Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jégkorong
Percről Percre

A jó játék is kevés volt a Fradi győzelméhez

2004.11.25. 20:46
Az UEFA-kupa csoportkörének második mérkőzésén is helyenként imponáló játékkal rukkolt ki a Ferencváros, de a Schalke vendégeként nem tudott pontot szerezni. László Csaba csapata néha mezőnyfölényben is játszott a német élgárda ellen, de egy öngóllal és egy gyors találattal már az első félidőben kialakították a végeredményt Ailtonék.
A Ferencváros a magyar bajnokság őszi elsőségéért folytatott küzdelemben a ZTE elleni, idegenbeli 5-1-es sikerrel, a Schalke a BL-résztvevő Bayer Leverkusen szintén kiütéses legyőzésével hangolt az egymás elleni UEFA-kupa csoportmeccsre. Az A-csoport harmadik fordulóját a Fradi a Feyenoord elleni 1-1, a 04 a Basel elleni meglepetés-döntetlen és a skót Hearts elleni kiszenvedett győzelem után várta.

Meglepetésre készült a Fradi

A Ferencváros vezetőedzője, László Csaba hangsúlyozta a meccs előtt, nem elég reménykedni, mindenképpen jó eredményt akar elérni csapatával az esélyesebb német sztáregyüttes otthonában.

Szinte váratlan Schalke-vezetés

Az első két percben beszorult a vendégcsapat, de aztán a tréner ígéreteit igazolta Lipcseiék játéka. A Schalkéban Lincoln irányított kiválóan, Ailton pedig minden megmozdulásával veszélyt jelentett. A Ferencváros többször is eljutott Rost kapujáig az első negyedórában, éppen ezért volt meglepő a Schalke vezetése. Annál is inkább, mert az egy magyar védő, Gyepes mozdulatából született: a kiváló bekk - sajnos, nem először ebben a szezonban - saját csapatát hozta hátrányba, ezúttal Kläsener nagy bedobása után úgy csúsztatta meg a labdát, hogy védhetetlenül vágódott Szűcs kapujába.

Fradi-percek után újabb gól

A kék-fehérek többször is elővették a gólhoz vezető taktikát, és azután, hogy kicsit nyomás alá helyezték a Fradi kapuját, visszaálltak és hagyták a Ferencvárost feljönni. A félidő utolsó negyedórájában Zavadszky betörése jelentett közvetlen gólveszélyt, majd Lipcsei szabadrúgását kellett Rostnak védenie - ezek ismét a zöld-fehérek percei voltak.

A játékrész végén azonban megduplázta előnyét a gelsenkircheni együttes: a Leandro hibája után kapura törő Ailton próbálkozását még fogta Szűcs, de nem tudott kijönni a szorításból a Fradi és egy jó betörés után Kobiasvili tizenöt méterről talált be.

A hazaiak visszavettek

A Ferencváros nem szégyenkezhetett az első félidő játéka miatt, de gólokat kapott és a mások oldalon Rangnick edző úgy ítélte meg, kevesebb is elég lesz a folytatásra: Sand és Kläsener is lejött a szünetben, ezzel ki is használta összes cserelehetőségét a Schalke, a védő Bordon ugyanis már korábban kiállt.

A német együttes altatott a második félidőben is, játékosai Ailtonra és Asamoahra bízták az előny növelését. A brazil és a ghánaiból lett német rendszeresen veszélyeztette is Szűcs kapuját, de a magyar hálóőr mindig a helyén volt. A Ferencváros előtt a második félidőben is több lehetőség adódott: a játékrész felénél előbb Rósa talált be lesről, majd Lipcsei kiváló szabadrúgását kellett Rostnak szögletre tolnia.

Vagner lendített a csapaton

Az utolsó negyedórára állt be a zöldekhez a cseh Vagner, aki nem sokkal később nagyon jól húzott el a jobboldalon, Rost védte közeli lövését, majd a kipattanó Bajevszki előtt adódott, de a német kapus ezt is hárította.

Bíztató kezdés

Az eredmény már nem változott és összességében elmondható, a Schalke annyit adott ki magából, amennyi a győzelemhez szükséges volt, de a Ferencváros sem vallott szégyent. Az A-csoport két favoritja ellen megállta a helyét László Csaba csapata, a két "kiscsapat" ellen - a Basel ellen a Puskás-stadionban, illetve Skóciában a Hearts vendégeként - kell mindent megtenniük Lipcseiéknek a továbbjutásért.

László Csaba nem volt elégedetlen

A mérkőzés után a ferencváros edző úgy nyilatkozott, csapata nem vallott szégyent, nem mondhatja, hogy játékosai rosszul játszottak volna. "Nagyon sajnálom, hogy Gyepesre ennyire kijár a rúd. Úgy gondolom, hogy fejben vesztettük el a találkozót, hiszen a németek jóval gyorsabban gondolkoztak" - adta meg a vereség okát a korábban éppen Németországban dolgozó László Csaba. A vezetőedző szerint élvezetes mérkőzést láthattak a semleges nézők is, és a Ferencváros jó úton halad, nem kell megijednie a nagy európai csapatoktól sem. László azt is megjegyezte, síró futballistákat látott az öltözőben.

A győztes csapat trénere, Ralf Rangnick szerint nehezen nyert csapata. "Több játékosom is sérülten lépett pályára, ezért okozott gondot még a helyzetek kialakítása is. Ezért annyira sikerült támadnunk, hogy hibázásra kényszerítsük a Ferencvárost. A lényeg, hogy megszereztük a három pontot" - értékelt.

UEFA Kupa, csoportkör, 3. forduló, A-csoport
Schalke 04 (német)-Ferencváros 2-0 (2-0)
Gelsenkirchen, AufSchalke Arena, 52 ezer néző, v.: Colombo (francia)
Gólszerzők: Gyepes (15., öngól), Kobiasvili (40.)
Sárgalap: Gyepes (51.)
Schalke 04: Rost - Kla:sener (Poulsen, a szünetben), Bordon (Waldoch, 41.), Krstajic, Pander - Kobiasvili, Lincoln, Vermant - Aílton, Sand (Altintop, a szünetben), Asamoah
Ferencváros: Szűcs - Vukmir, Lipcsei, Gyepes, Leandro - Zavadszky, Rósa, Kapic - Penksa (Vagner, 72.), Bajevszki (Sowunmi, 83.), Huszti (Tőzsér, 62.)