Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Matthäus gyors gólban bízik Málta ellen

2004.11.14. 16:00
A negyedik világbajnoki selejtezőjét játssza a magyar labdarúgó-válogatott a jövő héten szerdán. Lothar Matthäus csapata ezúttal is idegenben lép fel, és most kötelező a siker, ha életben akarják tartani távolodó álmaikat. A német szakember maximálisan bízik a sikerben. A magyar csapat egyszer már "leégett" a szigeten, ahol egy hónapja Izland sem tudott nyerni.
"Meg kell nyernünk a szerdai mérkőzést, ha azt akarjuk, hogy maradjon esélyünk a világbajnoki szereplés elérésére" - mondta Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya azon a vasárnapi sajtótájékoztatón, amelyen a Málta elleni idegenbeli selejtező volt a téma. Ezelőtt találkozott a válogatott keret, amelyikből hiányzott Gera Zoltán, aki vasárnap délután még bajnoki mérkőzést játszott.

Szabics nélkül

A német szakvezető többször kiemelte és hangsúlyozta, ezúttal teljesen más összecsapásra kerül sor, mint amilyet Horvátországban és Svédországban játszott az együttes.

"A máltaiak jóval kevesebbet támadnak majd, így a mi stílusunk is más lesz. Ennek megfelelően állítottam össze a keretet, ugyanis több támadó típusú futballistát hívtam meg. Nekünk kell majd irányítanunk, biztos, hogy így is lesz, de természetesen nem becsüljük le az ellenfelet - mondta Matthäus. (A több támadó futballista szerepeltetésének valamelyest ellentmond, hogy a stuttgarti Szabics Imrét ezúttal nem jelölte a keretbe, bekerült viszont Kovács Péter, jóllehet Norvégiában már nem is zajlik a bajnokság.)

Most nem szabad pontot veszíteni

A korábbi kiváló futballista az ellenféllel kapcsolatban megjegyezte, hogy kollégája, a szintén német Horst Heese egységes védősorral és gyors csatárokkal rendelkezik. A máltaiak ugyanakkor nem zavartalanul készülnek a találkozóra, hiszen a pénteki edzést kihagyták, mert eddig nem kapták meg a futballisták a nekik járó prémiumot.)

"Készen állunk arra, hogy a maximumot nyújtsuk szerdán. Kétszer már vereséget szenvedtünk a selejtezősorozatban, igaz, a két legnehezebb találkozón, de most nem veszíthetünk pontokat. Fontos lenne, hogy gyorsan szerezzünk gólt, mert így változtatásra kényszerítenénk a máltaiakat. Emellett el kell kerülnünk a hibákat, mert akkor nagyon veszélyessé válhatnak a hazaiak" - jegyezte meg a szövetségi kapitány.

Csúsztatva közvetít az RTL Klub

Magyarország a '90-es világbajnoki selejtezőben találkozott utoljára a szigetország válogatottjával, és akkor mind idegenben, mind hazai környezetben hatalmas meglepetésre döntetlent játszott. Ebben a sorozatban Izland sem volt képes legyőzni Máltát, csupán egy gól nélküli döntetlenre futotta a sztárjaival felálló csapat erejéből. A máltaik nemzetközileg egy jegyzettebb játékossal rendelkeznek, a támadó poszton játszó, Michael Mifsud a norvég Lilleströmben edződik.

A magyar labdarúgó-válogatott küldöttsége hétfőn 11 órakor repül Máltára. A szerdán 19:30-kor kezdődő mérkőzésre Ta,Qaliban kerül sor. A világbajnoki selejtezőt az RTL Klub csúsztatva közvetíti. A csapat repülőgépe az összecsapás után még aznap este visszaindul Ferihegyre, s várhatóan 1 óra 30 perc körül érkezik meg.

A magyar labdarúgó-válogatott kerete:
Kapusok: Király Gábor (Crystal Palace), Rabóczki Balázs (FC Köbenhavn), Szűcs Lajos (Ferencváros)
Védők: Füzi Ákos (MTK), Gyepes Gábor (Ferencváros), Juhász Roland (MTK), Stark Péter (Győri ETO), Szélesi Zoltán (Energie Cottbus)
Középpályások: Dárdai Pál (Hertha BSC), Fehér Csaba (PSV Eindhoven), Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Hajnal Tamás (St. Truiden), Huszti Szabolcs (Ferencváros), Lipcsei Péter (Ferencváros), Rósa Dénes (Ferencváros), Tóth Balázs (Fehérvár FC)
Csatárok: Kovács Péter (Viking Stavanger), Rajczi Péter (Újpest), Torghelle Sándor (Crystal Palace), Waltner Róbert (ZTE)