Auguszta
-4 °C
2 °C

'Jobban pörgünk, mint a Barcelona'

2004.11.08. 19:01
Három bajnoki és egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen van túl eddig Fehér Csaba az egykori BEK-győztes PSV Eindhoven csapatában. A válogatott középpályás szeretne többször játszani, de nem elégedetlenkedik, mert nagy konkurenciával kell felvennie a harcot, és a második csapat is ott lenne a dobogón. Úgy gondolja azonban, hamarosan elérkezhet az ő ideje. Az Indexnek az Arsenal elleni következő BL-meccsről is véleményt formált.
A magyar válogatott középpályásának, Fehér Csabának élete legnagyobb vágya teljesült a nyáron, hiszen négyéves szerződést kötött a holland bajnok, Eindhovennel. Fehér 2000 nyarán került az ugyancsak holland Bredához, és többször kiemelkedő teljesítményt nyújtott, így nemcsak az egykori BEK-győztes érdeklődését, hanem a Feyenoordét is felkeltette.

A nagyobb kihívás érdekelte

"Büszke vagyok rá, hogy a három holland klassziscsapatból kettőnél felmerült a nevem az erősítésekkor. Végül egyértelműen a Bajnokok Ligája-szereplés miatt választottam a PSV-t, pedig pontosan tudtam, sokkal nagyobb küzdelmet fogok vívni a kezdőbe való kerülésért, mint a Feyenoordnál" - elevenítette fel a múltat az Indexnek Fehér.

Fehér a múlt heti BL-fordulóban bemutatkozhatott, igaz csak pár perccel vehette ki a részét a norvég Rosenborg elleni 1-0-s győzelemből. Az Eindhoven egyébként az Arsenal előtt vezeti csoportját - a bajnokságban is az élen áll -, és sohasem állt olyan közel a továbbjutáshoz, mint most, mert csak egy pont hiányzik számukra a bravúrhoz.

Hiddink, a tanárember

"A PSV eddig egyszer sem jutott tovább csoportjából, érezzük, hogy nagy sikert érhetünk el, de mindez egyelőre nem beszédtéma közöttünk. Közhely, de tényleg a következő meccsel foglalkozunk" - magyarázta.

Fehér a bajnokságban eddig kétszer volt kezdő, és mindkét ízben végigjátszotta a találkozót, egyszer pedig csereként állította csatasorba edzője, Guus Hiddink, aki a negyedik helyezett dél-koreaiak kapitánya volt a legutóbbi világbajnokságon.

A második csapat is dobogós lenne

"Új szerepkör, ebből adódóan szokatlan számomra, hogy a kispadon ülök - nem is akarok hozzászokni -, de nekem eddig mindenhol kellett egy kis idő, hogy megismerjem a viszonyokat. Emlékszem, az MTK-nál sem voltam azonnal meghatározó ember, így különösebben nem nyugtalankodom, de persze elégedett sem lehetek, és zavar, ha nem mutathatom meg a tudásomat. Szemernyit sem bántam meg ugyanakkor, hogy elfogadtam a csapat ajánlatát" - értékelt.

A jobblábas játékos hozzátette, huszonhatan vannak az első csapat kereténél, és gyakran előfordul, hogy rajta kívül is válogatottak ülnek a padon. "Akik esetleg nem jutnak lehetőséghez, azok sem másodrendűek, hanem hasonló képességű játékosok, mint akik szóhoz jutnak" - magyarázta. Érzése szerint a második csapat is képes lenne dobogóra állni a bajnokságban. A konkurenciát érzékeltetendő elmondta: a nyáron marokkói válogatottat adott kölcsön a PSV.

Nagy pörgés az edzésen, de több hibával

Fehér úgy gondolja, hogy a ritmust felvette, csak az szokatlanabb számára, hogy a megszerzett labdával - a Bredával ellentétben - nem feltétlenül rohannak a kapu irányába, amiben sokkal inkább benne van a hibázás lehetősége. "A PSV-nél megtartjuk a labdát, igyekszünk minél tovább birtokolni, így idegileg, fizikailag is fárasztjuk a riválisunkat. Ehhez persze nagy biztonság és önbizalom kell, de ez megvan a gárdában" - jegyezte meg.

Fehér az edzéseikről így nyilatkozott: "A Barcelonától visszatért Cocu-vel beszélgettem az idekerülésünk után, és ő azt mondta: számára is igen meglepő volt az edzések hihetetlen irama. A katalánoknál ugyanis nem volt ekkora pörgés, viszont nézete szerint itt többet hibáznak a játékosok. Technikailag érezhetőbbek a hiányosságok, kivált az egymás között játékban, mondta a vb-negyedik játékos."

Hosszú pórázon a játékosok

A szakvezetőről, Hiddinkről szólva kifejtette, igazi tanárember, aki az utánpótlásra is fokozottan figyel, nemcsak az első csapatra. "Úgy hiszem, edzősködésének utolsó éveiben van, és nagyon komoly tekintélynek örvend, bizalmas viszonyban áll a vezetőkkel" - jelentette ki.

Fehér eddig nem tapasztalta meg a híres szigorát, és megítélése szerint az Eindhovennél "a leghosszabb a póráz." Ebben vélelmezhetően az is közrejátszik, hogy a játékosok tisztában vannak a klub helyzetével, és a konkurenciával, vagyis könnyen megszabadulnak a visszahúzó erőtől.

A legkényesebb igények

A középpályás nem költözött el Bredából, mert a két város csupán ötven kilométerre van egymástól, így autóval is könnyen átautózik. "Az edzőpályánk egy erdő közepén van, leírhatatlan, milyen körülmények között. A legkényesebb igényeket is kielégíti valamennyi füves és műfüves pályánk. Ez a tény is igazolja, igazi nagycsapatról van szó" - mondta. (A PSV-től a nyáron szerződött a Chelsea-hez Kezsman és Robben is.)

Fehér felvetésünkre nem titkolta, ha a következő fordulóban az Arsenal ellen pályára léphetne, élete nagy álma teljesülne. "Londonban ott ülhettem a kispadon, de kicsit keserű voltam, mert ott is maradtam. Aztán belegondoltam, hogy milyen kevés játékosnak adatott meg egyáltalán, hogy a helyemben legyen, mégsem éreztem maximális elégtételt" - összegzett.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft