Bernadett
-2 °C
4 °C
Kékesi Márton
ma 02:15
Kékesi Márton
Alpesi sí

A megcsömörlöttek válogatottja

2004.11.18. 12:56
Az elmúlt öt évben tizenegy, ereje teljében lévő magyar játékos vonult vissza. Legtöbben harminc évesek sem voltak, de megcsömörlöttek a futballtól. Valaki az alkalmatlan klubvezetőket hibáztatja, valaki az elmaradt fizetések, a bizonytalanság miatt váltott, valaki jobb megélhetést talált másutt, valaki pedig egyszerűen nem volt hajlandó albizni alsóbb osztályokban párszázezrekért. Hajdu, Hrutka, Telek és a többiek hetvennégy válogatott meccsel a hátuk mögött hagyták ott a focit.
Európa vezető bajnokságaiban a harminc feletti játékos is, játékos, sőt! Magyarországon ezzel ellentétben még a harmincat sem töltik be sokan, amikor abbahagyják. Persze nem a rettenetes fizikai terhelés miatt, és nem is a sikerek demoralizáló hatása maitt, hanem mert megcsömörlöttek, besokalltak, vagy éppen jobb megélhetést találtak civilben. Az elmúlt öt évben épp egy csapatnyira való válogatott, vagy válogatott kerettag játékos vélte úgy: nincs értelme a folytatásnak, befejezik.

Hajdu élete második felével törődik

#alt#
Hajdu Attila
Az Index épp tizenegy pályaelhagyót talált. Köztük egy kapus akadt, Hajdu Attila, aki tízszer állhatott a nemzeti csapat kapujában, kétszer nyert bajnokságot a Ferencvárossal, egyszer az MTK-val és a zöld-fehérekkel még a Bajnokok Ligájában is szerepelt. Idén nyáron mégis úgy gondolta: nincs értelme a folytatásnak.

"A nyáron döntöttem úgy, hogy életem második felével törődöm. A futballt még most is imádom, hálás vagyok, hogy szerepelhettem benne, de több szempontot figyelembe vettem, és döntöttem" - mondta a harminchárom éves exkapus.

Hajdu úgy gondolja, az a legnagyobb baj, hogy kaotikus helyzet uralkodik a mai magyar labdarúgásban. "Kibogozhatatlan összefonódások jellemzőek az itthoni futballra és emiatt sokszor nem a játéktudás, hanem a gazdasági érdekek és szempontok határozzák meg a csapatösszeállítást. Rengeteg kókler van a játékosok körül, akik nem érzik át a labdarúgók helyzetét, csak bábuként, haszonszerzésre használják őket. Úgy hiszem, hogy a klubvezetők közül többen nem az egyesületükért ténykednek, hanem kizárólag saját megélhetésükért" - magyarázta.

A volt válogatott kapusnál az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor Csank Jánost inkorrekt módon távolították el a Fehérvártól - Hajdu is ott folytatta volna pályáját, ha az egykori kapitány maradhat. "Igen elgondolkodtató, és megkönnyítette elhatározásomat, hogy egy mesteredzővel ezt meg lehetett tenni. Mindig büszke voltam rá, hogy futballista vagyok, mert ennek köszönhetem az életemet, de ha ilyen dolgok megtörténhetnek, akkor fontosabb számomra a civil élet, mert könnyen pórul járhatok én is".

A "kiebrudalt" tizenegy
Hajdu Attila (10-szeres válogatott) - Hrutka János (17), Salamon Miklós (1), Telek András (24), Lakos Pál (3) - Urbányi István (2), Dvéri Zsolt (4), Csiszár Ákos - Tiber Krisztián, Presinger Sándor (5), Hámori Ferenc (8). Összesen hetvennégy lehetőség a válogatottban.

Nem könnyű a váltás

Pedig nem lehet a magát könnyen elhagyó futballisták közé sorolni Hajdu Attilát, mert az MTK-ban két éve súlyosan megsérült - csapattársával ütközött és megrepedt a veséje -, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, de nem akarta a műtőasztalon befejezni, így Sopronba ment, ahol védett is.

A Sport1 újdonsült szakkommentátora szerint téves az a megközelítés, hogy mindenhol nagy összegeket lehet keresni a magyar futballban, és szerinte többen egyik hónapról a másikra élnek, és meglátása szerint emiatt többen gondolkodnak azon, hogy felhagynak a futballal. "Csak ők még nem mernek lépni, mert a civil életben nem jártasak. Belátom, nem egyszerű a váltás, jómagam édesanyám ösztönzésére már korábban gondolkodtam a jövőn, így most egy közös családi vállalkozást vezetek" - mondta.

A pályaelhagyó védelem: Telek, Hrutka

#alt#
Hrutka János
A védelemben Telek András kapott helyet. Az egykor a Ferencváros vezéregyéniségének számító futballista '96-ban összetűzött edzőjével, Varga Zoltánnal, és mennie kellett az Üllői útról. Kassára szerződött, a szlovák csapattal bajnok lett, a Bajnokok Ligájában is játszhatott, majd hazatért. A ZTE-hez vezetett az útja, de 2001-ben, 31 évesen váratlanul felhagyott a futballal. (Jelenleg a Fradi utánpótlásával foglalkozik, és elnökségi tag a klubnál.)

Hrutka János is megjárta a Bajnokok Ligáját a Ferencvárossal és a német Kaiserslauternnel, majd miután kitudódott, hogy hazatérése után 93 milliós szerződést kötött a Ferencvárossal, sodródni kezdett. A Fradi akkori tulajdonosa, Várszegi Gábor ennek az összegnek a kifizetését nem vállalta fel, kölcsönből kölcsönbe adták - Vasas, Kispest -, de járandóságához máshol sem jutott hozzá, és végül 2003-ban úgy határozott: huszonnyolc évesen befejezi. Hrutka májusban a válogatott menedzsere lett, a csapatban idősebbek is vannak nála.

Emberi és szakmai alkalmatlanság

A Dunaferrel 2000-ben bajnok Salamon Miklós esete más. Az ő szerződését egyoldalúan mondta fel tavaly legutolsó klubja, a Győr, a játékos emberi és szakmai alkalmatlanságát hangoztatva. Salamon az Indexnek azt nyilatkozta, hogy a klub nem fizette ki hárommillió forintját, az átigazolási időszakban nem mehetett sehová, és végül úgy döntött: szobafestőként biztosabb egzisztencia vár rá. Salamon győri csapattársa, Lakos Pál megjárta a Ferencvárost is, és még huszonnyolc éves sem volt, amikor visszavonult. Pillanatnyilag alsóbb osztályokban játszik.

Klubvezető, edző, riporter

A futballistából előbb szakértő riporterré, majd klubvezetővé, majd edzővé, és végül ismét riporterré avanzsáló Urbányi István sem volt harminckét éves, amikor már Amerikával és a francia alsóbb osztállyal a háta mögött befejezte. Hogy aztán elnyerje a három városban élvonalbeli klubot működtető Bíró Péter kegyeit - menedzserként alkalmazta Urbányit -, de aztán gyorsan el is váltak útjaik. A játékosként budapesti csapatokban (Bp. Honvéd, BVSC) megforduló, kétszeres válogatott Urbányi edzőként - a BKV Előrét bízták rá - igazán csak egy hat-nullás vereség utáni nyilatkozatával hívta fel magára a figyelmet, miszerint: "a hangom elment, de a kedvem nem, mindent megteszek, hogy futballedző legyen belőlem." A vezetők azonban nem így látták, és most Csisztu Zsuzsa állandó partnereként műsort vezet - nem tréninget.

Csiszár menekült el legkorábban

#alt#
Csiszár Ákos
A huszonnyolc éves Dvéri Zsoltnak a nyáron lett elege. "Lezártam már magamban ezt a történetet, magam mögött hagytam a futballt. Belefáradtam, és most pedig beletörődtem, hogy nem járok edzésre" - mondta kérdésünkre, a jelenleg a seregélyesi családi fészekben élő egykori újpesti középpályás.

A korábbi győri középpályás, Csiszár Ákos, miután 2001-ben bajnoki címet szerzett a Ferencvárossal, hamarosan kegyvesztett lett. Sopronba vezetett az útja, de miután nem jött ki Pintér Attila vezetőedzővel, Ausztriába menekült "levezetni" - huszonhét évesen.

Az egyik gólkirály még játszik

Csakúgy, mint a korán visszavonultak csatársorának egyik tagja. Tiber Krisztián '98-ban gólkirály lett a Gázszer színeiben. Aztán játszott Debrecenben és Sopronban, és valamiért neki is ez a város valamint Pintér Attila lett a veszte, vagy legalábbis magyarországi pályafutásának utolsó pontja.

A harminckét éves Tiber Sopronban él."Az ősszel tizenhárom gólt lőttem Lingenbach negyedosztályú gárdájában, és jól érzem itt magam. Annyi rosszat láttam, hallottam, hogy elképzelni sem tudom, minek kellene történnie, hogy hazamenjek. Az osztrák korrektségnek nyomai sincsenek Magyarországon" - kezdte.

