Szilárda
0 °C
6 °C

Rooney-ámokfutás és huhogás Madridban

2004.11.18. 11:08
A szerdai Spanyolország-Anglia barátságos futballmeccsen játék helyett inkább egymást rugdosták az ellenfelek. Az MU tinédzserét még a szünet előtt le is cserélték, miután háromszor is durván szabálytalankodott, megelőzvén így a kiállítását. A közönség a fekete bőrű Ashley Cole és Shaun Wright-Phillips megmozdulásait folyamatosan 'huhogással' kísérte, ezért a lefújás után a vendégek vezetői panaszt tettek az Európai- és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél.
A vb-selejtezők mellett több barátságos válogatott labdarúgó mérkőzést is játszottak szerdán, melyek közül a Spanyolország-Anglia rangadó ígérkezett a legszínvonalasabbnak.

Csak ötvenötezren látták Raúl újabb bakiját

A madridi Santiago Bernabeu stadion mindössze ötvenöt ezres közénsége viszont nem futballt, hanem kilencven perces rúgdosódást láthatott.

Az első félórában még játszottak is a csapatok, a hazai gárda irányította a meccset, minden szempontból jobb volt mint ellenfele. A 10. percben Asier Del Horno fejesével meg is szerezték a vezetést, majd negyedórával később tovább növelhették volna a különbséget.

Csak a franciák nem nyertek a 'nagyok' közül
A spanyol-angol mellett hat felkészülési meccset játszottak Európában szerdán. A németek a hajrában győzték le Kamerunt Lipcsében, a meccs után a vendégek német edzőjét, Winnie Schafert kirúgták. A skót válogatott kispadjáról néhány hete menesztették a szintén német Bertie Vogtsot, de utódja bemutatkozása is borzalmasra sikerült: a svédek alig hetvenöt perc alatt négyet rúgtak nekik. Olaszország sztárok nélkül felálló B-csapata szerencsés szabadrúgással nyert Finnország ellen, míg három találkozó gól nélkül végződött. Spanyolország-Anglia 1-0 (1-0)
gól: Del Horno (10.)
Németország-Kamerun 3-0 (0-0)
gól: Kuranyi (71.), Klose (78., 88.)
piros: Djemba-Djemba (81., Kamerun)
Franciaország-Lengyelország 0-0
Skócia-Svédország 1-4 (0-1)
g.: McFadden (78., 11-esből), illetve Allbäck (27., 49.), Elmander (72.), Berglund (73.)
Olaszország-Finnország 1-0 (1-0)
g.: Miccoli (33.)
Szlovákia-Szlovénia 0-0
Azerbajdzsán-Bulgária 0-0
kedd: Írország-Horvátország 1-0 (1-0)
g.: Robbie Keane (24.)
Ausztrália-Norvégia 2-2 (1-1)
g.: Cahill (45.), Skoko (58.), illetve Iversen (40.), Pedersen (73.)

A Real-kedvenc Raúl ugrott ki egy indítással, de az angol kapus, Robinson jól jött ki, és látszólag tisztán leütötte a lábáról a labdát. A görög George Kasnaferis játékvezető viszont másképp ítélt, és tizenegyest adott a spanyoloknak. A büntetőt Raúl végezte el, de mint legtöbbször, ezúttal sem bírta el a - barátságos - meccs nyomását: Robinson vetődve védte a lövését.

Rooney viselte legnehezebben a huhogást

Az eset után a csalódott közönség már nem a sajátjait bíztatta, inkább "huhogott" a fekete bőrű Ashley Cole minden megmozdulásánál. A rasszista megnyilvánulás ennek ellenére az MU tinédzser sztárját, Wayne Rooneyt dühítette fel a legjobban, aki tizenöt percen belül lerúgta Joaquint, átlökte Casillas kapust a pályát övező reklámtáblákon, majd Marchenába szállt bele úgy, hogy a többi spanyol valószínűleg meg is veri, ha társai nem védik meg.

Három szabálytalansága közül csak a lökésért kapott sárgát, így Sven Göran-Eriksson kapitány még a szinte biztos kiállítása előtt, a 41. percben lecserélte.

Beckhamnek kiújult a sérülése

A szünet után sem pörgött föl újra a meccs - a vendégek kapuralövés nélkül fejezték be a találkozót - csak a huhogás lett egyre hangosabb. A játékosok továbbra sem kímélték egymást, egy kemény ütközés után Beckham ballagott le az oldalát fogva: valószínűleg kiújult a bordasérülése, így elképzelhető, hogy nem játszhat szombaton a Barcelona-Real szuperrangadón.

A madridi sztár helyére színesbőrű játékos, Shaun Wright-Phillips állt be, így a folytatásban már akkor is hangoskodott a közönség, ha nála volt a labda. Az angol lapok tudósításai szerint a hajrában két részre szakadt a publikum: egyik fele huhogott, a másik hallgatta, egészen a lefújásig.

A brit sportminiszter is megszólalt

A botránymeccs a gyepen túl is folytatódni fog, ugyanis az angolok jelentést tettek az európai- és a nemzetközi szövetségnek (UEFA, FIFA) is a huhogás miatt, és a spanyolok megbüntetését kérik.

"Levelet fogok írni spanyol kollégámnak, melyben elítélem a közönségük viselkedését. Azt szeretném, ha a spanyol szövetség is megbüntetné a tűrhetetlenül viselkedőket. A futballban és a társadalomban sincs helye a rasszizmusnak, azt a legmagasabb szinten is meg kell büntetni" - nyilatkozta nem sokkal a lefújás után a BBC-nek Richard Caborn angol sportminiszter.

A spanyolokat már kedden is "feljelentették"

A Real Madridban futballozó David Beckham megpróbálta csökkenteni a botrányt, elmondta, már több mint egy éve él a spanyol fővárosban, de eddig sosem volt része rasszista megnyilvánulásokban. Azzal persze ő is egyetértett, hogy a huhogókat el kell távolítani a stadionokból.

Az UEFA és a FIFA eddig nem kommentálta a meccset, de minden bizonnyal vizsgálatot indít az ügyben. A spanyolok helyzetét nehezíti, hogy kedden, a két gárda U21-es meccsén is hasonló megnyilvánulásoktól volt hangos a lelátó, és az angolok már akkor panaszt tettek a felügyelő szervezeteknek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft