Bernadett
0 °C
4 °C
Swaney Elizabeth
hétfő 02:00
Swaney Elizabeth
Szabadstílusú sí

Aranylabdás futballista lehet Libéria elnöke

2004.11.25. 14:42
Az 1995-ben a világ legjobb játékosává választott George Weah szeretne Libéria elnöke lenni. Az afrikai országban nem rég fejeződött be a polgárháború, és a nép a volt aranylabdás futballistát akarja elnöknek.
George Weah egykori futballsztár szeretne a polgárháborútól sújtott Libéria következő elnöke lenni.

"Nem kell választás, Weah nyert!"

A 38 éves legendát - aki még nem rendelkezik politikai tapasztalattal - hazatértekor Monroviában ujjongó tömeg fogadta, amely azt skandálta: "nem kell választás, Weah már nyert!"

A júliusban az UNICEF jószolgálati nagyköveteként Arthur Ashe Bátorság-díjjal kitüntetett klasszis az elmúlt években rengeteget tett a háborúban szenvedő gyermekek sorsának jobbra fordításáért, és tevékenyen szerepet vállal az AIDS elleni küzdelemben.

1995-ben minden fórumon a legjobb lett

A kilencvenes évek legjobb afrikai futballistája Franciaországban kezdte európai karrierjét. A Paris Saint Germain csatáraként vált híressé, majd az AC Milan igazolta le, amellyel 1999-ben olasz bajnokságot nyert. Különösen emlékezetes az a gólja, amelynél saját tizenhatosáról indulva kicselezte az ellenfél szinte teljes védősorát.

Első nem európaiként ő kapta meg a France Football aranylabdáját 1995-ben, amikor Afrikában, sőt, az egész világon is őt választották a legjobb futballistának.

Karrierjének vége felé játszott az Olympique Marseille, a Chelsea és a Manchester City csapatában is.

Tizenötezer békefenntartó van Libériában

Libériában a közelmúltban zárultak le a villongások, több mint 100 ezer polgárt fegyvereztek le, Charles Taylor volt elnök száműzetésbe vonult Nigériába. Az ENSZ 15 ezer fős békefenntartó hadereje jelenleg ott a legnagyobb a világon.