Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Először nyert a Nyíregyháza

2004.11.06. 18:41
A magyar labdarúgó-bajnokság tizenkettedik fordulójában megszerezte első győzelmét a Nyíregyháza. Az MTK nem bírt az utolsó helyen álló Békéscsabával, a Sopronon az edzőváltás sem segített. A Győr fordított a Vasas ellen, a Pécs legyűrte a Pápát, a ZTE az Újpestet.
Miután a Vasas a múlt héten Egervári Sándorral megszerezte első győzelmét, Győrben is folytatni kívánta a pontgyűjtést. Így is kezdődött a találkozó, hiszen Ferenczi némi szerencsével vezetéshez juttatta a fővárosiakat. A győri nevelésű csatár Horváth indítása után kilépett a védők közül, előbb a kapusba, a visszapattanó labdát viszont a kapuba továbbította.

Félóra után egyenlítette a Győr, miután Varga baloldali elfutása után középen jól érkezett Sándor, és tíz méterről a kapuba bombázott. A félidő vége előtt Füzi kapitális hibája után Priskin elé került a labda, aki a hálóba lőtt. A második félidőben Vincze Ottó hatalmas szabadrúgását védte Posza, több nagy helyzet azonban már nem alakult ki, noha a Vasas érezhető fölénybe került.

Jegyzőkönyv:
Győri ETO FC-Vasas 2-1 (2-1)
Győr, 1000 néző, V: Makai
gólszerzők: Sándor Gy. (30.), Priskin (43.), illetve Ferenczi (8.)
sárga lap: Makra (87.), illetve Plókai (86.)
Győr: Stevanovic - Ja:kl, Stark, Horváth R. - Sándor Gy. (Makra 80.), Vincze O., Vincze G., Varga Z. (Pomper 89.), Tóth P. - Peric (Zsók 67.), Priskin
Vasas: Posza - Kollár (Szanyó a szünetben), Plókai, Tóth A. - Rósa H., Ködöböcz, Schultz (Bardi 68.), Kovrig, Gaál (Füzi K. 35.) - Ferenczi, Horváth P.

Eseménytelen, kifejezetten unalmas játékkal rukkolt ki az MTK a pénteken edzőt váltó Békéscsaba ellen, Garami csapata helyzetig sem jutott el az első félidőben. A fordulás után megélénkült valamelyest a játék, és a csereként beálló Illés vezetést szerzett a kék-fehéreknek. Az 50. percben Silva jó labdája után elfektette a kifutó kapust a középpályás, és az üres kapuba gurított.

Tíz percig sem örülhettek azonban a hazaiak, mert egy szöglet után Vilotic öt méterről a kapuba lőtt. (Ez az egy helyzete volt a vendégeknek.) A hajrában Illésnek akadt még egy lehetősége, de nem tudta kihasználni.

Jegyzőkönyv:
MTK Budapest-Előre FC Békéscsaba 1-1 (0-0)
Hidegkuti-stadion, 1000 néző, V: Arany T.
Gólszerzők: Illés (50.), illetve Vilotics (59.)
sárga lap: Pollák (16.), illetve Grúz (24.)
MTK: Végh - Balogh, Juhász, Lambulics, Pollák - Bori (Németh, 79.), Jezdimirovics, Horváth (Zabos, a szünetben), Kanta J. (Illés, a szünetben) - Welton Silva, Füzi
Békéscsaba: Simunics - Paróczai (Lázok, 89.), Grujic (Rubint, 83.), Vilotics, Ursz - Balog, Grúz, Vasziljevics, Simon (Tóth Gy., 58.), Funk - Miculescu

Elmaradtak a hazai rohamok a meccs elején, mégis előnybe került a Pécs. A pápai védők buktatták Montvait, aki a megítélt büntetőt biztosan lőtte a kapu bal oldalába. A szünetig viszont nem tudta megtartani előnyét Nagy Tamás csapata, mert az egyetlen tudatos támadás végén Geri beadását Germán a kapuba juttatta.

A fordulás után aktívabb lett a Pécs, és Horváth gólt érő fejese után is akadt néhány lehetősége. Csakúgy, mint a Pápának, de a hajrában ezek egytől-egyig kimaradtak.

Jegyzőkönyv:
Pécs MFC-Lombard Pápa FC 2-1 (1-1)
Pécs, 1500 néző, V: Erdős J.
gólszerzők: Montvai (27. - 11-esből), Horváth Gy. (54.), illetve Germán (39.)
sárga lap: Farkas A. (65.)
Pécs: Németh G. - Dienes, Szabados, Szekeres - Pavicsevics, Bajúsz (Berdó, a szünetben), Szögedi, Erős G. (Baumgartner, a szünetben), Kulcsár - Montvai (Lantos, 74.), Horváth Gy.
Pápa: Szép - Radics, Farkas V., Farkas A., Geri - Kincses (Tóth Cs., 82.), Orovecz (Tüske, 63.), Kovács P., Germán - Somfalvi (Vörös, a szünetben), Medved

A legutóbbi fordulóban hazai pályán a Diósgyőr ellen nagyon pechesen alulmaradó Kaposvár Fehérváron jóval szerencsésebbnek bizonyult. A hazaiak szinte végigtámadták a meccset, mégis csak nagy szerencsével voltak képesek egyenlíteni.

Tóth Balázs a hazai védők között kiugorva szerzett vezetést a vendégeknek, a 78. percben Csordás egy pontrúgás után egyenlített tíz méterről.

Jegyzőkönyv:
FC Fehérvár-NABI Kaposvár 1-1 (0-1)
Székesfehérvár, 1000 néző, V: Hanacsek
gólszerzők: Csordás (78.), illetve Tóth II B. (17.)
sárga lap: Tóth I B. (25.), Lattenstein (42.), illetve Kovácsevics (32.), Nagypál (43.), Kardos (45.), Finta (56.)
Fehérvár: Tudor - Csizmadia, Kuttor, Koller, Horváth G. - Lattenstein, Schwarcz (Bozics, 66.), Szabó T. (Kriston, 66.), Tóth I B. - Magasföldi (Csordás, 54.), Horváth F.
Kaposvár: Szűcs L. - Finta, Zahorecz, Kovácsevics - Farkas N. (Szakály, 90.), Bank, Nagypál, Andruskó, Tóth II B. - Kardos (Zsolnai, 63.), Oláh

A hét közben edzőt váltó Sopronon semmit sem segített, hogy ismét Pintér Attila ülhetett a kispadon. A vendégek enerváltan kezdtek, el sem jutottak a Honvéd kapujáig. A Honvéd ugyanakkor két Budoviszky-szabadrúgásnak köszönhetően előnybe került. Előbb harminc, utóbb tizennyolc méterről volt eredményes a védelem középső embere. Előbb a bal alsó, utóbb a jobb felső sarkot pécézte ki magának a játékos.

A Sopron szépítő gólját is lényegében egy szabadrúgás hozta meg, hiszen Bárányos lövése után Erdélyi a kapufára mentett, a kipattanót viszont Sira bekotorta. A Sopron a folytatásban átvette a játék irányítását, de ez kevés volt a pontmentéshez.

Jegyzőkönyv:
Budapest Honvéd-Matáv FC Sopron 2-1 (2-0)
Bozsik-stadion, 1500 néző, V: Fábián
gólszerzők: Budovinszky (31., 39.), illetve Sira (49.)
kiállítva: Szekeres (74.)
sárga lap: Herczeg (77.), illetve Bagoly (36.), Sifter (75.), Hanák (89.)
Honvéd: Erdélyi - Bábik, Budovinszky, Stamenic, Mészáros - Genito, Vadócz, Szili (Dobos 72.), Vén - Herczeg (Dancs 84.), Drobnjak (Csobánki 89.)
Sopron: Balogh - Földvári, Szekeres, Fehér, Hanák - Sira, Bagoly (Pintér a szünetben), Lazic (Horváth A. 58.) - Bárányos, Szabó (Sifter 19.) - Tóth M.

Megszerezte első győzelmét a Nyíregyháza, és ennél pikánsabb sikert nem is érhetett volna el Détári Lajos csapata, hiszen részint az ősi riválist verték otthonában, részint a nyáron úgy tűnt, hogy a Diósgyőr edzője a volt világválogatott lesz.

A Diósgyőr nem játszott rosszul az első félidőben, noha görcsösek voltak a játékosok. A nyírségiek mellé szegődött azonban a szerencse, és Vasas 35 méteres igen erős szabadrúgása utat talált a hálóig.

A térfélcsere után a Diósgyőr mindent egy lapra tett fel, de Németh Viktor mindent hárított, és így megőrizhette az egygólos vezetést a nyírégi társulat. Mi több: a hajrában Darók újabb gólt szerezhetett volna.

Ennyivel nem ért véget a mérkőzést, mert kisebb botrány alakult ki. A hazai szurkolók egy csoportja rossz néven vette, hogy a második félidőben a Nyíregyházáról érkező drukkerek transzparensen "üzentek" nekik és ahogy a csapatok eltűntek a játékoskijáróban, a nézőtéren megindultak a vendégszurkolók irányába. Néhányan át is ugrották a kerítést és az atlétikai pályán kíséreltek meg "célba érni", ezt viszont a rendőrség roppant hatékony fellépése meghiúsította. A szurkolótáborok találkozója így elmaradt, viszont a nyíregyháziakat csak fél óra elteltével engedték ki a rendőrök a szektorukból.

Jegyzőkönyv:
Diósgyőr BFC-Nyíregyháza 0-1 (0-1)
Diósgyőr, 10 000 néző, V: Vad II.
gólszerző: Vasas (23.)
sárga lap: Tóth Sz. (55.), Szatke (62.), Csillag (84.)
Diósgyőr: Kövesfalvi - Mogyorósi, Horváth T., Máté, Hornyák (Krajncz 88.) - Belényesi (Polyák 66.), Vitelki, Katona, Virág - Tisza, Egressy (Mogyoródi 77.)
Nyíregyháza: Németh V. - Szatke, Némedi, Vasas (Hegedűs 68.) - Miskolczi, Tóth Sz. (Csillag 81.) - Cipf, Bánka, Pintér - Rob (Darók a szünetben), Faragó

A Zalaegerszeg az Újpest ellen is megőrizte kiváló hazai mérlegét, és ebben a szezonban továbbra sem kapott gólt saját stadionjában. A meccs egy korai, negyedik percben esett gólnak köszönhetően dőlt el, amikor Sebők a tizenhatos vonaláról fordulásból a bal sarokba bombázott. A csatár a félidő közepén duplázhatott volna, de Waltner passzát nem tudta értékesíteni, jóllehet már csak a kapussal állt szemben.

A második félidőben megfogyatkozása után is többet birtokolta a labdát az Újpest, komoly veszélyt viszont nem jelentettek a kapura a vendégek, akiket már nem kísért el a pénteken menesztett technikai igazgató, Sallói István.

Jegyzőkönyv:
ZTE FC-Újpest FC 1-0 (1-0)
Zalaegerszeg, 7500 néző, V: Dubraviczky
gólszerzők: Sebők J. (4.)
kiállítva: Grósz (59.)
sárga lap: Csóka (31.), Kocsárdi (75.), illetve Grósz (36.), Vanczák (79.), Tóth (87.)
ZTE: Varga Z. - Kocsárdi, Sebők V., Csóka, Szamosi - Kaj (Babati, 79.), Balog, Ljubojevic, Koplárovics - Sebők J. (Gyánó, 51.), Waltner
Újpest: Vlaszák - Grósz, Tamási, Juhár, Vanczák - Simek, Erős K. (Polonkai, 62.), Farkas, Tóth N. - Bükszegi (Kovács, 71.), Rajczi