségét góllal bosszulta meg az Újpest és egy tetszetős kontra révén megszerezte a vezetést, de egy távoli lövéssel a Pécs egyenlített, így minden visszaállt a régi "kerékvágásba". Összességében egy viszonylag eseménytelen mérkőzésen igazságos döntetlen született.

Jegyzőkönyv
Újpest FC-Pécs MFC 1-1 (0-0)
Szusza Ferenc-stadion, 3408 néző, V: Hanacsek
Újpest : Vlaszák - Grósz, Tamási, Juhár, Vanczák (Vermes 38.) - Simek, Erős K., Farkas B., Tóth N. - Bükszegi, Feczesin (Kovács Z. 59.)
Pécs : Németh G. - Bajusz, Dienes, Szabados, Szekeres - Sipos (Pavicevic 71.), Erős G. (Horváth Gy. 58.), Kulcsár, Szögedi - Pest K., Montvai (Baumgartner 81.)
gólszerzők: Bükszegi (63.), illetve Pest K. (69.)
sárga lap: Pavicevic (87.)

Meggyőzően fordított a Vasas

Második félideji játékával meglepte a Bp. Honvédot a Vasas a forduló budapesti "rangadóján", és többek között a kispestiektől viharos körülmények között távozott Horváth Péter két góljával 4-1-re nyert. A kezdést megelőzően a kispesti szurkolók tűzijátékkal fokozták a hangulatot, s szinte a szünetig nem is volt látványosabb esemény az Illovszky-stadionban. A hajrában aztán felpörögtek az események, s némi meglepetésre az addig roppant pontatlanul futballozó kispestiek vezetést szereztek, igaz, ehhez kellett a hazai védők hibája is. A szünet után alaposan feljavult a Vasas, tetszetős játékkal, viszonylag könnyedén fordított. Az idegenben továbbra is pont nélküli Honvéd csak felesleges durvaságokkal tűnt ki, esélye sem volt a pontszerzésre.

Jegyzőkönyv
Vasas-Budapest Honvéd 4-1 (0-1)

Illovszky-stadion, 4500 néző, V: Szabó
Vasas: Posza - Molnár, Plókai, Kollár (Kovrig, 15.), Tóth - Weitner (Szanyó, a szünetben), Schultz, Ködöböcz, Rósa - Horváth, Ferenczi (Bardi, 86.)
Honvéd: Erdélyi - Stamenic, Vámosi, Budovinszky, Mészáros - Genito (Csobánki, 58.), Szili (Dancs, 70.), Vadócz, Vén (Dobos, 78.) - Herczeg, Lázás
gólszerzők: Ferenczi (60.), Horváth (63.), Schultz (77., 11-esből), Horváth (89., 11-esből), illetve Vén (44.),
kiállítva: Vámosi (67.)
sárga lap: Molnár (25.), illetve Stamenic (12.), Genito (27.), Budovinszky (65.), Vámosi (66., 67.), Vén (76.)

FTC: félgőzzel is

A forduló utolsó, vasárnap déli mérkőzésén a Feyenoord elleni UEFA-kupa találkozóra készülő Ferencváros látogatott Békéscsabára. Az első játékrészben egyáltalán nem lehetett megkülönböztetni, hogy melyik csapat áll a tabella élén, illetve a végén, ráadásul a csabaiak helyzetei sokkal veszélyesebbek voltak, mégis a zöld-fehérek jutottak előnyhöz egy öngól révén. Közel félórányi játék után Huszti beivelése Grujic térdéről vágódott a hazai kapuba. A Fradi játéka a fordulás után valamelyest feljavult, és a hazaiak is elfáradtak, így a gyorsabb zöld-fehérek egyre több helyzetet alakítottak ki Simunic kapuja előtt, s kétszer be is találtak. Huszti egy hárított tizenegyes utáni újrázásból növelte az előnyt, a Ferencváros első igazi mezőnygóljá pedig Sowunmi szerezte, beállítva ezzel a 3-0-ás végeredményt.

Jegyzőkönyv
Előre FC Békéscsaba-Ferencváros 0-3 (0-1)
Békéscsaba, 7000 néző, V: Szarka
Békéscsaba: Simunic - Vilotic (Kulacsik 59.), Grujic, Rubint - Paróczai, Balog Zs., Grúz, Ursz (Simon a szünetben), Funk - Potemkin (Pozsár 75.), Miculescu
Ferencváros: Szűcs L. - Vukmir, Botis, Lipcsei - Balog Z. (Zavadszky 67.), Kapic, Gyepes, Huszti - Rósa D. (Penksa 62.), Tőzsér - Vagner (Sowunmi a szünetben)
gólszerzők: Grujic (26., öngól), Huszti (77.), Sowunmi (82.)
sárga lap: Rubint (25.), illetve Balog Z. (32.), Kapic (88.)