Valér
2 °C
8 °C

A futballvilág legnagyobb kutyaütői

2004.12.01. 13:33
Kapcsolódó cikkek (1)
Az emberek többségét a futballválogatottakat osztályozó FIFA-világranglistán az élmezőny, esetleg a magyar együttes helyezése izgatja. Az Index utánajárt, kik vannak a sor végén. Hallott ön már Guam, Montserrat, vagy a Turks és Caicos szigetek futballjáról?
A világ jelentősebb hírügynökségei minden hónapban közzéteszik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos ranglistáját. Az élen az elmúlt egy év során jelentősebb változás nem történt, továbbra is a brazil és francia válogatott vezet. Az első tízben egy év alatt mindössze annyi történt, hogy a törökök kikerültek, és helyükre az olaszok léptek. (A magyar válogatott egy év alatt két helyet esett vissza, jelenleg a 74.)

Guam a leggyengébb

A szurkolók az élmezőnnyel egyébként is tisztában vannak, de tudják-e kik az utolsók a szövetségnél? A 205. helyen a Csendes-óceáni szigetvilágban található Guam válogatottja található, mely tavalyi 201. helyezése óta négy helyet esett vissza. Az Egyesült Államokhoz tartozó, százötvenezres ország válogatottja többnyire kék-fehér-kékben lép pályára, szövetsége 1975-ben alakult, és '96 óta tagja a FIFA-nak.

A ötszáz négyzetkilométeres - a focival ellentétben katonai szempontból stratégiai jelentőségű - szigetország válogatottja az Ázsiai Nemzetek Kupájának selejtezőjében Mongóliával és Bhutánnal volt egy csoportban, és a selejtezősorozatot sikerült találat nélkül, 0-11-es gólaránnyal zárnia. Ez jelentős előrelépés, hiszen a 2002-es vb selejtezőiben Tadzsikisztán tizenhat, míg Irán tizenkilenc góllal múlta felül a guamiakat.

Amerikai Szamoa és a történelmi vereség

A 204. helyen, tavalyi helyezéséhez képest két helyet rontva a szintén az USA-hoz tartozó Amerikai Szamoa áll. Az együtteshez kötődik minden idők - hivatalos válogatott meccsen elszenvedett - legnagyobb különbségű veresége (31-0), melyet 2001-ben vb-selejtezőn "ért el" Ausztrália ellen. A mérkőzés után az együttes menedzsere megtiltotta a játékosoknak a mezcserét: mondván, az áruházban vásárolt felsők nem vetekedhetnek az ellenfél profi felszerelésével. A 2006-os selejtezősorozatban sem kísérte nagyobb szerencse a csapatot, hiszen Szamoa, a Fidzsi-szigetek, Vanuatu ás Pápua Új Guinea is jobbnak bizonyult nála. Örömre csak az adhat okot, hogy Vanuatu ellen sikerült gólt szerezni, így a négy meccset megúszták 1-34-es gólaránnyal.

Egy helyet rontva tavalyi helyezésén Turks és Caicos szigetek válogatottja áll. A Közép-Amerikában található - angol koronagyarmaton - 1996-ban alakult a futball-szövetség, mely rá két évre már FIFA-tag volt. Eddigi legjelentősebb sikerüket az 1999-es Karibi Kupán érték el, amikor 2-2-es döntetlent játszottak a Virgin-szigetekkel. A Budapestnél is kisebb területű szigetcsoporton egyébként húszezren élnek.

Puerto Rico már győzött is

A 202. helyen Puerto Rico áll. Az 1940-ben alapított szövetség húsz ével később lett a FIFA tagja és messze nem olyan eredménytelen, mint az eddig felsorolt együttesek. Több döntetlen is fűződik a nevéhez, mi több, a Kajmán-szigeteket és Barbadost már le is győzték. Igaz, ennek már tíz éve, azóta csak egy Virgin-szigetek és egy Suriname elleni döntetlen került a dicsőséglistára.

A karibi térségében található Montserrat áll a FIFA ranglista 201. helyén. Az állam szövetsége mindössze tízéves, azonban a hátul lévő csapatok közül az elmúlt egy évben a legnagyobb előrelépés az ő nevükhöz fűződik, hiszen tavalyi pozíciójukhoz képest négy helyet léptek előre.

Ez már csak ezért is meglepetés, mert Bermudától 13-0-ra, majd a visszavágón 7-0-ra kaptak ki vb-selejtezőn. Az idei CONCACAF-kupa selejtezőkön is három vereséggel zártak, mindössze az a dicsőség adatott meg számukra, hogy Antiqua és Barbuda válogatottja egy kifejezetten gól gazdag meccsen, mindössze egy góllal verte őket 5-4-re. A Nagy-Britanniához tartozó sziget esetében a futball léte is meglepő, mivel 1995-ben vulkánkitörés miatt a lakosság nagy része elmenekült Montserratról és válogatott otthonául szolgáló futballpályát is elöntötte a láva.

San Marino a leggyengébb európai

A "dicsőséges" 200. helyen Dzsibuti áll. Az Afrika keleti részén található ország 1994 óta élő FIFA-tagsága óta ugyan még nem nyert meccset - a legutolsót is 2001-ben játszotta - mégis öt csapatot tudhat maga mögött. A leggyengébb európai alakulat San Marino együttese, mely Dominikával és Laosszal holtversenyben a 166. helyen áll.