Sára, Márió
2 °C
6 °C

Matthäus bizakodik és kritizál

2004.11.16. 14:52
A magyar labdarúgó-válogatott szerdán fontos világbajnoki selejtezőn lép pályára csoportja leggyengébb ellenfele, Málta ellen. Lothar Matthäus szövetségi kapitány bízik csapatában, hogy az az elmúlt hónapok meglepő eredményei után magabiztosan gyűjti be az előzetesen biztosra vett három pontot. A magyar kapitány csak azért bosszankodik, mert a közvetítési jogokat birtokló RTL Klub műsorpolitikai okokból csak este kilenctől számol be a fél nyolckor kezdődő találkozóról.
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bizakodva tekint csapata máltai selejtezője elé. A német szakember bízik együttesében, ugyanakkor nem felejti el megemlíteni, manapság egyre jönnek fel a kiscsapatok és ennek legutóbb a portugálok látták kárát, akik Liechtensteinből csak egy pontot tudtak elvinni.

A volt világbajnok bizakodását segíti, hogy hétfőn késő este teljessé vált a szerdai vb-selejtezőre készülő válogatott kerete, ugyanis megérkezett Angliából a West Bromwich Albionban szereplő Gera Zoltán. A játékos egy dugó miatt Londonból csak késve tudott elindulni, ezért nem is vehetett részt a válogatott hétfő kora esti edzésén. Kedden azonban már mindkét gyakorláson számíthat Gerára a szövetségi kapitány.

Matthäus azonban mégsem teljesen elégedett, mert felháborítónak tartja, hogy amíg a 19:30 órakor kezdődő összecsapást a DSF német sporttelevízió 19:15-től közvetíti, addig Magyarországon csak az a Sport2 adja élőben a találkozót, melyet néhány háztartásban lehet fogni. A jogokat birtokló RTL Klub műsorpolitikai okokból csak 21 órától számol be a találkozóról.

Matthäus: Abszurd helyzet
"Gondolkodtam, hogy szóvá tegyem-e, ám úgy vélem, el kell mondjam: partnerünk, az RTL Klub ezúttal nem úgy cselekszik, ahogyan azt mi, az MLSZ részéről joggal elvárhatnánk - idézte Lothar Matthäust az mlsz.hu, a futballszövetség honlapja. - Számomra elfogadhatatlan, hogy egy bármikor levetíthető tv-sorozat megelőzzön egy élő meccsközvetítést, vagyis a csatornának szerintem igenis élőben kellene sugároznia a szerdai világbajnoki selejtezőnket! Ha ez a televízió és a magyar futball egyaránt a fiatalokra épít, érthetetlen, hogy hét óra harminc perc helyett egy hétköznapon este kilenctől sugározzák csak a mérkőzést. Az pedig abszurd helyzet, hogy Németországban a DSF-nek köszönhetően bárki élőben láthatja a magyarok vb-selejtezőjét, miközben a mi szurkolóinknak otthon várniuk kell."

A Ta Quali-stadionban fél nyolckor kezdődő találkozón a finn Tony Asumaa fújja a sípot. A bíró vezette augusztus 26-án a Budapest Honvéd-Amica Wronki UEFA Kupa-selejtezőt, amelyen 11-esekkel a lengyelek harcolták ki a főtáblára jutást.

A két csapat eddig hatszor találkozott egymással. A mérleg: négy magyar győzelem és két döntetlen. A gólarány 15-4 a magyarok javára. A tétmérkőzéseket tekintve négyszer csapott össze a két válogatott, s mindkét döntetlen az 1990-es világbajnokság selejtezőjében született.

Legutóbb 1997 augusztusában találkozott a két gárda, akkor Siófokon háromgólos hazai sikernek örülhettek a magyar szurkolók. Érdekesség, hogy azon a találkozón a most is kerettag Lipcsei Péter szerezte a harmadik találatot. Összességében ez lesz a magyar válogatott 791. mérkőzése. Eddig 382 győzelmet, 234 vereséget és 174 döntetlent könyvelhetett el, a gólarány 1717-1205.

A csoport állása:
1. Svédország 9 pont/4 mérkőzés (14-2), 2. Bulgária 7/3 (9-4), 3. Horvátország 7/3 (6-2), 4. MAGYARORSZÁG 3/3 (3-8), 5. Izland 1/4 (4-10), 6. Málta 1/3 (1-11)