Neki is tartozik néhány hazai klub. Elismerte, korábban is úgy gondolta, hogy majd Ausztriában vezet le, de a Pintérrel való összetűzése után jóval hamarabb lete vendégmunkás, mint szerette volna: 2003-ban fejezte be magyarországi futaballpályafutását. "Ha mégis a hazatérés mellett határoznék, biztosan nem az első osztályt választanám, inkább az alsóbbakat. Mert ott biztosan hozzájutok a pénzemhez, nem kamuznak a fizetésnél. És persze egy kicsit fel is néznének rám" - összegzett. Tiber elismerte, magát is hibásnak tartja, hogy nem futott be nagyobb karriert, de a honi fejetlenséget még inkább okolja. "Elviselhetetlen, megalázó helyzetbe kerültem párszor" - nyomatékosította.

A másik gólkirály matematikatanár lett

A szintén támadó Hámori Ferenc mostanság 32 éves, tavaly még a feljutó Vasas tagja volt, de idén a nevével már nem lehet találkozni az összeállításoknál, a 31 éves Preisinger Sándorhoz hasonlóan. A Zalaegerszegben húszévesen gólkirályi címet szerzett játékos a katedrát választotta, és a Zala megyei Pakodon testnevelés-matematika szakos tanár lett. Preisinger a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában bevallotta, hogy győri mellőzése után hibázott, amikor a Nyíregyházát választotta, mert arra képtelen, hogy a félpályáról az ellenfél kapujáig masírozzon.

Külföldön addig játszanak, amíg tudnak
Magyarországon könnyedén össze lehet állítani egy csapatot az idő előtt, fiatalon visszavonult tehetséges játékosokból, viszont külföldön csak sérülés miatt hagyják abba a futballt harminckét-harmincnégy éves koruk előtt. Elég csak a magyar válogatott szövetségi kapitányára, Lothar Matthäusra gondolni, aki 1999-ben, harmicnyolc évesen még szerepelt a BL-döntőn a Bayern München színeiben, majd az Egyesült Államokba, a NY/NJ Metrostarshoz igazolt, és utolsó profimeccsét 2000-ben, harminckilenc évesen játszotta le.

Hasonlóan hosszú karriert futott be az előző szezon végén, harminchét évesen, a Bresciából visszavonult Roberto Baggio.

Könnyen találhatunk példát igen koros, ám még mindig aktív játékosokra is. A Milanban Alessandro Costacurta harmincnyolc évesen is sokszor kezdő, míg az argentin Nestor Sensini szintén harmincnyolc, és stabil csapattag az Udinesében. Sőt, utóbbi idén már szerzett egy gólt is: miután elcsúszott, a földön fekve rúgta a labdát a kapuba.

A Chelsea-ből tavaly harminchét évesen haza, az olasz másodosztályba, a Cagliarihoz igazolt Gianfranco Zola idén a Serie A-ba jutott csapatával, és húzóember a legjobbak között is.

Szintén Angliából tért vissza egykori klubjába, a Lazióba harminchat esztendősen Paolo Di Canio, míg a vele egykorú Paolo Maldini továbbra is alapember a Milanban.

A holland Dennis Bergkamp már harmincöt, mégis az Arsenal egyik erőssége, a Newcastle Unitedben Alan Shearer harmincnégy évesen lövi a gólokat, Roy Keane pedig harminchárom, de a Manchester United alapembere.

Ők persze mind világsztárok és világhírű klubban szerepelhetnek, de vannak olyan, kevésbé híres játékosok is, akik, bár túl vannak karrierjük csúcsán, a visszavonulás helyett kevesebb pénzért kisebb gárdákhoz igazoltak. Fabio Petruzzi pályafutása zenitjén az AS Roma alapembere volt, majd a Bresciában és - harmincnégy évesen - a Bolognában folytatta. Az egykori védekező középpályás, Luigi Di Biagio a Romában és az Interben több mint tíz évet húzott le, válogatott is volt, ám harminchárom évesen a Bresciában már középhátvédet játszik. Ráadásul úgy, hogy előző szezonbeli teljesítményét látva, a Brescia-Milan meccs után Carlo Ancelotti, a piros-feketék edzője a válogatottba követelte.

Egészen különleges a harminchét éves Igor Protti karrierje: 1996-ban, Bariban a Serie A társgólkirálya lett, majd három évvel később a Reggianához a B-, egy évre rá a C-ligába, a Livornóhoz szerződött. A kis vidéki klubbal három szezont játszott a harmadik vonalban, kettőt a másodikban, míg idén visszajutott az A-osztályba. Protti a visszavonulás helyett természetesen a folytatást választotta, és eddig tizenkét fordulóból kilencben pályára is lépett.