Klaudia
-4 °C
2 °C

Málta-Magyarország 0-2

2004.11.17. 19:30
Mint az elmúlt években már oly sokszor, ismét létfontosságúnak mondott selejtezőt játszott labdarúgó válogatottunk. A tét ezúttal a 2006-os németországi világbajnokság, az ellenfél pedig Málta volt. Félórányi szenvedés után, Gera remek megoldással szerzett vezetést az egyébként gyengén játszó magyar válogatottnak. A folytatásban sem javult a magyar együttes játéka, a hazaiak végig egyenrangú partnerei voltak a mieinknek. Egyenlíteniük azonban nem sikerült és Kovács 93. percben szerzett gólja bebiztosította a magyar győzelmet.
A magyar labdarúgó-válogatott ellenfele finoman fogalmazva is messze van a világ élvonalától, Lothar Matthäus, a magyar együttes szövetségi kapitánya azonban mégis óva intett mindenkit az elbizakodottságtól. Meglepetésre kimaradt a kezdőcsapatból a német szakembernél alapembernek számító Gyepes, viszont bekerült Hajnal. A mieink így a Király - Fehér Cs., Stark, Juhász, Huszti - Rósa D., Dárdai, Hajnal - Gera - Waltner, Torghelle összeállításban kezdték a találkozót.

Kapkodó magyarok

A kezdés után szinte azonnal támadólag lépett fel a magyar együttes, a hazaiak azonban a kapu előtt tömörülve jól szűrték meg a magyar próbálkozásokat. A máltai csapat az első percek után magukhoz tértek és átvették a játék irányítását. Sorra vezették formás támadásaikat a kapkodva, sok hibával játszó magyar csapat ellen.

Az 5. percben egy szöglet után csak Király bravúrja mentette meg a magyar együttest a góltól. Az első húsz perc magyar helyzet nélkül telt el, mindössze Torghelle távoli próbálkozását - mely méterekkel ment mellé - lehet lövésnek nevezni. Lassan, körülményesen haladt előre a magyar csapat, az elől helyezkedő emberek szinte megjátszhatatlanok voltak.

Matthäusé a legszebb passz

A 26. percben 17 méterről, remek helyzetből lőhetett szabadrúgást a magyar csapat, de Huszti kísérlete mintegy fél méterrel a kapu fölé szállt. Az első félóra legszebb magyar vonatkozású megoldása Matthäus nevéhez fűződött, aki szép mozdulattal emelt vissza egy kigurult labdát a máltai játékos kezébe.

A hazai együttes remekül váltott ritmust, majd labdavesztés után azonnal visszazárt. Kár volt azonban kapkodniuk, mert a magyar csapat roppant pontatlanul, ötlettelenül építgette támadásait. A 35. perc hozta az első valamire való magyar kapura lövést, amikor Huszti beadását Gera tette vissza Waltner elé, azonban a zalaegerszegi támadó próbálkozását a máltai kapus magabiztosan védte.

Magyar gól a semmiből

A 38. percben megszerezte a vezetést a magyar csapat. Gera kényszerítőzött Torghellével a hazai tizenhatoson belül, a visszakapott labdát pedig remek mozdulattal, mintegy 14 méterről ballábbal csavarta el a tehetetlen kapus mellett.

A második negyvenöt perc is máltai rohamokkal indult, a 48. percben egy szöglet utáni kavarodás után már királyon is átjutott a labda, de a Crystal Palace magyar kapusa hallatlan bravúrral visszanyúlt és a kapufára ütötte a labdát. A hazaiak a folytatásban sem csináltak semmi extrát, mindössze roppant lelkesen tették a dolgukat, mégis veszélyesebbek voltak, mint a magyar csapat.

Bő órányi játék után előbb Gera veszélyeztetett lábbal, majd Waltner fejelhetett, de ezek a kísérletek mellé szálltak. A 71. percben Waltner remek labdával ugratta ki Hajnalt, kinek lövése a baloldali kapufáról pattant ki. Még ugyanebben a percben Huszti indult meg két ember között, de 17 méteres lövését védte Haber.

Aztán 20 percig semmi. Jellemző a meccsre, hogy Matthäus az utolsó tíz percre csatár helyett védőt hozott be. Az utolsó pillanatokban még Lipcsei szabadrúgása és Kovács fejese jelentett kisebb veszélyt. A 93. percben még a máltai kapus is feljött egy szabadrúgásnál, azonban a beívelés utáni lövést Király védte.

Gól az utolsó utáni percben

Az ellenakcióból aztán Dárdai iramodott meg, középreadását Kovács Péter az üres kapuba gurította, bebiztosítva a győzelmet. Összességében elmondható, hogy a roppant gyengén, erőlködve játszó magyar válogatott ha szerencsével is, de hozta a kötelező győzelmet. Az azonban mindent elmond a mieink teljesítményéről, hogy az utolsó negyedórában csereként beállt Lipcseit is a védelembe rendelte Matthäus, noha az ellenfél Málta volt.

Málta-Magyarország 0-2
világbajnoki-selejtező, 8. csoport:
Ta,Qali-stadion, 2000 néző, vezette: Asumaa (finn)

Málta: Haber - Ciantar, Azzopardi, Briffa, Said, Dimech - Agius (Barbara 86.), Giglio, Huth (Koen 74.), Mattocks (Gaia 60.)- Mifsud
Magyarország: Király - Fehér, Stark, Juhász - Rósa (Gyepes 90.), Dárdai, Hajnal, Huszti - Gera - Torghelle (Kovács P. 67.), Waltner (Lipcsei 79.)

Gólszerző: Gera (39.) Kovács P. (93.)
Sárga lap: Said (26.) ill. Gera (66.)

A csoport állása: 1. Svédország 9 pont/4 mérkőzés (14-2), 2. Bulgária 7/3 (9-4), 3. Horvátország 7/3 (6-2), 4. Magyarország 6/4 (5-8), 5. Izland 1/4 (4-10), 6. Málta 1/4 (1-13) Horst Heese (Málta): "Nem rúgtunk gólt, így nem is lehet jó eredményt elérni. Hiába voltak a meccs elején lehetőségeink, a magyarok egy szerencsés gólt szereztek. A végén egy kis szerencsével egyenlítehttünk volna, ehelyett az ellentámadásból újabb gólt kaptunk. Gratulálok a magyaroknak". Lothar Matthäus (Magyarország): "Gratulálok csapatomnak, megoldották a kötelező feladatot. Nagyon nehéz meccs volt, de ez nem lepett meg, hiszen én hasonló meccset vártam. A csapatomban több fiatal játékos kapott helyet, de ők is jól oldották meg feladatukat. Gratulálok ellenfelünknek, de számunkra most az a legfontosabb, hogy tovább él a remény a továbbjutásra".